28
Πεμ, Μαρ
33 New Articles

Ρέμα Ορλιά, ένας φυσικός παράδεισος για όλους στον θεϊκό Όλυμπο

Βουνό
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Συνήθως, κάποιους φυσικούς παραδείσους, με καταρράκτες και λιμνούλες με τυρκουάζ διάφανα νερά, απαιτείται κάποιος μικρός ή μεγαλύτερος κόπος για να τους προσεγγίσουμε.

 

Αυτός ο -σχεδόν απόλυτος- κανόνας δεν ισχύει για το Ρέμα του Ορλιά (ή Ουρλιά), στις πλαγιές του Ολύμπου, κοντά στο χωριό Δίον.

Έτσι, για να βρεθείτε εκεί, θα βγείτε από την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην έξοδο για Λιτόχωρο-Δίον και, αμέσως μόλις μπείτε στο Δίον, θα ακολουθήσετε τις καφέ ταμπέλες αριστερά που γράφουν «Όλυμπος». Στην ανάγκη, ρωτήστε και στο χωριό (το Δίον), αφού, όταν βγείτε απ’ αυτό, «ένας είναι ο δρόμος»!

Σε μόλις 20 λεπτά από τότε που αφήσατε την Εθνική Οδό, θα παρκάρετε το αμάξι σας δίπλα στο ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και τους καταρράκτες!

Ο χώρος γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι όμορφα διαμορφωμένος, με ξύλινα τραπέζια και βρύσες.

Από το σημείο αυτό, για να βρεθείτε στους δύο καταρράκτες και τις τρεις λιμνούλες (για μπάνιο ή απλά για φωτογραφίες), απαιτείται περπάτημα το πολύ 50 μέτρων!

platamonas.gr

Συγκεκριμένα, από το χώρο στάθμευσης, προχωρώντας ευθεία και σε 50 περίπου μέτρα θα βρεθείτε μπροστά στον ένα από τους καταρράκτες.
Αυτά τα πενήντα μέτρα γίνονται πάνω σε παλιό χωματόδρομο, στα πρώτα δέκα μέτρα του οποίου φεύγει δεξιά κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στον επόμενο καταρράκτη -μεγαλύτερο από τον πρώτο, καθώς και στην τρίτη λιμνούλα, που το βάθος της την καθιστά ιδανική για βουτιές από τα παρακείμενα βράχια.

Για τους υπόλοιπους, υπάρχει και η δυνατότητα, ακολουθώντας το μονοπάτι που ανηφορίζει παράλληλα με το ρέμα και φτάνει ως το Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, να γνωρίσουν και το υπόλοιπο ρέμα και να κάνουν μπάνιο στον θεαματικό Καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου και αλλού.

Η περιοχή προσφέρει δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση και canyoning.

received 139100588050973

Καταφύγιο Κορομηλιάς
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφτούν το καταφύγιο Κορομομηλιάς, 9 χλμ. από τη διασταύρωση με τους καταρράκτες. Εκεί μπορεί κανείς να φτάσει είτε με πεζοπορία από μονοπάτι παράλληλο του ρέματος Ορλιά, είτε με αυτοκίνητο σε χωματόδρομο με κάποια ανώμαλα σημεία.

Η διάρκεια ανάβασης διαρκεί περίπου 2.5 ώρες για εκπαιδευμένους οδοιπόρους, ενώ με το αυτοκίνητο 9 χλμ., δηλαδή 35-40 λεπτά οδήγησης. Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100μ, διαθέτει κατάλυμα για ύπνο και φαγητό. Ιδανική εποχή για τη διαδρομή αυτή είναι αφού λιώσουν τα χιόνια, καθώς αυτά τροφοδοτούν τα ρέματα.

Ορειβατικό καταφύγιο ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ (υψ.1.020 μ.) στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου – Ρέμα Ορλιά.
Κέντρο Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων. Ξενώνας. Εστίαση.
Επικοινωνία: Βαγγέλης Γιαννικός: 6942 243349, Έφη Κεραμιδιώτη: 6981 448978.

Για περισσότερα: https://koromiliarefuge.gr/el/

Η χλωρίδα και πανίδα στο ρέμα Ορλιά
Η περιοχή είναι ιδανική και για την εξερεύνηση της χλωρίδας και της πανίδας του Ολύμπου. Το βουνό αυτό θεωρείται ένας βοτανικός παράδεισος, αφού πολλά από τα είδη του είναι ενδημικά. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να θαυμάσουμε το πλήθος από τις διαφορετικές ορχιδέες. Η κίτρινη Orchis Provincialis, η μικρή κόκκινη Orchis Quadripunctata και οι διάστικτες Orcis Tridentata και Orchis Purpurea.

Μέσα στους θάμνους βρίσκουμε την Campanula Spatulata. Στα ξέφωτα μπορούμε να βρούμε την Fritillaria Μessanensis, ενώ δίπλα στα ρέματα η σαρκοφάγα Pringuicula hirtiflora παραμονεύει να πιάσει στα κολλώδη φύλλα της μικρά ανύποπτα έντομα. Πάνω στις πέτρες μπλεδίζει η Aquilegia Αmaliae και το Ceranium Samguineum ζωγραφίζει με πινελιές κόκκινες τους πράσινους θάμνους.

Η πανίδα της περιοχής και εν γένει του Ολύμπου περιλαμβάνει σημαντική ποικιλία ειδών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, όπως αγριοκάτσικο, αγριόγατα, κουνάβι κ.α. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί 104 είδη πουλιών, ορισμένα από τα οποία πολύ σπάνια.

img 20170820 121947 36424897030 o 360x480

Ο μύθος για το ρέμα Ορλιά
Σύμφωνα με την παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ορλιάς ονομάστηκε έτσι από τον θόρυβο-βουητό του νερού του. Ο Ορλιάς είναι αρχαιότατος ποταμός της Πιερίας, ο οποίος “χάθηκε” από την ντροπή του, αρνούμενος να εξαγνίσει τις Μαινάδες (μαινόμενες γυναίκες της Πιερίας), οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν εκεί τα χέρια τους από το αίμα του Ορφέα. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πώς ο ποταμός μπήκε στο έδαφος και βγήκε ξανά στην επιφάνεια λίγο πιο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες του.

30 10 2019 13 13 5db97065cf464

small waterfall

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr