23
Παρ, Φεβ
41 New Articles

Απόδραση στην διαδρομή Πύλη-Ελάτη-Περτούλι-Νεραϊδοχώρι

Βουνό
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η περιοχή από Πύλη έως το Νεραϊδοχώρι είναι μια αγαπημένη περιοχή και διαδρομή, που έχω κάνει πολλές φορές για βόλτα και αναψυχή.

Αυτήν την φορά όμως την διαδρομή της περιοχής την έκανα, για να την παρουσιάσω και να αναδείξω τις απαράμιλλες ομορφιές της.

Παρουσίαση κειμένου και επιμέλεια
Μεσσήνης Κυριάκος

Η περιοχή στο ''ψαχνό'' της από Ελάτη έως και το Νεραϊδοχώρι λέγεται και Ελβετία της Ελλάδος, με αφορμή το απίστευτο, τεράστιο, πυκνό δάσος από έλατα που την χαρακτηρίζει.
Ξεναγός σε όλο αυτό το όμορφο ''ταξίδι'' ο Ηλίας Φιλοκώστας, που άφησε την πόλη και ανέβηκε στο βουνό για να ζήσει, φτιάχνοντας και μια ζεστή και φιλόξενη πανσιόν στο Περτούλι, την ''Βίλα Φιλοκώστα''. Πιο ειδικό και ψαγμένο ξεναγό για την περιοχή, δεν θα μπορούσα να βρω.

pertouli pistes 1

pertoyli 65

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε ομορφιές. Αξίζει να αναφέρω ότι η παρουσίαση που θα κάνουμε, έχει κεντρικά σημεία αναφοράς την Πύλη, την Ελάτη, το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι. Ότι έχει σχέση με τη κάθε περιοχή, το αναφέρουμε στην ενότητα της περιοχής και όχι ξεχωριστά σαν αξιοθέατα κλπ. Το μόνο που είναι ξεχωριστό, είναι οι ορεινές διαδρομές, που δεν γίνεται να ενταχθούν σε ένα χωριό, ας πούμε.


pertouli messinis

ΠΥΛΗ
Φτάνοντας στα Τρίκαλα παίρνουμε τον δρόμο για την πανέμορφη κωμόπολη της Πύλης (παλιότερα λεγόταν Πόρτα και πιο παλιά Πόρτα-Παζάρ). Τρίκαλα - Πύλη 18 χιλιόμετρα. Είναι το σημείο από το οποίο αρχίζεις να ανηφορίζεις στο βουνό και να αντικρίζεις την μαγεία μπροστά σου.

pili1

Tο όνομά της το χρωστάει στα δύο αντικριστά βουνά τον Κόζιακα (στα δεξιά ανεβαίνοντας) και τον Ίταμο (στα αριστερά ανεβαίνοντας), που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό ποταμό και σχηματίζουν μία φυσική πύλη. Η Πύλη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού βρίσκεται στο κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, αλλά και γιατί αποτελεί πέρασμα για τα γραφικά ορεινά χωριά των Τρικάλων. Εδώ σταματάς οπωσδήποτε, γιατί έχεις να δεις σημαντικά πράγματα.

Ιεροί Ναοί
Απέναντι από τον συνοικισμό της Πόρτα-Παναγιάς θα βρούμε τον ονομαστό ομώνυμο βυζαντινό ναό που χρονολογείται από την εποχή της Άννας Κομνηνής (1.283 μ.Χ). Επίσης αξιοθαύμαστες στην Πύλη, είναι οι Ιερές Μονές του Δούσικου και της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας.

Κρεμαστή πεζογέφυρα Πύλης
Προς το τέλος της κωμόπολης και στα δεξιά μας θα βρούμε την κρεμαστή πεζογέφυρα που ενώνει στην ουσία τα δυο βουνά τον Κόζιακα και τον Ίταμο. Είναι όπως λέγεται η μεγαλύτερη πεζογέφυρα των Βαλκανίων και είναι εντυπωσιακό να περνάς από πάνω και από κάτω να βλέπεις τον φουσκωμένο Πορταϊκό ποταμό.

DSC 0355

10fov3b

Στάση για καφέ στον ''Νερόμυλο''
Βγαίνοντας από την Πύλη στα 500 μέτρα περίπου και στα δεξιά (πάτε σιγά με το αυτοκίνητο, γιατί θα προσπεράσετε το μέρος και θα χάσετε) θα σταματήσετε οπωσδήποτε για καφέ, αλλά και για την θέα στο ποτάμι.

13319724 10206599578843338 7598297828465368076 n

Αναψυκτήριο-καφετέρια χωμένο μέσα στο δάσος.

Εδώ υπάρχει και μουσείο νερόμυλου. Παντού νερά που τρέχουν με καθοδήγηση.
Το μέρος είναι απλά μαγικό!!!
Ψηλά πλατάνια, ατελείωτη φύση, τρεχούμενα νερά προσφέρουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό για να χαλαρώσετε πίνοντας το καφεδάκι σας ή και μια μπυρίτσα, αν σας πιάσει το καλοκαίρι. Το μέρος είναι ιδανικό για πικ-νικ μέσα στην φύση και δίπλα στο ποτάμι.
https://www.facebook.com/neromyloscafe

1929381 1053227606096 2167467 n

15541371 10208055788447668 6880220090646221654 n

1929381 1053166244562 3307990 n

Λίθινο τοξωτό γεφύρι Αγίου Βησσαρίωνα
Ελάχιστη απόσταση μετά την Πύλη και στα δεξιά σας. Σταματήστε οπωσδήποτε εδώ. Ανεβείτε στην υπέροχη γέφυρα, για την θέα του βρυχώμενου Πορταϊκού και μόνο!!! Έχει τραπεζάκια για πικ νικ. Μπορείτε να κατεβείτε μέχρι την άκρη του ποταμού και να νιώσετε την γοητεία του τρεχούμενου με ταχύτητα νερού. Στην είσοδο του γεφυριού θα σας υποδεχτούν ντόπιες γυναίκες, που πουλούν ρίγανη και διάφορα τοπικά βότανα και θα σας προτείνουν να μυρίσετε την βουνίσια ρίγανη. Αγοράστε οπωσδήποτε.

ag bhsarivna

pili2

gefyri ag bhsarivna

Τον Πορταϊκό διασχίζουν συνολικά τέσσερις γέφυρες. Η παλαιότερη από αυτές είναι αυτό το γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1.527 (1.514 σύμφωνα με τον Διαδικτυακό τόπο της Πύλης) από τον τότε Μητροπολίτη Λαρίσης, πολιούχο των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και της Πύλης Άγιο Βησσαρίωνα, (Βησσαρίων Β’, 1490-1540[6]) γι’ αυτό και φέρει το όνομά του. Γενέτειρα του Αγίου Βησσαρίωνα ήταν η Πύλη.

Είναι μονότοξη γέφυρα με ημικυκλικό τόξο, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από πέτρα. Το άνοιγμα του τόξου της είναι 28,76 μ. στην ανατολική της όψη και 28,99 μ. στη δυτική όψη. Το μέγιστο ύψος του τόξου φθάνει τα 12,77 μ. Το συνολικό της μήκος είναι 65,67 μ. και το πλάτος του καταστρώματός της τα 2,10 μ. Η κατασκευή της αποσκοπούσε στη μοναδική, ως τις αρχές του 20ού αιώνα, οδική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου. Η γέφυρα επισκευάστηκε και αναστηλώθηκε το 1967-68 και το 1983 (επισκευάστηκαν τα βάθρα των στηθαίων του καταστρώματος).
Είναι το γεφύρι που συναντούμε μόλις βγούμε από την Πύλη και στα δεξιά μας.

Εδώ θα βρείτε και την καφετέρια ''Εννοδία'' για καφέ κάτω από τα πλατάνια.

14908416 10210053113377829 6374553255611456476 n

Ιερός Ναός Πόρτα Παναγιά
Ανεβείτε το τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα που περιγράψαμε πριν, περάστε απέναντι και περπατώντας μέσα στην φύση για 1 χιλιόμετρο περίπου θα βρείτε τον βυζαντινό ναό Πόρτα Παναγιά.
Βρίσκεται στην όχθη του Πορταϊκού ποταμού, απέναντι από την κωμόπολη της Πύλης, στον παλαιό οικισμό της Πόρτα-Παναγιάς, που ήταν γνωστός στην βυζαντινή εποχή ως "Μεγάλαι Πύλαι", άλλοτε καθολικό σταυροπηγιακής μονής.

potra panagia

Η μονή που ήταν αφιερωμένη στο όνομα της Ακαταμαχήτου Θεοτόκου ιδρύθηκε το 1283 από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα, νόθο γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Δούκα και διαλύθηκε στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Ο ναός Πόρτα Παναγιά, είναι σταυρεπίστεγη τρίκλιτη βασιλική, που έχει κτισθεί πάνω σε αρχαίο ναό. Αυτό μαρτυρούν οι κίονες οι οποίοι βρίσκονται στο χώρο γύρω του ναού, όπως και η ύπαρξη πολλών αρχιτεκτονικών μελών είτε εντοιχισμένων είτε αυτών που μαζεύτηκαν κατά καιρούς και που σήμερα φυλάσσονται στο ναό.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ναό θα βρείτε στο http://vizantinaistorika.blogspot.in/2014/06/blog-post_7.html

Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα Πύλης (Δούσικου)
Η Ιερά Μονή του Αγίου Βησσαρίωνος (Δούσικου) αποκαλείται και μονή του Σωτήρος των Μεγάλων Πυλών λόγω της σύνδεσής της με την κοντινή και διαλυμένη σήμερα, βυζαντινή μονή του 13ου αιώνα, της Πόρτα-Παναγιάς της Πύλης Τρικάλων.
Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1527-1535, στον χώρο ερειπίων μονής του 13ου – 14ου αιώνα αφιερωμένης στο Χριστό. Το πρώτο Καθολικό της μονής έκτισε ο κτήτορας της μονής και καταγόμενος από την περιοχή, ο Άγιος Βησσαρίων (εορτή 15 Σεπτεμβρίου), Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης και προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, ο οποίος εκτός από την αγιότητα και την ταπείνωση του, έγινε γνωστός για το κτίσιμο σπουδαίων έργων για την εποχή του, όπως το μοναστήρι του και τις γέφυρες του Κοράκου στον Αχελώο, του Πορταϊκού και της Σαρακίνας στο νομό Τρικάλων.
Η μονή ήταν από τα πλούσια και δραστήρια μοναστήρια της περιοχής με κτήματα στη Ρουμανία, καθώς ο Άγιος Βησσαρίων είναι γνωστός στη Μολδοβλαχία για τα θαύματα, που έχει επιτελέσει εκεί. Η παράδοση αναφέρει ότι στην περίοδο της ακμής του διέθετε 365 κελιά μοναχών, Τράπεζα (1682) αλλά και πλουσιότατη βιβλιοθήκη.

003

Το 1.771 και το 1.820 η μονή λεηλατήθηκε από τους Τουρκαλβανούς, ενώ το 1.823 μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του ηγουμένου της μονής, ακολούθησε σφαγή και λεηλασία της από τους στρατιώτες του Σούλτζε Κόρυτζα. Το μοναστήρι έπαθε νέες καταστροφές από πυρκαγιά και τους βομβαρδισμούς του .1943. Σήμερα λειτουργεί με λίγους μοναχούς και είναι άβατο για τις γυναίκες, για τις οποίες ωστόσο έχει κτιστεί ένα εκκλησάκι έξω από τη μονή.
Ο επισκέπτης εισέρχεται μέσω της κεντρικής εισόδου, η οποία βρίσκεται στο μέσο περίπου της νότιας πλευράς του. Κεντρικό κτίριο της αυλής αποτελεί το Καθολικό της μονής, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Πρόκειται για έναν αθωνικού τύπου ναό, στον οποίο έχει προστεθεί νάρθηκας και εξωνάρθηκας. Πάνω από τους χώρους αυτούς βρίσκονται τα παρεκκλήσια των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Τιμίου Προδρόμου και των Αγίων Πάντων. Η σπουδαία αγιογράφηση του Καθολικού, έργο του περίφημου ζωγράφου Τζώρτζη (της Κρητικής Σχολής), αποπερατώθηκε τον Νοέμβριο του 1.557. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού είναι μεταγενέστερο και χρονολογείται στα 1.813.

monastiria agios vissarion1

Το Καθολικό περιβάλλεται από τριώροφα κτίρια με ξύλινους εξώστες που στεγάζουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες της μονής. Αριστερά της εισόδου στη μονή βρίσκεται η Τράπεζα. Πολλά από τα αρχικά κτίρια της μονής, όπως το τμήμα της δυτικής πτέρυγας των κελιών καταστράφηκαν και σήμερα έχουν αναστηλωθεί.
Η μονή εορτάζει στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) και στις 15 Σεπτεμβρίου (Αγίου Βησσαρίωνα). Στο μοναστήρι φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνα.
Τηλ.: 24340-22420

Γεφύρι της Πόρτας ή Κονδύλη
Φεύγοντας από την Πύλη και σε απόσταση ελάχιστη θα βρούμε το στενό γεφύρι της Πόρτας, που χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο, για να περάσει. Ακριβώς μετά από το γεφύρι υπάρχει βράχος που είναι αναρριχητικό πεδίο.

17742542 182418308935383 97504622 n

Στα 500 μέτρα μετά την γέφυρα στα αριστερά μας συναντάμε τον καφέ ''Καταρράκτης'' και ανεβαίνοντας προς Ελάτη, μετά την διασταύρωση του Ροπωτού 500 μ. αριστερά, τηλ. 6977 93 0056.

Καταρράκτης Παλαιοκαρυάς
Η Παλαιοκαρυά βρίσκεται σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς,
Βγαίνουμε από το φαράγγι του Πορταϊκού και την Πύλη. Στα 4 περίπου χλμ. μετά την Πύλη και ανεβαίνοντας για Ελάτη, αξίζει να στρίψετε αριστερά ( πινακίδες για Στουρναρέικα και Άρτα) για να δείτε το φανταστικό γεφύρι της Παλαιοκαρυάς. Μετά από άλλα 5 χλμ. θα βρείτε ταμπέλα αριστερά για καταράκτες Παλαιοκαρυάς. Προχωράτε προσεκτικά γιατί η επόμενη ταμπέλα για να στρίψετε αριστερά δεν πολυφαίνεται και στρίβοντας κατηφορίζετε χωματόδρομο πια. Σε 400 μ. βατό χωματόδρομο (δίπλα στο ρέμα) θα βρείτε το γεφύρι και τον διπλό καταράκτη. Απίστευτη ομορφιά.

palaiokaria

Palaiokarya Katarraktes1small

Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς βρίσκεται 500 μ. πριν το χωριό της Κάτω Παλαιοκαρυάς, δίπλα στο φράγμα του Πορταϊκού. Το γεφύρι χτίσθηκε το 1.538 και έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ' έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων. Η βοή από τη πτώση του νερού προκαλεί ένα αίσθημα δέους. Στο βάθος, τα βουνά της Κατούνας και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα. Έλατα και βαλανιδιές κάνουν το τοπίο της περιοχής πανέμορφο.
Στα 500 μέτρα πιο πάνω λειτουργεί νερόμυλος, δριστέλλα και γραφικό καφέ-ταβερνάκι, όπου κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου διοργανώνεται Γιορτή Πέστροφας από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Επιστροφή αρχικά εκεί που στρίψαμε και φύγαμε για Ελάτη...στον δρόμο βέβαια αυτό της επιστροφής προς Ροπωτό υπάρχει και άλλη δριστέλλα και δίπλα ένα υπέροχο ταβερνάκι το ''Ροπωτιανών Γεύσεις'' όπου όλα συμβαίνουν κάτω από τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά.

*Στον δρόμο για Ελάτη θα βρείτε την ταβέρνα ''Αναβρυσούλα'' με φρέσκια πέστροφα και πολλά άλλα πιάτα.

*Συνεχίζοντας στα δεξιά στρίβοντας μπορούμε να φτάσουμε στο χωριό Κοτρώνι (στο 1 χλμ.). Στην είσοδο συναντάμε δυο ταβέρνες, τα ''Πλατάνια'' του Ηλία Μουστάκα τηλ. 24340 71373 και τον ''Εύοινο'' του Δημήτρη Ντόβα ( τηλ. 2434 071342). Εδώ θα βρείτε ψητά σούβλας, μαγειρευτά της ώρας και κρεατικά της ώρας στην σχάρα όλα ντόπια.

Ανεβαίνοντας ακόμα θα βρούμε την ταβέρνα ''Η φωλιά των κυνηγών''. Στην συνέχεια συναντάμε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου κάθε χρόνο στην γιορτή του, γίνεται τοπικό πανηγύρι, όπου προσφέρεται και φαγητό.

ΕΛΑΤΗ
Στα 14 χλμ. από την Πύλη βρίσκουμε τον πρώτο οικισμό, την Ελάτη. Η Ελάτη (από τα πολλά έλατα) ή αλλιώς Τύρνα – το παλιό όνομα μέχρι το 1955 – είναι χτισμένη σε 900 μ. υψόμετρο και περικυκλωμένη από τις κορυφές του Ψήλου, της Αρκουδότρυπας και του Κόκκινου Βράχου. Είναι αγαπημένος προορισμός όλο τον χρόνο.

Ο Κόζιακας δεσπόζει της περιοχής και νιώθεις την ''ανάσα'' του σε όποιο σημείο του χωριού και αν βρίσκεσαι. Συνδυάζοντας τις σπάνιες ομορφιές της, τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του χωριού με το άφθονο χιόνι το χειμώνα και το δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι, η Ελάτη αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής αλλά και πανελλαδικά.

trikala 8

url

Μπαίνοντας στην Ελάτη θα δούμε στα αριστερά μας αρκετά ξύλινα ομοιόμορφα κιόσκια. Εκεί θα βρείτε αποξηραμένα άνθη, αρωματικά βότανα, μέλι, γλυκά του κουταλιού, τραχανά, χυλοπίτες, χύμα τσίπουρο και κρασί της περιοχής. Ντόπια προϊόντα της μάνας γης.

assets LARGE t 420 54282469

Η Ελάτη είναι κοσμοπολίτικο χωριό. Με βόλτα στον κεντρικό της δρόμο. Οι επισκέπτες θα βρουν διαμονή υψηλών προδιαγραφών και εκλεκτές γεύσεις της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας. Οι σπεσιαλιτέ είναι“κυνήγι” αγριογούρουνου, κότσι χοιρινό και μανιτάρια. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις χωριάτικες πίτες, το τσίπουρο της περιοχής και αγοράστε μέλι, γλυκά του κουταλιού και αρωματικά βότανα.

Σπανακόπιτα με τυρί 1030x711

Η διαμονή σας θα είναι άνετη σε κάθε είδους καταλύματα και με τις περισσότερες ανέσεις. Οι ταβέρνες είναι πολλές και τα φαγητά στις περισσότερες εξαιρετικά. Καφετέριες και μπαράκια άφθονα επίσης για καφέ και ποτό. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, βόλτες με ποδήλατο βουνού.
Στην Ελάτη αξίζει να επισκεφτείτε το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1.822. Το εντυπωσιακό τέμπλο του είναι δημιούργημα Ηπειρωτών μαστόρων. Στη βόλτα σας στο χωριό θα θαυμάσετε τα πολλά παλιά αρχοντικά και τις πολλές παραδοσιακές βρύσες με κρυστάλλινο νερό.
Ένα σημείο με υπέροχη θέα είναι ο Κόκκινος Βράχος πάνω από την Ελάτη.
Πάνω από την Ελάτη βρίσκεται η Αρκουδότρυπα, μία σπηλιά με 20 μέτρα βάθος και με άπλετη θέα προς την το χωριό.

Ο Κόκκινος Βράχος
Μεγάλα τμήματά του έχουν κόκκινο χρώμα στο οποίο οφείλει το όνομά του. Στο σημείο αυτό υπάρχει αναρριχητικό πεδίο.

kokkinos vrahos 685x1030

Φαγητό στην Ελάτη

-Ταβέρνα Παπαναστασίου. Στον κάθετο δρόμο. Τηλ. 24340 71150.
-Ταβέρνα ''Ανώγι''. Τηλ. 24340 71761. Λίγο μετά την Ελάτη προς Περτούλι. Κρέατα και τυροκομικά είναι από δικό του κοπάδι, που βόσκει στον κόζιακα.
-Ταβέρνα Πανσέληνος. Τηλ. 24340 71850.
-Ταβέρνα Ευτυχία. Τηλ. 24340 71133 & 24340 71290.
-Ταβέρνα Το Στέκι.Τηλ. 24340 71204.
-Ταβέρνα Τα Κανάβια. Τηλ. 24340 71201.
-Ταβέρνα Γιάννης. Τηλ. 24340 71254.
Ταβέρνα - Ψησταριά Αμβροσία & Νέκταρ. Τηλ. 24340 71671.
-Ταβερνείον οινομαγειρείον Καλαμαράς. Στον κάθετο δρόμο. Τηλ. 24340 71080.
-Εστιατόριο Δειπνοσοφιστής. Ανήκει κι αυτό στο Στέφανο Καλαμαρά και λειτουργεί στο υπόγειο του προηγούμενου οινομαγειρείου. Τηλ. 24340 71080.
-Ψησταριά Δημήτρης Λαγός. Τηλ. 24340 71223.
-Ταβέρνα Η Φωλιά των Κυνηγών. Βρίσκεται πριν την Ελάτη, κατεβαίνοντας προς Πύλη στα δεξιά. Τηλ. 24340 71062.

Για ΦΑΓΗΤΟ στην Ελάτη ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ την ''Ταβέρνα Παπαναστασίου''
Θα την βρείτε στον βασικό πλαϊνό δρόμο της Ελάτης, μπροστά μπροστά, εκεί όπου γίνεται η βόλτα. Είναι μαζί με το ξενοδοχείο ''Παπαναστασίου''.
Παραδοσιακή ταβέρνα, υπέροχα διακοσμημένος παραδοσιακά χώρος, πολύ ζεστός και φιλόξενος. Με κλασσικές και αγαπημένες γεύσεις, ΝΤΟΠΙΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ μαγειρεμένες με ντόπια προϊόντα, ακολουθώντας παλιές συνταγές που έμειναν αναλλοίωτες στον χρόνο. Κάθε εποχή του χρόνου, είτε με τα χειμωνιάτικα χιόνια είτε το καλοκαίρι με φυσική δροσιά κάτω από τον πλάτανο, μας περιμένουν με χαλαρή μουσική και θετική διάθεση, για να απολαύσουμε γεύματα που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο μας και θα μας μείνουν, όταν γυρίσουμε στον τόπο μας.

67122832

15912137

15912148

papanastasiou4

Προτείνουμε τα εξής πιάτα:
-Αγριογούρουνο με ουίσκι και πετιμέζι.
-Αρνάκι γάστρας με σπαγγέτι και φέτα κατσικίσια.
-Επίσης δοκιμάστε οπωσδήποτε τις δικές τους παραδοσιακές πίτες.

Τηλ. 2434071150.

ΔΙΑΜΟΝΗ στην Ελάτη
-Ξενοδοχείο Παπαναστασίου. Από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της Ελάτης ανακαινίσθηκε εκ βάθρων.
11 δίκλινα δωμάτια με θέα στην πισίνα (αυλή του ξενοδοχείου)
• 5 δίκλινα με τζάκι
• 3 δίκλινες ξύλινες σοφίτες
• 3 σουίτες με υδρομασάζ και τζάκι
• 9 τετράκλινες μεζονέτες, ιδανικές για οικογένειες.
Όλα με αυτόνομη θέρμανση, T.V., ΟΤΕ Τ.V. και μπαλκόνι.
Λειτουργεί εστιατόριο, καφέ μπαρ και εξωτερική πισίνα ( προς το παρόν η πισίνα δεν λειτουργεί το καλοκαίρι). Τηλ. 24340 71150 & 6989 276722.

-Ξενώνας Το Λιγκέρι. Διαθέτει 7 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar, ξύλινα ταβάνια και μπαλκόνι) καθώς και 6 σουίτες (που έχουν επιπλέον και τζάκι και τζακούζι και χαμάμ). Τηλ. 2434071454.

-Αρχοντικό Τσιμπώνη. Αποτελείται από 10 δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα καθώς και 1 σουίτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, υδρομασάζ, TV, mini bar, ίντερνετ και μπαλκόνι. Τηλ. 24340 71422, 24340 71300.

-Ξενοδοχείο Γιαμάνδες. Υπάρχουν 15 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, mini bar και (σε μερικά) τζάκι. Επίσης 2 σουίτες με σαλονάκι, τζάκι, μπανιέρα με τζακούζι υδρομασάζ. Τηλ. 24340 71449, 24340 71450.

-Ενοικ. Διαμερίσματα Ευήλιον. Υπάρχουν 6 διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV και κουζίνα. Τηλ. 24340 71525.

-Ξενοδοχείο Κόκκινος Βράχος. Διαθέτει 8 δίκλινα, 3 τρίκλινα, 1 μονόκλινο και 2 σουίτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, ίντερνετ, mini bar και μπαλκόνι. Τηλ. 24340 71185, 6948947874.

-Ξενοδοχείο Καταφύγιο. Βρίσκεται σχετικά ψηλά, μέσα στα έλατα. Αποτελείται από 10 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και μπαλκόνι. Τηλ. 24340 71886, 24340 72547 & 6978 115601.

-Ξενώνας Λόχμη. Έχει 8 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar και wi fi internet. Τηλ. 24340 71066, 22310 39517 & 6976 011422.

-Ξενοδοχείο Μικρή Άρκτος. Αποτελείται από 11 δωμάτια που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ψυγείο και TV, ενώ 3 δωμάτια έχουν επιπλέον και υδρομασάζ. Τηλ. 24340 71777 & 6946 089645.

-Ξενοδοχείο Κόζιακας. 20 δωμάτια: σουίτες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, τηλεόραση και υδρομασάζ - τζακούζι, αλλά και σοφίτες σε πιο ρουστίκ ύφος. Τηλ. 24340 71270, 24340 71100 & 6942 015784.

-Τα Πέτρινα της Ελάτης. Πρόκειται για 2 δωμάτια, 2 μεζονέτες και 4 αυτόνομες πέτρινες κατοικίες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV και μπαλκόνι. Τηλ. 6937 196929.

-Ξενώνας Φρετζάτο. Διαθέτει 5 δίκλινα, 2 τρίκλινα και 1 τετράκλινη σουίτα. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, TV, κουζίνα, mini bar και wi fi internet. Τα πέντε από τα οκτώ δωμάτια έχουν και τζάκι. Τηλ. 24340 71872.

-Ξενοδοχείο Δρυάδες. Αποτελείται από 20 δωμάτια με τζάκι, TV, NOVA και ίντερνετ. Τηλ. 24340 71275, 24340 71855.

-Ξενώνας 4 Εποχές. Διαθέτει 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, mini bar, TV 32", NOVA, DVD, CD mp3 και καφετιέρα, ενώ υπάρχουν και 2 δωμάτια με χαμάμ και υδρομασάζ. Τηλ. 24340 71731 & 6973 495875.

-Ενοικ. Δωμάτια Ευθύμιος Αγνάτος. Υπάρχουν 5 δωμάτια με κουζίνα και τηλεόραση. Τα 3 έχουν και τζάκι. Τηλ. 24340 71168 & 6974 892433.

-Ξενώνας Το Γρέκι. Δωμάτια και διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, τζάκι και τηλεόραση, κοντά στην πλατεία. Τηλ. 24340 71637, 24340 22571, 6976823234, 6974018781 & 2108026812.

-Ξενοδοχείο Ορεάδες. 14 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και ίντερνετ. Τα περισσότερα έχουν και τζάκι. Τηλ. 24340 71233 & 6932 349330.

-Ξενώνας Κρύπτη. Έχει 8 δωμάτια (τα μισά έχουν και τζάκι) με mini bar, TV, ίντερνετ και μπαλκόνι. Υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ, σάουνα και γυμναστήριο. Τηλ. 24340 71003, 24340 71011 & 6944450963.

-Ξενοδοχείο Μπάκου. Διαθέτει 10 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, τζάκι, τηλεόραση και ίντερνετ. Τηλ. 2434071208 & 6934 615481.

-Ξενώνας Κερκέτιον. Δωμάτια και σοφίτες σε έναν ή δύο χώρους, με θέρμανση, τζάκι και TV. Κάποια έχουν και κουζίνα.Τηλ. 24340 71195.

-Ξενώνας Ευαγγελία Μπρίζη. 9 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση, τζάκι & wi fi internet και 1 σουίτα με υδρομασάζ. Τηλ. 24340 71427 & 6977 684256.

-Ενοικ. Δωμάτια Βασίλης Μπρίζης. 5 δίκλινα και 5 διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και τηλεόραση. Τηλ. 24340 71439, 24340 71139.

-Ξενώνας Γιατάκι. 10 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία, τηλεόραση, wi fi internet και μπαλκόνι. Και δίχωρα διαμερίσματα με ανεξάρτητο καθιστικό και τζάκι. Τηλ. 24340 71135.

Chalet Χρισταντώνη. Πέτρινο συγκρότημα με διαμερίσματα που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, σαλονάκι με τζάκι, κουζίνα με ψυγείο και τραπεζαρία, TV. Κάποια έχουν και υδρομασάζ. Τηλ. 24310 39917 & 6972864088.

-Ενοικ. Δωμάτια Καλλιόπη Λαγού. 5 διαμερίσματα (το 1 με τζάκι) με κεντρική θέρμανση και TV. Έχει και μία μεγάλη σοφίτα με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, κουζίνα, σαλόνι με τζάκι και TV. Επίσης και ένα ισόγειο διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο και κουζίνα. Τηλ. 24340 71223 & 6947 083243.

-Ξενώνας Ευτυχία. 9 δωμάτια (τα 3 με τζάκι), με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση, ψυγείο και μπαλκόνι. Τηλ. 24340 71133, 24340 71290.

-Ξενοδοχείο Κρούπη. 7 δίκλινα (τα 5 με τζάκι), 4 τρίκλινα (το 1 με τζάκι), 1 δίχωρο τετράκλινο και 2 πεντάκλινα διαμερίσματα (το 1 με καθιστικό και τζάκι) με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση, ψυγείο και μπαλκόνι. Τηλ. 24340 71312.

-Ξενώνας Έλατος. 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar και μπαλκόνι. Τηλ. 24340 71408 & 6944 378620.

-Ενοικ. Δωμάτια Το Λαγούμι. 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και τηλεόραση. Τηλ. 6972 251653 & 6982 781816.

-Ενοικ. Δωμάτια Θεοδώρου. Με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, TV & wi fi internet. Τα 3 από τα 7 δωμάτια διαθέτουν και τζάκι. Τηλ. 24340 71308, 24310 32496, 6982 187356, 6980 722716.

Ξύλινα σπιτάκια Δασοχώρι Ο Μύθος. Μετά την Ελάτη και πριν το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, συναντάμε αριστερά μας παράκαμψη, που οδηγεί στο χωριό Βλάχα.Υπέροχο συγκρότημα μέσα στα έλατα. Με 9 ανεξάρτητα διώροφα ξύλινα σπιτάκια. Κάτω κουζίνα, ψυγείο, καθιστικό με καναπέ που γίνεται διπλό κρεβάτι, τζάκι και TV αλλά και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ και μουσική. Στη σοφίτα ένα διπλό κρεβάτι και μπαλκονάκι.

ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ για ΔΙΑΜΟΝΗ στην ΕΛΑΤΗ το ''Ξενοδοχείο Παπαναστασίου''
Το ξενοδοχείο Παπαναστασίου βρίσκεται στο κέντρο της Ελάτης αποτελώντας ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις, διαδρομές στο βουνό, σκι και άλλες δραστηριότητες, που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

15912196

Δωμάτια & Σουίτες
Στην δυναμικότητα της επιχείρησης υπάρχουν από απλά δίκλινα δωμάτια μέχρι πολυτελείς σουίτες που καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες, ώστε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο:
• 11 δίκλινα δωμάτια με θέα στην πισίνα (αυλή του ξενοδοχείου)
• 5 δίκλινα με τζάκι
• 3 δίκλινες ξύλινες σοφίτες
• 3 σουίτες με υδρομασάζ και τζάκι
• 9 τετράκλινες μεζονέτες, ιδανικές για οικογένειες.

26

27

P13 0

P7 0

Στο χώρο του ξενοδοχείου υπάρχει παραδοσιακή ταβέρνα, ένα ατμοσφαιρικό μπαρ και μία ηλιόλουστη αίθουσα πρωινού. Διαθέτει επίσης εξωτερική πισίνα η οποία προς το παρόν δεν λειτουργεί το καλοκαίρι.

Όλα τα δωμάτια είναι φωτεινά κι έχουν θέα στην πισίνα και στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Θέρμανση, δωρεάν Wi-Fi, τηλεόραση, ΟΤΕ Τ. V., ψυγείο συγκαταλέγονται στις βασικές παροχές. Προσφέρονται πιο ευρύχωρα δωμάτια με τζάκι, καθώς και δωμάτιο με ανέσεις για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

P17 0

                                                                                    Αίθουσα Συνεδρίων & Εκδηλώσεων
Στο χώρο του ξενοδοχείου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, κατάλληλη για επαγγελματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις.

Οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στο ευρύχωρο λόμπι, το οποίο διαθέτει τζάκι, καλωδιακή τηλεόραση, καθώς και διάφορα βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια. Το μπαρ του ξενοδοχείου είναι ανοιχτό όλη την ημέρα και προσφέρει ποικιλία από ποτά και ροφήματα.

P1 0

papanastasiou2 1030x690

Το πρωινό σερβίρεται στη φωτεινή και ηλιόλουστη αίθουσα πρωινού, με θέα στην αυλή. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τοπικές σπεσιαλιτέ στην παραδοσιακή ταβέρνα του ξενοδοχείου. Όλα τα πιάτα ετοιμάζονται με μεράκι, με προϊόντα τοπικής παραγωγής.

Το Hotel Papanastasiou αναλαμβάνει οργάνωση εκδρομών με πεζοπορίες στα ορεινά μονοπάτια του Κόζιακα και διαδρομές με 4x4 jeep.
Επικοινωνία:
Τηλ. 24340 71150
Fax: 24340 71153
Κινητό: 6936 524420
http://www.hotelpapanastasiou.gr
E mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: hotelpapanastasiou

ΚΑΦΕΣ και ΠΟΤΟ στην ΕΛΑΤΗ
Το «Κεχρί» συνδυάζει τους πολυελαίους μουράνο με σκούρα ξύλινα έπιπλα, η πινακίδα απέξω μας ενημερώνει ότι εντός προσφέρονται 40 διαφορετικά είδη ζεστής σοκολάτας, η διπλανή «Κρύπτη» έχει δερμάτινα έπιπλα που θυμίζουν κάπως old fashioned bar.

Στο δρόμο, πάλι, που διασχίζει το χωριό με κατεύθυνση προς το Περτούλι βρίσκουμε τα μπαράκια. Εδώ η πιο γνωστή διεύθυνση είναι το rock bar «Καφέ Αρκούδα», ένας ζεστός χώρος στον κλασικό διακοσμητικό συνδυασμό πέτρας και ξύλου και με ακόμη πιο κλασικό rock soundtrack. Μικρό καφέ – μπαράκι, που παίζει ροκ μουσική και βρίσκεται σε μια στροφή του δρόμου προς Περτούλι κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα.

logotypo F17057

**Το Λίκνο είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη διεύθυνση σε ολόκληρη την Ελάτη: ένα κατάστημα τοπικών προϊόντων και ταυτόχρονα ένα μικρό βιβλιοπωλείο με πολύ ιδιαίτερες εκδόσεις για την περιοχή και όχι μόνο. Κυρίως, όμως, το Λίκνο αποτελεί στέκι για τους ταξιδιώτες, και δη τους μηχανόβιους, οι οποίοι περνούν για να πουν μια καλημέρα στον Άγγελο Σινάνη και τη γυναίκα του Σμαρώ και επί τη ευκαιρία ρωτούν και για τον αν ο τάδε χωματόδρομος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς ο Άγγελος είναι μέγας γνώστης και συγγραφέας αναρίθμητων άρθρων για την Πίνδο.

elati

Όσοι εκτιμούν τα καλόγουστα χειροποίητα ξυλόγλυπτα αντικείμενα, ας αναζητήσουν στο Βροντερό τον εκθεσιακό χώρο με τα "Ξυλόγλυπτα του Άγγελου Πατσιατζή", ενός πραγματικού καλλιτέχνη, ο οποίος με ζήλο και μεράκι δημιουργεί καταπληκτικά έργα τέχνης με βάση βέβαια το ξύλο. Πολλές από τις δημιουργίες του κοσμούν ξενώνες και ταβέρνες της περιοχής. Τηλ. 2434071700, 2343071400 & 6937 222848.
Ανηφορίζοντας για Περτουλιώτικα Λιβάδια στρίβουμε, αν θέλουμε, για Βλάχα, όπου στα 200 μέτρα βρίσκουμε για διαμονή τον Μύθο και μέσα στον συνοικισμό Βλάχα την ομώνυμη ταβέρνα.
Στον δρόμο για Περτουλιώτικα Λιβάδια συναντάμε την ταβέρνα ''Το Ανώγι'', τηλ. 24340 7176, μια αξιόλογη πρόταση για φαγητό, με θέα και ωραίο περιβάλλον.

ΠΕΡΤΟΥΛΙΩΤΙΚΑ ΛΙΒΑΔΙΑ
Και είναι ώρα να ξεκινήσουμε για τα περίφημα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Μετά την Ελάτη η ανάβαση συνεχίζεται ανάμεσα στις κατάφυτες πλαγιές, ως τα 1.250 μέτρα υψόμετρο και η διαδρομή «ηρεμεί» καθώς αρχίζει να διασχίζει τα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Εδώ το μάτι χάνεται στο απέραντο πράσινο της περιοχής. Ή και στο άφθονο χιόνι, που πλανεύει το μάτι. Πανύψηλα έλατα και τρεχούμενα νερά μαγνητίζουν το βλέμμα και ηρεμούν την ψυχή με την μαγεία της φύσης. Τα Περτουλιώτικα Λιβάδια συνδέονται άμεσα με την οροσειρά του Κόζιακα, δυτικά της πόλης των Τρικάλων και είναι μία εκπληκτικής ομορφιάς επίπεδη ζώνη 800 στρεμμάτων, τοποθετημένη ανάμεσα στα βουνά. Διασχίζονται από τον ποταμό Ξεριά η Περτουλιώτικο (τροφοδοτεί τον Αχελώο) που δημιουργεί κατά τη ροή του μαιάνδρους, τα «κλούρια» όπως τα λένε οι ντόπιοι και φιλοξενεί ποταμόψαρα και βατράχια. Ολόκληρη η περιοχή των Περτουλιώτικων Λιβαδιών είναι ένας απέραντος πίνακας ζωγραφικός.

Ένα τοπίο ηρεμίας που σας καλεί να το ανακαλύψετε! Θα συναντήσετε άλογα που καλπάζουν, αγελάδες που βόσκουν ελεύθερες, ρυάκια και μικρές λιμνούλες, ενώ ζαρκάδια και ελάφια περνούν από δίπλα σας την ώρα που κάνετε πικ νίκ στους χώρους αναψυχής που υπάρχουν παντού δίπλα σε βρύσες με δροσερό νερό. . Από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια μπορείτε να φτάσετε μέσα από μονοπάτι στο καταφύγιο «Χατζηπέτρος», σε υψόμετρο 1.738 μ. (υπάρχει πλήρης ανάλυση πιο κάτω στην ενότητα ''Ορειβατικές διαδρομές'').

Η μέρα ενός επισκέπτη μπορεί να γεμίσει με έναν απλό περίπατο μέσα στο απέραντο πράσινο, με ορειβασία, ιππασία, ποδηλασία και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, που πραγματοποιούνται μέσα στο δάσος της ελάτης. Η δραστηριότητα που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους είναι η ιππασία και γίνεται με τη συνοδεία έμπειρων οδηγών, με ήμερα, ντόπιας φυλής άλογα και σε οργανωμένες διαδρομές στο καταπράσινο περιβάλλον της περιοχής. Η διάρκεια της ιππασίας ξεκινά από 30 λεπτά και φτάνει μέχρι και τη μία ώρα, ενώ πρόκειται για μία δραστηριότητα, που γίνεται όλο τον χρόνο.
Έπειτα από ένα σύντομο μάθημα ιππασίας από τους εκπαιδευτές, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στη σέλα και να κάνει τη βόλτα του κάτω από τα ψηλόκορμα έλατα δοκιμάζοντας μια ξεχωριστή εμπειρία. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές: να ενοικιάσει ένα ποδήλατο βουνού ή να συμμετάσχει σε κάποια από τις ομάδες πεζοπορίας.

Λογής - λογής βιότοποι αποτελούν μνημεία του περιβάλλοντος όπως το δάσος της Μάνας, όπου τα ζαρκάδια και τα ελάφια κάνουν παρέα στους επισκέπτες τους.

11 3

85641929

21578150

IMG 1980

Κάθε τελευταία Κυριακή του Ιουνίου διοργανώνεται επί 37 συνεχόμενα χρόνια στα Περτουλιώτικα Λιβάδια το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων με δημοτική μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Για το σκοπό αυτό στήνονται και παραδοσιακές Σαρακατσάνικες καλύβες και γίνεται αναβίωση των εθίμων τους. Είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια εκδήλωση στην Ελλάδα.

57341

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ
Πέντε χιλιόμετρα πριν το Περτούλι υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ένα υπέροχο Χιονοδρομικό Κέντρο, που και μόνο λόγω της μικρής του απόστασης από τα χωριά της περιοχής αλλά και τα Τρίκαλα, συγκεντρώνει τα βλέμματα των φίλων του σκι.
Είναι εύκολα προσβάσιμο, ''φιλικό'' προς έμπειρους αλλά και αρχάριους σκιέρ.

Διαθέτει τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μια πίστα κόκκινη μήκους 1.500 μ., μια μπλε μήκους 400,μ. και μια πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80,μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1.170 μ., ένας συρόμενος μήκους 350 μ. και ένα μπέιμπι λιφτ μήκους 60 μ. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί 09:30 – 15:30. Υπάρχουν τρία σαλέ, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος πάρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τα Σαββατοκύριακα μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, χωρίς όμως να δυσκολεύει η πρόσβαση σ’ αυτό, μιας και ο δρόμος είναι πολύ φαρδύς και το πάρκινγκ άνετο.

Αυτό που μας ιντριγκάρισε, βέβαια, είναι το δεύτερο σαλέ του χιονοδρομικού, μακριά από τη βουή του κεντρικού δρόμου, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο, πάντα κατόπιν συνεννόησης τηλ. 2434 091545.

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτούλι

131355

378556 09xionodromika 600 pert 117926 H9JW4Z

xionodromikokentropertouli

ski2gr sale xionodromiko kentro pertoyliou 01

pertouli slopes ski map

 

Extreme Sports Κερκέτιον
Αν κάποιος θέλει να απολαύσει τη φύση και να ζήσει μοναδικές εμπειρίες, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το extreme sports Κερκέτιον. Εδώ μπορεί να ιππεύσει τα ήρεμα και εκπαιδευμένα άλογα μέσα σε εκπληκτικές διαδρομές, να οδηγήσει τα τετράτροχα ATV’S στα δασικά μονοπάτια και τους χειμερινούς μήνες να απολαύσει τη βόλτα πάνω στο χιόνι με τα snowmobiles.

Με την καθοδήγηση έμπειρων ανθρώπων. Παράλληλα μπορεί να δοκιμάσει τις δυνατότητές του στην τοξοβολία και να κάνει ποδηλασία μέσα στο καταπράσινο τοπίο.
Για όσους τώρα θέλουν απλά να χαλαρώσουν σε αυτό το γαλήνιο μέρος, μπορούν να επισκεφτούν το καφέ που βρίσκεται εδώ και να απολαύσουν τον καφέ τους, τα ζεστά ροφήματα, τις παραδοσιακές πίτες, τα λαχταριστά γλυκά και τα διάφορα snacks σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον.
Στα Λιβάδια Περτουλίου (500 μ. μετά το Χιονοδρομικό Κέντρο).
Τηλ. 24340 91559 – 6978 131029.
FACEBOOK PAGE
https://www.facebook.com/kerketio/

1 10 1030x767

12592583 1133560046676894 2189117318919172686 n

ippasia

41164603

DSC 0287

Μετά το Κερκέτιον αν θέλετε στρίβετε για Χρυσομηλιά ή Μετέωρα και Καλαμπάκα. Είναι η δεύτερη επιλογή και πιο σύντομη, για όσους έρχονται από Γρεβενά και Ιωάννινα.
Συνεχίζοντας για Περτούλι στα αριστερά μας συναντούμε το γραφικό εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, που γιορτάζει στις 7 Ιουλίου, προσφέροντας φαγητό στους πιστούς.

Εδώ υπάρχει χώρος, όπου το καλοκαίρι κατασκηνωτές στήνουν σκηνές για ελεύθερο camping.
Λίγο πριν το Περτούλι και στα αριστερά μας συναντάμε το παλιό ξυλουργικό εργοστάσιο, το οποίο πριν 50 χρόνια έδινε ζωή σε όλη την περιοχή και δουλειά σε πολύ κόσμο. Τώρα αραχνιάζει σαν φάντασμα.

17690281 182417722268775 886240055 n

                                                                                    Το παλιό ξυλουργικό εργοστάσιο

ΠΕΡΤΟΥΛΙ
Το Περτούλι είναι ένα παραμυθένιο χωριό με πέτρινα σπίτια, καλόγουστες βίλες και παραδοσιακούς ξενώνες και απέχει 46 χλμ. από τα Τρίκαλα. Είναι χτισμένο στα 1.200 μ. υψόμετρο και περιβάλλεται από ελατόδασος έκτασης 35.000 στρεμμάτων, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει με συμβόλαιο διάρκειας 100 ετών το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με καταλύματα που υπάρχουν εδώ, για να κάνουν την πρακτική τους οι φοιτητές της Δασολογίας κάθε καλοκαίρι. Τα απίθανα κτίρια είναι του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, Πολλά από αυτά είναι παρατημένα στο έλεος του χρόνου.
Το απίστευτο είναι ότι όταν τα φωτογράφιζα, βγήκε από το διπλανό κτίριο ένας φύλακας και μου είπε ότι, για να φωτογραφήσω, πρέπει να πάρω άδεια από το Δασαρχείο. Ο Δασάρχης φαίνεται την έχει δει ''ηγεμόνας'', πλάκα πλάκα.

