13
Σαβ, Αυγ
5 New Articles

Λάρισα: φεστιβάλ outHEAR σύγχρονης μουσικής σκηνής 1-10/4

Live
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η σύγχρονη μουσική δημιουργία, ένας τομέας που βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στην επικαιρότητα των μεγάλων πολιτιστικών κέντρων

του κόσμου, έχει την τιμητική της για τρίτη συνεχή χρονιά στην πόλη της Λάρισας μέσα από τη διοργάνωση outHEAR New Music Week που θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 1-10 Απριλίου 2022.

Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση που περιλαμβάνει ένα συμπόσιο, ανοιχτές πρόβες, εργαστήρια και συναυλίες με τους καταξιωμένους μουσικούς του μουσικού συνόλου Κlangforum Wien και φοιτητές του προγράμματος PPCM του Πανεπιστημίου του Γκρατς.

Χώροι όπως ο Μύλος του Παππά και το Δημοτικό Ωδείο γίνονται κοιτίδες της παγκόσμιας μουσικής πρωτοπορίας στην πόλη της Λάρισας.

Το φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Σύνθεσης outHEAR New Music Week αποτελεί πρωτοβουλία και όραμα του Λαρισαίου πιανίστα Χρήστου Λενούτσου.

Τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής πρεσβείας και υποστηρίζεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς.

Φέτος, έχει λάβει υποστήριξη από τo Siemens Musikstiftung.

klangforum josef kuss bb 980x551

Συμμετέχοντες:

Νέοι συνθέτες από όλο τον κόσμο επιλέχθηκαν μετά από διεθνή διαγωνισμό για να παρουσιάσουν τα έργα τους, να διδαχθούν από τους διακεκριμένους καθηγητές σύνθεσης, Franck Bedrossian, Δημήτρη Παπαγεωργίου,Ορέστη Τουφεκτσή και να δουλέψουν σε ανοιχτές πρόβες με τους μουσικούς του φημισμένου συνόλου Klangforum Wien, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα του κόσμου και μέλη του μεταπτυχιακού προγράμματος PPCM του Πανεπιστημίου του Γκρατς.

Αποστολή του φεστιβάλ είναι να συγκεντρώσει συνθέτες από όλο τον κόσμο σε ένα εμπνευσμένο περιβάλλον, να τους προσφέρει εργαστήρια σύνθεσης, καθώς και ευκαιρίες για την εκτέλεση των έργων τους. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται μακροχρόνιες προσωπικές σχέσεις μεταξύ των καθηγητών, των ερμηνευτών και των συμμετεχόντων συνθετών.

Στη διάρκεια της Μουσικής Εβδομάδας θα παρουσιαστούν:

1-3 Απριλίου, Διεθνές Συμπόσιο, “Επαναπροσδιορισμοί”, Μύλος του Παππά Παρασκευή 1 Απριλίου 16:30-20:30 – Σάββατο 2 Απριλίου 10:30-18:30 – Κυριακή 3 Απριλίου 10:30-18:30

Είσοδος ελεύθερη.

Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Τετάρτη 6 Απριλίου, Παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών εκτέλεσης στα Έγχορδα, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, Αίθουσα Α5, 18:00-19:30

Είσοδος ελεύθερη.

Η παρουσίαση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα

Πέμπτη 7 Απριλίου, Παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών εκτέλεσης στο Σαξόφωνο, Κλαρινέτο, Φλάουτο, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, Αίθουσα Α5 18:00-19:30

Είσοδος ελεύθερη.

Η παρουσίαση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα

Σάββατο 9 Απριλίου, Συναυλία: Klangforum & PPCM Μυρτώ Νιζάμη, Μιχάλης Παρασκάκης, Daniel Serrano, Angus Lee, Jieun Jeong, Peter Fahey, Jean-Patrick Besingrand, Aida Shirazi, Franck Bedrossian

Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας – 20:30

Είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 10 Απριλίου, Συναυλία: Klangforum & PPCM Hyeokjae Kim, Zhuosheng Jin, Matthias Leboucher, Yuko Ohara, Antonis Rouvelas, Thanakarn Schofield, Manolis Ekmektsoglou, Ana Gnjatovic, Alessandro Massobrio

Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας – 20:30

Είσοδος ελεύθερη.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΟΥ ΣΑΠΚΑ

Καταρχάς είναι μεγάλη μου τιμή και μεγάλη τύχη για το ωδείο μας και κατ' επέκταση για την πόλη μας, ότι φιλοξενούμε αυτές τις σπουδαίες προσωπικότητες της διεθνούς σύγχρονης σκηνής και εκπαίδευσης στη μουσική.

Τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς, ενός Πανεπιστημίου με μακρά και συναρπαστική ιστορία, κυρίους Franck Bedrossian και Ορέστη Τουφεκτσή και τον καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Όπως επίσης και το ξακουστό μουσικό σύνολο Κlangforum Wien, καθώς και μέλη του μεταπτυχιακού προγράμματος PPCM του Πανεπιστημίου του Γκρατς.

Tο Κlangforum Wien έχει ερμηνεύσει περίπου 500 νέα έργα συνθετών από τρεις ηπείρους, δίνοντας φωνή στη μουσική τους για πρώτη φορά, με μια δισκογραφία που περιλαμβάνει πάνω από 70 CD, μια σειρά διακρίσεων και βραβείων, περίπου 2.000 εμφανίσεις σε φημισμένα φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ιαπωνία, καθώς και διάφορες νεανικές και πρωτότυπες πρωτοβουλίες.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν, να λείπει από το δικό μας Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Σύνθεσης outHEAR New Music Week, του οποίου στόχος είναι να συγκεντρώνει συνθέτες από όλο τον κόσμο, να τους προσφέρει εργαστήρια σύνθεσης και ευκαιρίες για την εκτέλεση των έργων τους.
Έτσι έγινε και φέτος.

Νομίζω πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη σημασία να συμμετέχει η Λάρισα και το Δημοτικό Ωδείο σε αυτή τη διαδικασία γέννησης της νέας κλασικής μουσικής, ενός δηλαδή νέου τρόπου γραφής που απέχει πολύ από τον καθιερωμένο. Τη μουσική του σήμερα και του μέλλοντος.

Δεν είναι εύκολο, όπως καθετί καινούριο, κάθε πρωτοπορία. Τι πιο ωραίο να μπορούμε να είμαστε μέρος της εξέλιξης. Πόσο ελπιδοφόρο να έχουμε την ευκαιρία ως ακροατές, δίνοντας βήμα στους νέους δημιουργούς, όπως θα δείτε στις συναυλίες του Σαββατοκύριακου.

Θα σας διαφωτίσουν περισσότερο οι αρμόδιοι...

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων

Πάνος Σάπκας

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr