3η Εβδομάδα Αστρονομίας Δευτέρα 15 - Σάββατο 20 Απριλίου

Events
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Από τη Δευτέρα 15 έως και το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Εβδομάδα Αστρονομίας.


Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό της πόλης και κυρίως στα παιδιά, να γνωρίσουν την επιστήμη της αστρονομίας, να τους προσφερθούν γνώσεις σχετικές με τα ουράνια σώματα και να θαυμάσουν τον Ήλιο, τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα μέσα από τηλεσκόπια που θα στηθούν στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και στον Μύλο του Παππά.

astronomia 29 4 tileskopio

Πρόγραμμα Τρίτης 16/4/2019

Την Τρίτη 16 Απριλίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αστρονομίας που
διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και η ΚοινΣΕπ “Έναστρον”, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ομιλίες:
18:30 “Η Ομορφιά της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας” - Στέφανος Σοφολόγης,
Πρόεδρος Αστρονομικού Παρατηρησιακού Ομίλου Λάρισας.
18:40 “Ο Δρόμος προς τη Σελήνη” - Απόστολος Κεχαγιάς / Γιώργος Τσιουμάνης,
μέλη ΔΣ Αστρονομικού Παρατηρησιακού Ομίλου Λάρισας
20:15 “Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble: Η Σύγχρονη Επανάσταση στην
Αστρονομία” - Ιωάννης Χουϊνάβας, Υπεύθυνος Δημοτικού Αστεροσκοπείου Λάρισας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου καθ’ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Αστρονομίας θα λειτουργεί έκθεση αστροφωτογραφίας του Δημήτρη Μάλλιαρη, έκθεση τηλεσκοπίων και έκθεση μέρους της συλλογής ηλιακών ρολογιών του Γιώργου Μιχαλακάκη.

Επίσης, την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Απριλίου, στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί μέρος της συλλογής μετεωριτών του Τάκη Θεοδοσίου.
Ομιλίες για ποικίλα αστρονομικά θέματα καθώς και βιωματικά εργαστήρια, όπως αυτό της αστροφωτογράφησης, θα δώσουν την ευκαιρία σε όσους τα παρακολουθήσουν, να μάθουν για το σύμπαν και να γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές καθώς και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη φωτογράφηση ουράνιων σωμάτων.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αστρονομίας, θα δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα του Σχολείου Αστρονομίας, να παρουσιάσουν τις εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σειραδάκης, θα παρουσιάσει την ιστορία του σύμπαντός μας από τη στιγμή της γένεσής του μέχρι σήμερα και θα μιλήσει για τις μελλοντικές του προοπτικές.

thumb 29 4 nail εβδομαδα αστρονομιας

Η Εβδομάδα Αστρονομίας 2019 διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την ΚοινΣΕπ “ΕΝΑΣΤΡΟΝ”.
Συμμετέχουν ο Αστρονομικός Παρατηρησιακός Όμιλος Λάρισας (A-POLARIS), το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας (ΠΟΚΕΛ) και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας/ Artfools.
Χορηγός : Πλανητάριο Θεσσαλονίκης (www.planitario.gr).