Αυτά είναι τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Αφιερώματα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το 1972 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συμμετείχε για πρώτη φορά σε δισκογραφική δουλειά με δύο τραγούδια τελείως διαφορετικούς ύφους. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αποτελεί έναν από τους πιο «συνεπείς» ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Πέντε δεκαετίες βρίσκεται στο προσκήνιο έχοντας τραγουδήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά ροκ τραγούδια.

basilis papakontsantinou

Στις αρχές της δεκαετίας που 1970, όμως, όταν έκανε το πρώτα του επαγγελματικά βήματα, το ρεπερτόριό του ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει οι φαν του.

Λίγα χρόνια πριν τραγουδήσει «Τα αγροτικά» του Θωμά Μπακαλάκου και πριν γίνει η φωνή στα τραγούδια «Της εξορίας...» του Μίκη θεοδωράκη, συμμετείχε σε μία συλλογή, στην πρώτη παραγωγή της τής νεοσύστατης μικρής εταιρείας Lindos. Συγκεκριμένα, ερμήνευσε δύο τραγούδια στον δίσκο του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη «Ελληνική χώρα», όπου υπήρχαν σε διασκευή μεγάλες επιτυχίες εκείνης της περιόδου. Δύο από αυτές ηχογραφήθηκαν με τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και ήταν τα -ιστορικά- πρώτα του τραγούδια που πέρασαν στο βινύλιο.

elliniki hora

Τα τραγούδια αυτά ήταν το παραδοσιακό «Ντιρλαντά» και τη μεγάλη επιτυχία της εποχής «Ο Σταμούλης ο λοχίας» των Κατσαρού-Πυθαγόρα που έμεινε στην ιστορία με τη χαρακτηριστική ερμηνεία του Γιάννη Καλαντζή. Το πρώτο τραγούδι, υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια στο Youtube, σε αντίθεση με το δεύτερο που λόγω δικαιωμάτων δεν υπάρχει -σε αυτή την εκτέλεση- στην πλατφόρμα της Google.

«Βασίλης Παπακωνσταντίνου»
Την ίδια χρονιά εκδόθηκαν και οι δύο πρώτοι δικοί του δίσκοι βινυλίου 45 στροφών από την εταιρία LINDOS. «Σε Είδα Κι Αναστήθηκα / Χελιδονάκι» και «Δυο φίλοι / Φίλοι καλοί μου κι αδερφοί», και τα δύο σε μουσική του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη.

Ο πρώτος του δίσκος που ουσιαστικά έχει και τον ήχο με τον οποίο όλοι έχουμε τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο μυαλό μας, κυκλοφόρησε το 1978 και είχε ως τίτλο το όνομά του. Ανάμεσά τους βρίσκονται διαχρονικά κομμάτια όπως το «Φεύγουν καράβια» και το «Με τον Bob Dylan» των Βαρδή-Φαλάρα αλλά και το «Αυτούς τους έχω βαρεθεί» με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

 

ΠΗΓΗ