Διήμερο εργαστήριο "Το μουσικό Σώμα" 10 και 11 Φεβρουαρίου

Εκδηλώσεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Διήμερο εργαστήριο "Το μουσικό Σώμα". Το σώμα μας ως μουσική διαδικασία και ως όργανο αντίληψης της μουσικής.

 

Επιμέλεια: Πάνος Λαμπρόπουλος

- Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
-------------------------------

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλέψουμε πάνω σε δύο παράλληλους άξονες:

1ος Άξονας

Θα κάνουμε μία εισαγωγή σε βασικές αρχές ανατομίας και λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, που οδηγούν σε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξισορροπούμε τις εντάσεις και να απελευθερώνουμε το κινητικό μας δυναμικό. Θα έρθουμε σε επαφή με την εσωτερική κίνηση των ιστών, η οποία τροφοδοτεί την αίσθηση που έχουμε για το σώμα μας ανά πάσα στιγμή και αντιδρά άμεσα στα φυσικά και συναισθηματικά ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Μας βοηθάει έτσι να διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες που προκύπτει από τη μουσική πράξη. Θα χρησιμοποιήσουμε γι’αυτό το σκοπό τα εργαλεία της Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής: α)τεχνικές ενεργοποίησης των ιστών μέσω του αγγίγματος, β) απλές κινητικές αλληλουχίες που οδηγούν σε ελεύθερη οργανική κίνηση του σώματος, γ) καλλιέργεια της σωματαίσθησης.

2ος Άξονας

Θα εξετάσουμε τις αναλογίες που υπάρχουν ανάμεσα στην ανατομία του σώματος και την ανατομία του ήχου. Θα χρησιμοποιήσουμε τις διαφορετικές παραμέτρους της κίνησης όπως την αισθανόμαστε μέσα στο σώμα σα μοντέλο για την ανάγνωση της “μουσικής κίνησης”, ώστε να επιδιώξουμε μία βαθύτερη, σωματικά βιωμένη σχέση, κατ’αναλογία , με τη μουσική. Θα προσεγγίσουμε το σώμα σαν χώρο αντήχησης. Πώς ακούω με ολόκληρο το σώμα; Πώς αφουγκράζομαι τη μουσική που πηγάζει από τον εσωτερικό μου χώρο και τη μεταφέρω στον εξωτερικό χώρο; Πώς συνδέω την πρόθεση με το αποτέλεσμα; Πώς αναπνέει μία μουσική φράση;

Την πρώτη μέρα θα δουλέψουμε κυρίως ομαδικά και σε ζευγάρια. Τη δεύτερη μέρα θα δουλέψουμε ατομικά με παρουσία της ομάδας, προκειμένου όλοι να επωφελούνται από τη διαδικασία του μαθήματος. Στα ατομικά μαθήματα θα εξετάσουμε και θέματα σωματικής σχέσης με το μουσικό όργανο και τεχνικής.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς και τραγουδιστές όλων των επιπέδων, μαθητές ή δασκάλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τη σωματική τους αντίληψη σε σχέση με τη μουσική πράξη. Απευθύνεται επίσης σε λάτρεις της μουσικής που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στον τρόπο με τον οποίο η μουσική πηγάζει από τη σωματικότητά τους, αλλά και ταυτόχρονα τη διαμορφώνει.

-----------------------------------------

Αίθουσα Ήβη Βοζαλή, Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου
Ώρες: 10:00 έως 14:00
Κόστος Συμμετοχής:40€ / 25€ (Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Φοιτητικό)

Κρατήσεις γίνονται μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.mousikotropo.gr

mou