17671028 182418098935404 24635597 n

                                                                                 Δύο κτίρια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη

17690685 182418012268746 1119031699 n

Επίσης γυρίζοντας όλη την περιοχή ακόμη και χωμάτινους δρόμους, μεγάλη εντύπωση μου έκανε, ότι όπου στο Πανεπιστημιακό ελατόδασος του Περτουλίου συνάντησα δρόμο, που οδηγούσε στο δάσος που ανήκει στο Πανεπιστήμιο με μια λεόντεια παραχώρηση 100 ετών(!!!), υπήρχαν σιδερένιες μπάρες, που απαγόρευαν την είσοδο αυτοκινήτων, πράγμα που δεν έχω συναντήσει σε άλλο ελληνικό βουνό και δεν έχω γυρίσει λίγα. Δηλαδή αν θέλεις να μπεις στο δάσος με το αυτοκίνητο, να προχωρήσεις και να το απολαύσεις, δεν μπορείς. Αυτό μάλλον θα έχει σχέση είτε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, είτε με τον δασάρχη. Κρίμα...

Το Περτούλι από τα πιο παλαιά χωριά της Θεσσαλίας, είναι ιδανική αφετηρία εξορμήσεων και περιηγήσεων στις γύρω περιοχές. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού, το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη φύση και το ελατοδάσος του, το οποίο διακόπτεται από ειδυλλιακά ξέφωτα. Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.

pertouli01

Δοκιμάστε ντόπια τοπικά προϊόντα και σπεσιαλιτέ, όπως τραχανά, χειροποίητα ζυμαρικά, κρέατα, πίτες με σπιτικό φύλλο, αρνί στη γάστρα και κυνήγι (αγριογούρουνο, ζαρκάδι, ελάφι, λαγό), κοκορέτσι, κοντοσούβλι, λουκάνικο, τυριά, καλό κρασί και τσίπουρο. Φεύγοντας, μην παραλείψετε να αγοράσετε ρίγανη, βότανα και τυρί από μικρούς παραγωγούς της περιοχής.

Ντόπια γλυκά και παραδοσιακά προϊόντα θα βρείτε στον κεντρικό δρόμο στο ξύλινο μαγαζάκι της κας Κούλας, τηλ. 24340 91214

17742552 182417112268836 176301282 n

17742123 182417402268807 248206669 n

17757880 182417272268820 280181908 n

Ψηλά από τον δασικό δρόμο φαίνεται ο παραπόταμος του Ασπροπόταμου, σε σημείο πολύ κοντά στην φωλιά της μίας αρκούδας της περιοχής. Πολύ κοντά σε ένα πλάτωμα βρήκαμε κατεστραμμένα μελίσσια, όπως και μελίσσια με ηλεκτροφόρα σύρματα, για την προστασία τους.

ΦΑΓΗΤΟ στο ΠΕΡΤΟΥΛΙ

-Η Ταβέρνα του Παναγιώτη. Στην είσοδο του Περτουλίου. Ψηλά, πάνω από τον κεντρικό δρόμο. Πολύ καλό το μοσχαράκι στο πήλινο με ντομάτα, κρεμμύδι, σκορδάκι, πιπεριές και κυβάκια παρμεζάνας. Αίστευτα πιάτα γενικά. Σαλάτες και συνοδευτικά εξαιρετικά. Αξίζει να καθίσετε στο μπαλκόνι με την τζαμαρία, για να απολαμβάνετε τη θέα στα έλατα. Τηλ. 24340 91000 & 6984 248770

-Ταβερνείο Το Λημέρι του Βασίλη. Πάνω στον κεντρικό δρόμο. Το ντεκόρ είναι ένα μίνι λαογραφικό μουσείο. Έχει και τοπικές πίτες "πλαστό" και "μπατζίνα". Τηλ. 24340 91200, 24340 91052 & 6937 278721.

Για ΦΑΓΗΤΟ στο ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ την ''Ταβέρνα του Παναγιώτη''
Την ''Ταβέρνα του Παναγιώτη'' θα την βρείτε ακριβώς στην είσοδο του Περτουλίου, στα δεξιά σας και κοιτώντας προς τα ψηλά. 

Τηλ. 24340 91000

Σε απίστευτο σημείο με το δάσος της ελάτης από την μία μεριά και από την άλλη την θέα προς τον δρόμο, το ποτάμι και την απέναντι πλευρά του ελατόδασους.
Πανοραμικό φαγητό μέσα από τις τζαμαρίες, που το καλοκαίρι ανοίγουν και λες ότι θα ''πιάσεις'' το δάσος.
https://www.facebook.com/tavernapanagiotispertouli/

Τα φαγητά είναι κάτι εξωπραγματικό. Από τα καλύτερα που μπορεί να έχετε φάει στην ζωή σας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αγριογούρουνο κρασάτο με δαμάσκηνα,

Αγριογούρουνο κρασάτο με δαμάσκηνα

                                          μοσχαράκι του Παναγιώτη

 

Μοσχαράκι του Παναγιώτη

                                               

                                    γουρουνόπουλο γάστρας

Γουρουνόπουλο γάστρας                                                 

 

 

                                             μοσχαράκι κοκκινιστό

 

Μοσχαράκι κοκκινιστό

                                             

                                           φιλέτο μόσχου

φιλετο μοσχου

                                           

 

                                      μπουγιουρντί

Μπουγιουρντί

Μελιτζάνα Σαγανάκι

                                                                                                      μελιτζάνα σαγανάκι

                           

                             θα σας φέρουν οπωσδήποτε στο τραπέζι σας
                             ψημένες φετούλες ψωμί με λαδορίγανη

Ψημένο ψωμάκι με λαδορίγανη

Και για μένα δοκιμάστε οπωσδήποτε την χωριάτικη σαλάτα, γιατί εδώ έφαγα μία από τις πιο καταπληκτικές χωριάτικες σαλάτες.
Δυστυχώς πολλά μαγαζιά εκμοντερνίστηκαν, την έχουν καταργήσει και στην θέση της τρώμε κάτι σαλάτες με χορταρικά,  καταλαβαίνετε νομίζω τι λέω. Γκουρμεδιές και στα σαλατικό πια.

47f428ba2fa234d37c3db4ccd66ebef2 L 1

                                             

 

                                            Στο τέλος η κόλαση

63429 114871505248393 5849105 n

Ταβέρνα του Παναγιώτη. Τηλ. 24340 91 000

ΔΙΑΜΟΝΗ στο ΠΕΡΤΟΥΛΙ
-Villa Φιλοκώστα. Ο γραφικός ξενώνας του Ηλία και της Βάσως Φιλοκώστα διαθέτει 4 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, ψυγείο, τηλεόραση και internet. Το χωριάτικο πρωινό σερβίρεται στο χώρο του καθιστικού με το παραδοσιακό τζάκι. Θα είστε σαν στο σπίτι σας, τόσο ζεστά. Ο Ηλίας ξέρει την περιοχή σαν την παλάμη του και θα σας βοηθήσει να την ανακαλύψετε.
Τηλ. 24340 91069 και 6977 716136.

-Ξενώνας ''Φιλοξενία''. Στην πλατεία του Περτουλίου (Μιλτιάδης Κανταρτζής). Τηλ. 24340 91503 & 24340 91213, 697 466 1708. Διαθέτει δωμάτια με μεγάλα μπαλκόνια με θέα στο βουνό, ατομικό μπάνιο, τηλεόραση, ψυγείο, τηλέφωνο και wifi.
Οι κοινόχρηστοι χώροι διαθέτουν τζάκι με άνετους καναπέδες και τηλεόραση.

-Αρχοντικό Χατζηγάκη. Πολυτελές συγκρότημα, από τον παλιό πέτρινο πύργο αλλά και καινούργιες, πέτρινες πτέρυγες με διαμερίσματα, δωμάτια, σουίτες με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar, internet. Κάποια έχουν και τζάκι. Λειτουργεί εστιατόριο, σάουνα, εξωτερική μη θερμαινόμενη πισίνα, play room με μπιλιάρδο. Τηλ. 24340 91146, 24340 91147, 24340 91148 & 24340 91149.

-Ξενοδοχείο Αρχοντικό Λούκας. Έχει 10 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση. Τηλ. 24340 91465 & 6977 372658.

Για ΔΙΑΜΟΝΗ στο ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ την Villa Filokosta και τον ''Ξενώνα Φιλοξενία''

"Villa Φιλοκώστα"

Ο γραφικός-παραδοσιακός ξενώνας του Ηλία και της Βάσως Φιλοκώστα είναι ένας παράδεισος που θα σας μαγέψει από κάθε άποψη.

Είναι 100 μέτρα από την μία πλαγιά, απ' όπου ξεκινάει το μοναδικό Πανεπιστημιακό ελατοδάσος του Περτουλίου, στο ψηλότερο σημείο του χωριού, αποτελώντας μια πρόκληση απόδρασης από την πόλη. Αν καθίσεις στην υπέροχη καταπράσινη αυλή αγναντεύεις την μία πλευρά του βουνού και έχεις την άλλη στα 100 μέτρα πίσω σου, ενώ στο βάθος, όταν έχει πλήρη ησυχία ακούς τον Ασπροπόταμο και την ροή του. Το πρωί θα ξυπνήσεις, το έχω ζήσει, με τους ήχους του βουνού, ήχους ζαρκαδιών, κελαϊδήματα κάθε είδους πουλιών αφού το ελατόδασος το έχεις κυριολεκτικά στο πιάτο σου. Ο καφές εδώ και στις δυο βεράντες χειμώνα-καλοκαίρι σε πάει σε άλλη διάσταση!!!

0926851 207860516075635 375640324 n

Στα 4 παραδοσιακά δωμάτια και στο μεγάλο σαλόνι με το τζάκι θα ζήσετε με την παρέα σας, στιγμές μοναδικής χαλάρωσης και ηρεμίας μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στη μεγάλη τραπεζαρία, στο καθιστικό του ξενώνα, θα γευτείτε το μοναδικό σε γεύση και ποιότητα παραδοσιακό χωριάτικο πρωινό, το οποίο ετοιμάζει η Βάσω.

Φρέσκο βούτυρο σε ζεστό ψωμί, πίτες χωριάτικες, αυγά της περιοχής, μέλι και μαρμελάδες από φρούτα του δάσους που μαζεύει η Βάσω και τα φτιάχνει μαρμελάδα, σπιτικά κέικ και τσάι του βουνού, τραχανάς ζεστός κάποιες φορές συνθέτουν ένα τραπέζι με γεύσεις και αρώματα που παράγει η ίδια η φύση. Έχετε την επιλογή, αν το επιθυμείτε, να μαγειρέψετε στην κουζίνα της ''Βίλας'', φτιάχνοντας το φαγητό, που επιθυμεί η οικογένειά σας.

Κάποιες βραδιές άνοιξης-καλοκαιριού, ανάλογα την διάθεση, μπορεί να ειστε τυχεροί, ανάβουν φωτιά στην αυλή και ψήνουν για τους φιλοξενούμενούς τους. Και ανάμεσα στα ψητά και στα κρασιά, μπορεί να ακούσετε ιστορίες των Σαρακατσαναίων, αλλά και ιστορίες για νεράιδες και βασιλόπουλα του παραμυθιού και του βουνού και του λόγγου. Ψητά λοιπόν, κρασάκι, μπουφανάκι βέβαια και οι υπέροχοι βραδυνοί ήχοι του δάσους. Εγώ 1-2 φορές ήμουν τυχερός, ήταν μια εποχή που μια αλεπουδίτσα είχε ξεθαρευτεί, ζύγωνε στην βεράντα, άρπαζε την τροφή που της αφήναμε και χανόταν σφαίρα στο δάσος.
Το βραδάκι δίπλα στο τζάκι μπορείτε να σερβιριστείτε με ένα παραδοσιακό ποτό, από αυτά που φτιάχνει η Βάσω από φρούτα του δάσους.

Τα 4 παραδοσιακά δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση και internet. Το χωριάτικο πρωινό σερβίρεται στο χώρο του καθιστικού με το τζάκι. Θα είστε σαν στο σπίτι σας, τόσο ζεστά.

Και επειδή σε μια τόσα μαγική περιοχή δεν πάτε μόνο για το φαγητό, ο Ηλίας ξέρει το μέρος σαν την παλάμη του και θα σας βοηθήσει να την ανακαλύψετε. Θα σας δείξει περιπατητικές διαδρομές, σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε, ώστε να φύγετε εντελώς γεμάτοι από την διαμονή σας στην περιοχή.

Αν πάτε και με μικρά παιδιά, πολλές φορές η Βάσω, που δίδασκε καλλιτεχνικά και ζωγραφίζει, θα απασχολήσει τα παιδιά, μαθαίνοντάς τους να ζωγραφίζουν στην πέτρα. Επίσης θα βρείτε και μια πλούσια συλλογή από βιβλία, για αν απασχοληθείτε ευχάριστα, αν είστε βιβλιοφάγοι.

Εδώ θα νιώσετε φροντίδα και ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, που θα σας κάνει να είστε σαν στο σπίτι σας. Και τις 4 εποχές του χρόνου η περιοχή αξίζει για εκδρομή και ξεκούραση.

Η Villa Φιλοκώστα βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του Περτουλίου και στρίβοντας δεξιά στην ανηφόρα που θα συναντήσετε από τον κεντρικό δρόμο.

Τηλ. 24340 91069 και 6977 716136.

15977330 558554797672870 5342792538577631081 n

15590292 547904845404532 453077549026472355 n

946145 425149211013430 1335381554965381327 n

14519704 10210447441803638 7131286547578376565 n

253347 127432590785095 19094542 n

13512027 477593025769048 9156382439428183385 n

13507112 477593042435713 4693035313562933870 n

 

ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ επίσης ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ τον ''Ξενώνα Φιλοξενία''

Ξενώνας Φιλοξενία - Καφέ ''Το Στέκι του Χωριού''

Ο ξενώνας ''Φιλοξενία'' βρίσκεται στο Περτούλι, στο κέντρο του χωριού. Διαθέτει δωμάτια με μεγάλα μπαλκόνια με θέα στο βουνό, ατομικό μπάνιο, τηλεόραση, ψυγείο, τηλέφωνο και wifi.
Οι κοινόχρηστοι χώροι διαθέτουν τζάκι με άνετους καναπέδες και τηλεόραση και είναι ιδανικοί για να χαλαρώσετε με την παρέα σας, απολαμβάνοντας το βουνό.

filoxenia
Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν πάρκινγκ καθώς και το καφέ ''Το Στέκι του Χωριού'', όπου προσφέρεται πλούσιο πρωινό με τοπικά προϊόντα.
Σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.
Ο ξενώνας είναι ανοιχτός όλο το χρόνο με ευχάριστο περιβάλλον και προσιτές τιμές.

Περτούλι Τρικάλων
Πλατεία Περτουλίου
Tηλ. 2434 091503, 6974661708

filoxe20032 n

filox

a περτούλι ξενώνας φιλοξενία 04

b περτούλι ξενώνας φιλοξενία 05

filox 0 o

fil

fill

filo 81472 o

''Το Στέκι του Χωριού'' είναι ένα παραδοσιακό καφέ στο Περτούλι. Ένας όμορφος και ζεστός χώρος από πέτρα και ξύλο στην πλατεία του χωριού. Καθίστε στους αναπαυτικούς καναπέδες γύρω από το τζάκι, απολαμβάνοντας τον καφέ σας ή ένα ζεστό ρόφημα, παίζοντας τάβλι και νιώστε τη χωριάτικη θαλπωρή. Το καλοκαίρι χαρείτε τη δροσιά του βουνού στον υπαίθριο χώρο του. 

filo 823222521856 n

filox 11877602902016 n

Για καφέ-ποτό στο Περτούλι

Απολαύστε καφεδάκι και το ποτό σας πάνω στον κεντρικό δρόμο του Περτουλίου με θέα από το μπαλκόνι με την τζαμαρία σε όλη την μία πλευρά του ελατόδασους, στο καφέ ''Λυχνάρι''.

Υπέροχος χώρος, κυριαρχεί βέβαια το ξύλο, το τζάκι, αλλά και το μπαράκι στην μία γωνιά του μαγαζιού. Το απόλυτο είναι το μπαλκονάκι που διαθέτει, όπου πίνεις τον καφέ σου και απολαμβάνεις την θέα στο ποτάμι και στο δάσος με τα έλατα.

17760318 182417438935470 21272059 n

17671053 182417592268788 1724408546 n

17742421 182417568935457 1117221275 n

17690322 182417515602129 546959571 n

ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ
Αφήνουμε το Περτούλι ανηφορίζοντας μέσα από το μαγικό και πυκνό ελατόδασος. Σε υψόμετρο 1.140 μ. βρίσκουμε τον επόμενο σταθμό το Νεραϊδοχώρι, παλιότερα γνωστό ως Βετερνίκ, που με τις κόκκινες στέγες των σπιτιών θυμίζει θέρετρο των Άλπεων. Περιβάλλεται από τις κορυφές Λουπάτα (2.060 μ.), Νεράιδα με την εκπληκτική θέα και Μαρόσα, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο.

 1000x600

Η Μαρόσα είναι γνωστό ότι, ήταν και είναι το κρυφό όνειρο των κατοίκων της περιοχής για ένα σύγχρονο και με πολύ χιόνι χιονοδρομικό κέντρο στα 2.022 μέτρα, που είναι και το ψηλότερο σημείο της Μαρόσας. Αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο υλοποίησης.

20

                                                                   Κορυφή Μαρόσα (μπροστά) και Λουπάτα (πίσω)

Διαμονή στο Νεραϊδοχώρι
-Ξενοδοχείο Νιαβής, με 12 δωμάτια, τηλ. 24340 91201.

-Dristela Resort. Τηλ. 24340 91350 facebook

Πολυτέλεια που ξαφνιάζει, στην άκρη του χωριού. Κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, δερμάτινες πολυθρόνες, μεγάλα αρχοντικά τζάκια δημιουργούν σκηνικό από αγγλικό cigar bar. Τα 19 δωμάτια με ταπετσαρίες Ralph Lauren βλέπουν όλα στο δάσος. Στη μονάδα υπάρχει κι ένα μικρό spa.

-Ξενοδοχείο Παπαναγιώτου. Έχει 11 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και τηλεόραση, ενώ κάποια έχουν και τζάκι. Τηλ. 24340 91222 & 2434 091500.

-Ξενοδοχείο Πατρικό. Έχει 10 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τζάκι και τηλεόραση. Τηλ. 24340 91222 & 24340 91500.

-Ξενώνας Αγνάντι. Αποτελείται από 7 δωμάτια και 1 σουίτα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και NOVA. Τηλ. 24340 91022 & 6978 553963.

Ξενώνας Βιβή Νέου. Διαθέτει 10 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι και τηλεόραση. Τηλ. 24340 91229, 24310 28043 & 6977 068836.

-Ξενώνας Γούσιου. Υπάρχουν 10 διαμερίσματα που γίνονται μέχρι και πεντάκλινα με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, τραπεζαρία, TV. Τηλ. 24340 91014, 24310 22522 & 6932 014315.

-Σαλέ Μαγγιώση. Δωμάτια δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα, δίχωρα, μεζονέτες, άλλα με τζάκι και άλλα χωρίς. Έχουν κεντρική θέρμανση, TV και mini bar. Λειτουργεί εστιατόριο, γυμναστήριο, δύο υδρομασάζ, σάουνα και χαμάμ. Τηλ. 24340 91150 & 6974 369949.

-Ξενώνας Πανόραμα. Αποτελείται από διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, τζάκι, ψυγείο και τηλεόραση. Τηλ. 24340 91013.

Φαγητό στο Νεραϊδοχώρι
-Ταβέρνα Νιαβής, λίγο πριν φτάσουμε στο Νεραϊδοχώρι. Τηλ. 24340 91201, για «άγριες και ήμερες» γεύσεις – αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι στιφάδο, κοκκινιστό φασιανό.

-Ταβέρνα Μαργαρίτης για τοπικές σπεσιαλιτέ. Ζητήστε την χωριάτικη τυρόπιτα με ανοιχτό χειροποίητο φύλλο.Τηλ. 24340 91217 & 24340 91538.

-Ταβέρνα-ψησταριά Σουφλιάς, στην πλατεία. Τοπικές σπεσιαλιτέ, εκλεκτά ντόπια κρέατα. Τηλ. 24340 91271.

Καφέ στο Νεραϊδοχώρι
-1140 coffee & more στην πλατεία Νεραϊδοχωρίου

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Νεραϊδοχώρι (Μοναστήρι) (1792)
Στα 2 χλμ. μετά το Νεραιδοχώρι, (προς τα χωριά του Ασπροποτάμου και αριστερά σας) υπάρχει ο Ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής, όπου στον τρούλο της λειτουργούσε κρυφό σχολείο την εποχή της τουρκοκρατίας.

Η Ι.Μ. ιδρύθηκε σε άγνωστο χρόνο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στα ερείπια κατεστραμμένης βυζαντινής μονής. Ως καθολικό της μονής χρησιμοποιούνταν βυζαντινός ναός, η θέση του οποίου βρίσκεται 40 περίπου μέτρα νοτιοδυτικά του σημερινού καθολικού πάνω στο λόφο. Το 1792 ο κτήτορας της Μονής, Γούσιος Χατζηπέτρος, αρματολός από το Βετερνίκ (σημερινό Νεραϊδοχώρι), έχτισε το σημερινό καθολικό (βλέπε επιγραφή στο μεγάλο υπέρθυρο) χρησιμοποιώντας και υλικά από τον (ετοιμόρροπο κατά την παράδοση) βυζαντινό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που προϋπήρχε. Τα υλικά αυτά, κυρίως ακρογωνιαίοι λίθοι και υπέρθυρα παραθύρων, είναι ορατά στην τοιχοποιία του σημερινού καθολικού. 

32626 123794321150711 1376902701 n

17760591 182416145602266 1666383289 n

17760740 182415748935639 2058926846 n

agiaparaskevi

Ο Χατζηπέτρος κατασκεύασε στη μονή εκτός από το καθολικό, κελιά, αρχονταρίκι, βιβλιοθήκη, στάβλους, υδραγωγό μήκους 1.800 μ. με πήλινους σωλήνες για τη μεταφορά νερού, δώρισε στη μονή κτήματα και δάσος και προίκισε αυτή με μια αξιόλογη βιβλιοθήκη αποτελούμενη από περισσότερους των 2.500 τόμων βιβλίων κάθε είδους. Επίσης αφιέρωσε στη μονή δύο αργυρές λειψανοθήκες με λείψανα διαφόρων αγίων τις οποίες έφερε ο ίδιος από τα Ιεροσόλυμα. Το καθολικό διακοσμούνταν με ξυλόγλυπτο τέμπλο ενώ δεν γνωρίζουμε αν έφερε τοιχογραφίες.
Δυστυχώς με την έναρξη της επανάστασης του 1.821 και την εμπλοκή σ’ αυτή του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου (γιου του Γούσιου) η μονή πυρπολήθηκε το 1.823, όπως και τα τρία χωριά Βετερνίκ, Πύρρα και Περτούλι, από τον τούρκο Δερβέναγα Σελιχτάρ Μπόδα, προκειμένου να σταματήσει η δράση του Χριστόδουλου στην περιοχή. Της πυρπόλησης διεσώθησαν τα ιερά κειμήλια , το πλήθος των βιβλίων και οι εικόνες του τέμπλου.

Η μονή ήταν επανδρωμένη ως το 1.908, οπότε και παρέμεινε ανενεργή λόγω έλλειψης μοναχών, προσφέροντας σημαντικό έργο στην εκμάθηση γραμμάτων και χρησιμεύοντας ως καταφύγιο στους κλέφτες, που αγωνίζονταν για την απελευθέρωση της περιοχής. Η περιοχή ελευθερώθηκε το 1.881. Στη συνέχεια αποτέλεσε μετόχι της γειτονικής μονής του Αγ. Μοδέστου Πύρρας, μοναχοί της οποίας σταδιακά αφαίρεσαν από τη μονή τα κειμήλια και τα μετέφεραν στην δική τους μονή. Τα βιβλία της μονής καταστράφηκαν από τους αντάρτες κατά την περίοδο του πολέμου 1.944-1.949, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν ως προσάναμμα. Τα κελιά της μονής κατέρρευσαν με την πάροδο του χρόνου. Το 1.959 ήρθε στη μονή ο τότε Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, μακαριστός Διονύσιος, και αφού είδε την κατάσταση του καθολικού (ήδη είχαν καταρρεύσει κάποια τμήματά του), αποφάσισε να ανήκει ο ναός στην ενορία του Αγ. Νικολάου Νεραϊδοχωρίου και να συντηρείται από αυτή. Το Σεπτέμβριο του 1.988 ιερόσυλοι έκλεψαν τις εικόνες του τέμπλου. Το καθολικό συντηρήθηκε πρόσφατα με δαπάνες ευσεβών χριστιανών. Η μονή πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου και αποτελεί το κεντρικό πανηγύρι του χωριού.

17741025 182416288935585 1333237644 n

      Η θέα πάνω από την κορυφή του λοφίσκου (ανεβείτε οπωσδήποτε) προς την χαράδρα κάτω είναι απίστευτη. Σαν κουκκίδες φαίνονται τα σπίτια του χωριού Πύρρα.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΖΙΑΚΑ (ή Κερκέτειο) - Υψ. 1.901 μ.)

Ο Κόζιακας είναι ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων, που το μήκος της ενιαίας ράχης του ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα. Είναι πυκνά δασωμένος κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα. Πιο ψηλά τα έλατα επικρατούν παντού. Σχηματίζει πανέμορφα μικρά οροπέδια και είναι μια θαυμάσια εκδρομή για όλες τις εποχές του χρόνου. Σε κάποια σημεία του βουνού έχουν κατασκευασθεί όμορφα κιόσκια για τους ορειβάτες επισκέπτες. Είναι μεγάλος βιότοπος για την αρκούδα, που σημάδια της συναντάς σχεδόν παντού στο βουνό.

Το καταφύγιο του Κόζιακα βρίσκεται στους πρόποδες της κορυφής Αστραπή ή Χατζηπέτρος (1.901 μ.) από το οποίο διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Ανήκει στον ΕΜΟΤ (Εκδρομικός και Μορφωτικός Όμιλος Τρικάλων) και λειτουργεί με διαχειριστή και με δυνατότητα διανυκτέρευσης και φαγητού. Στοιχεία για το καταφύγιο, δυνατότητες, κρατήσεις, ορειβατικές διαδρομές θα βρείτε στη σελίδα του στη διεύθυνση http://www.koziakasrefuge.gr/.

10659011 753398311387035 6542048974982022101 o

Η σηματοδότηση των μονοπατιών είναι σε γενικές γραμμές καλή αν και σε πολλά σημεία έχουν καταστραφεί αρκετές πινακίδες. Προσοχή το μονοπάτι διάσχισης του Κόζιακα στην πραγματικότητα δεν υφίσταται, παρά μόνο τμήματα αυτού. Ωστόσο ένα μεγάλο δίκτυο από μικρού και μέσου μήκους μονοπατιών έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί με αφετηρία την Ελάτη. Από το Κόζιακα διέρχεται και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Το βουνό, πέρα από την ανάβαση από την Ελάτη μέχρι την κορυφή Χατζηπέτρου που έχει σηματοδοτηθεί πολύ καλά (κίτρινα σημάδια / κίτρινα τεράγωνα πινακιδάκια), θέλει προσοχή στον προσανατολισμό λόγω του πυκνού δάσους και της συχνής έλλειψης σημείων αναφοράς.

352

DSC00964 resize1

intro 00002n

Τηλέφωνα: 6977 662569 Περικλής Μητρονάτσιος & 6976 080613 Παπαστεργίου Αλέξανδρος || Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επίσης τις πιο κάτω ορεινές διαδρομές θα τις βρείτε αναλυτικά εδώ

1. Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου - Καταφύγιο Κόζιακα - Κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ
2. Πύλη - Τρύπιο Λιθάρι - Γλυκομηλιά
3. Κόρη - Τρύπιο Λιθάρι - καταφύγιο
4. Πιαλεία - Σπηλιά Μπέη
5. Ελάτη - Καλογυρομάντρι - Αρβανίτες - Καταφύγιο - Κορυφή Χατζηπέτρος 1901μ
6. Ελάτη - Κόκκινος Βράχος - Κώστα - Αμάρανθος ή Τσιόκι 1526μ
7. Ελάτη - Κόκκινος Βράχος - Θύρα - Κορυφή Αμάρανθος (ή Τσιόκι) 1526μ
8. Κοφτό μονοπάτι για Καταφύγιο από Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου
9. Άγιος Βησσαρίων (Δούσικο) – Μπέη
10. Μεγάλη Καστανιά - Κρανιά

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να γνωρίσετε τις ομορφιές και την γοητεία αυτού του μαγικού τόπου.

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr