13
Σαβ, Απρ
72 New Articles

Φαράγγι Ενιπέα – Όλυμπος, μια μαγευτική και εύκολη διαδρομή 1 χιλιομέτρου

Βουνό
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το φαράγγι του Ενιπέα το συναντάμε στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φαράγγια της Ελλάδας.


Ο Ενιπέας είναι ο μόνος ποταμός του Ολύμπου με συνεχή ροή καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχει τις πηγές του στη θέση Πριόνια και η θερμοκρασία του νερού του είναι λίγο πάνω από το μηδέν.

Το φαράγγι ξεκινάει από το Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου με υψόμετρο τα 300 μέτρα περίπου και καταλήγει στη θέση Πριόνια με υψόμετρο τα 1100 μέτρα. Οι δύο άκρες του φαραγγιού συνδέονται με ορειβατικό μονοπάτι μήκους 9 χιλιομέτρων το οποίο είναι τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4, που ξεκινάει από τα Πυρηναία όρη και καταλήγει στην Κρήτη. Αυτή είναι μια σχετικά δύσκολη διαδρομή όχι για αρχάριους.

2 ΜΙΚΡΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΕΝΙΠΕΑ

Ο Ενιπέας, κατά την Ελληνική μυθολογία, ήταν ο ωραιότερος από όλους τους ποτάμιους θεούς και αντικείμενο πόθου για όλες τις θεές. Ο ίδιος όμως, προτίμησε τη θεά του έρωτα Αφροδίτη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ήρας, η οποία για να τον εκδικηθεί, τον μεταμόρφωσε σε ποτάμι.

Η προτεινόμενη εδώ διαδρομή είναι εύκολη για όλο τον κόσμο με εκκίνηση από την θέση Μύλοι έως τη θέση Βυθός. Αποτελεί το χαμηλότερο τμήμα του μονοπατιού με συνολικό μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο, ενώ η υψομετρική διαφορά είναι στα 120 μέτρα περίπου.

Με αφετηρία τη θέση Μύλοι στο Λιτόχωρο, που αποτελεί μια από τις εισόδους του Εθνικού δρυμού, αρχίζουμε την πεζοπορία. Το μονοπάτι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του φαραγγιού και ταυτίζεται με τον τσιμεντένιο νεραύλακα, που μεταφέρει νερό του Ενιπέα στο Λιτόχωρο.

Το μονοπάτι ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, χωρίς να έχει απότομες κλίσεις, ενώ το φαράγγι έχει αρκετό βάθος και η οπτική επαφή με το ποτάμι είναι περιορισμένη. Τα στοιχεία όμως που κυριαρχούν είναι η πλούσια και πυκνή βλάστηση, ενώ τα απόκρημνα βράχια και οι ορθοπλαγίες δημιουργούν δέος.

Στη μέση της διαδρομής περίπου υπάρχει μια διακλάδωση στα αριστερά, με τη σχετική σήμανση, όπου συνεχίζει το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 και ακολουθεί πορεία υψηλότερη σε σχέση με το φαράγγι.
Αφήνουμε πίσω μας την διακλάδωση και συνεχίζουμε την πορεία μας, ακολουθώντας το τσιμεντένιο, οριοθετημένο μονοπάτι. Ο ήχος των ορμητικών νερών του Ενιπέα, που αντηχεί στις πλαγιές του φαραγγιού, γίνεται όλο και εντονότερος, καθώς πλησιάζουμε στη θέση Βυθός, όπου το μονοπάτι συναντά την κοίτη του ποταμού.

6 05 2021 13 03 6093beffca9d5

Στη τοποθεσία Βυθός το φαράγγι του Ενιπέα δημιουργεί ένα μεγάλο άνοιγμα με καταρράκτη και με θέα στις κορυφές του Ολύμπου και μπορούμε να απολαύσουμε την εικόνα και τους ήχους που συνθέτουν την μαγεία της φύσης που υπάρχει δίπλα μας.

Γενικά σε όλη τη διαδρομή το μονοπάτι είναι αρκετά ψηλότερα από την κοίτη του ποταμού. Για να μπορέσεις να την προσεγγίσεις πρέπει να ακολουθήσεις ένα κατηφορικό και απότομο μονοπάτι που ξεκινάει και αυτό από τη θέση Μύλοι. Έπειτα από την σύντομη κατάβαση βρίσκεσαι πλέον δίπλα στον Ενιπέα, όπου το τοπίο είναι υπέροχο. Ο ποταμός σχηματίζει μικρούς καταρράκτες με τις αντίστοιχες λιμνούλες με τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Έχοντας την κατάλληλη ενδυμασία και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, μπορείς να περάσεις στην απέναντι όχθη μέσα από τον Ενιπέα και να ακολουθήσεις το παρόχθιο μονοπάτι.
Η πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία. Στη διαδρομή που ακολουθήσαμε υπάρχει μεγάλη εναλλαγή τοπίων, καθώς η πυκνή βλάστηση, οι επιβλητικές ορθοπλαγιές, τα ορμητικά νερά και οι γαλαζοπράσινες λιμνούλες είναι εικόνες που συναντάς και σου αποτυπώνονται στην μνήμη σου.

Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης ταξίδεψε στον φαράγγι του Ενιπέα και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους! Δείτε το παρακάτω:
https://www.youtube.com/watch?v=xBoKtBiGMDk

1111111111111111

Μονή Αγίου Διονυσίου

cf83cf87cebfceb2 ceb5cebdceb9cf80ceb5ceb1cf83 01jul2018 8

Enipeas Valley6

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr