Αγιωργίτικο, ένα κρασί, χίλια πρόσωπα...

Αλκοολούχα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ξεκινώντας απ’ την αρχαιότητα και φτάνοντας στις μέρες μας η Νεμέα είναι γνωστή για τα αμπέλια, τα κρασιά της και τις τιμητικές γιορτές που είναι αφιερωμένες σ’ αυτά.

 

Ο ευλογημένος λοιπόν, τούτος τόπος, κάποτε ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος και αυτός είναι ο λόγος που η γνωστή ποικιλία Aγιωργίτικο ονομάστηκε έτσι, δίνοντας μια από τις σημαντικότερες ονομασίες προέλευσης ερυθρών κρασιών στην Ελλάδα, Νεμέα Π.Ο.Π. Οι αμπελώνες καλύπτουν 15.000 στρέμματα σε υψόμετρο από 200 μ. μέχρι τα 850 μ. γεγονός που διαφοροποιεί την πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών ανάλογα με το σημείο που αυτά φύονται.

Έτσι λοιπόν, αν το Αγιωργίτικο σταφύλι είναι πεδινό, ημιορεινό ή ορεινό συναντάμε αντίστοιχα κρασιά μαλακά ροζέ, γλυκά, ξηρά και σπάνια στιβαρά κόκκινα. Ακόμα και λευκό κρασί (blanc de noirs) μπορεί να παραχθεί απ’αυτήν.

agiorgitiko

Πολλοί το αποκαλούν ''Αίμα του Ηρακλή'' από το κόκκινο χρώμα των σταφυλιών του. Λόγω της δυνατότητας της να εγκλιματίζεται σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και να παράγει πολλά διαφορετικά στυλ κρασιών, χαρακτηρίζεται ως πολυδυναμική ποικιλία. Έχει εξαπλωθεί όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα διαφορετικά στυλ κρασιών που παράγονται από Αγιωργίτικο περιλαμβάνουν: Μοντέρνα, ''ευκολόπιοτα'' κρασιά με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα, χαμηλό επίπεδο τανινών και ελαφρύ σώμα που πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα. Κρασιά με πλούσιο σώμα, αρκετές τανίνες, που έχουν παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια και έχουν δυνατότητα παλαίωσης. Ροζέ κρασιά με τραγανή οξύτητα και ευχάριστα αρώματα κόκκινων φρούτων, αλλά και γλυκά κρασιά. Πολύ συχνά αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah προσδίδοντας στα χαρμάνια οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα.

Τα γνωστότερα blends είναι αυτά με τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot. Τυπικά αρώματα που συναντάμε στα ερυθρά Αγιωργίτικα, είναι εκείνα των κόκκινων φρούτων όπως κεράσι, δαμάσκηνο αλλά και μπαχαρικών, με κυρίαρχα την κανέλα και το γαρύφαλλο καθώς και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι στρογγυλά, βελούδινα με σχετικά μαλακές τανίνες, χαρακτηριστικό που τα καθιστούν ιδανική συνοδεία των μαγειρευτών κρεάτων με κόκκινες σάλτσες, του ψητού γουρουνόπουλου αλλά και φρέσκων κίτρινων τυριών.

Το Αγιωργίτικο είναι η ποικιλία από την οποία παράγονται τα ερυθρά κρασιά Π.Ο.Π. Νεμέα, ενώ συμμετέχει σε πάρα πολλούς οίνους Π.Γ.Ε. σε όλη την Ελλάδα.

larissorama 1991