Η απόλαυση στην μπύρα ξεκινά από το σωστό σερβίρισμα

Αλκοολούχα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το πρώτο βήμα για να απολαύσουμε σωστά μία μπύρα είναι το σωστό σερβίρισμα, που είναι ολόκληρη τεχνική. Ας πα΄με να δουμε τι και πως.

.

Μπύρα σε φιάλη

Κάθε τύπος μπύρας έχει τη δική του τελετουργία σερβιρίσματος. Σε κάθε περίπτωση, πριν ανοίξουμε το μπουκάλι, σηκώνουμε στο φως και βλέπουμε αν γύρω από το λαιμό σχηματίζονται μεγάλες φυσαλίδες. Αν ναι, σημαίνει ότι πρόσφατα έχει ταρακουνηθεί και πρέπει να περιμένουμε να ησυχάσει.

Πώς σερβίρεται μια Lager μπύρα

Κρατάμε το ποτήρι γυρτό στις 45° και αρχίζουμε αργά να σερβίρουμε την μπύρα χύνοντάς την στα τοιχώματα του ποτηριού, χωρίς σε καμία περίπτωση να ακουμπήσει η φιάλη στο ποτήρι. Σταδιακά, αρχίζουμε να σηκώνουμε το ποτήρι και περίπου από τη μέση και μετά, ρίχνουμε πιο ζωηρά την μπύρα προκειμένου να σχηματισθεί ένας πλούσιος αφρός.

Πώς σερβίρεται μια μπύρα με επαναζύμωση στη φιάλη

Γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι τη μέση με αργό ρυθμό. Ανακινούμε τη φιάλη δεξιά και αριστερά προκειμένου να ανακατευτεί η μαγιά που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Σχηματίζουμε τον αφρό αδειάζοντας με μεγαλύτερη ταχύτητα το περιεχόμενο στο ποτήρι.

beer11

Βαρελίσια μπύρα

Χρησιμοποιούμε καθαρό ποτήρι που έχουμε μόλις ξεπλύνει. Το κρατάμε σε γωνία 45ο και ρίχνουμε την μπύρα στα τοιχώματα, και πάλι χωρίς να ακουμπήσει η κάνουλα στο ποτήρι. Σταδιακά, αρχίζουμε να σηκώνουμε το ποτήρι και στο τέλος κόβουμε τον αφρό με τον ειδικό κόφτη που προηγουμένως έχουμε βρέξει.

Αφρός

Τα χαρακτηριστικά του αφρού είναι το υπόλευκο χρώμα (ανάλογα με το χρώμα της μπύρας), η πυκνότητα, η κρεμώδης υφή (πάλι ανάλογα με την μπύρα) και η διάρκεια διατήρησής του.

Το ύψος του αφρού στο ποτήρι πρέπει να είναι περίπου 2,5 εκατοστά, ενώ ένας επιτυχημένος αφρός «σπάει» περίπου κατά ένα εκατοστό μέσα σε ένα λεπτό και αφήνει τα ίχνη του στην εσωτερική επιφάνεια του ποτηριού.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος

Η μπύρα πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρές και δροσερές συνθήκες ±15°C. Πριν σερβιριστεί χρειάζεται να έχει ψυχθεί για περίπου 24 ώρες σε θερμοκρασία από ±3°C έως ±6-8°C, ανάλογα με τον τύπο ή/και ανάλογα με τις υποδείξεις του παρασκευαστή.

Η μπύρα δεν χρειάζεται κατάψυξη, γιατί στους περίπου -3°Cστερεοποιείται. Υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε μία φιάλη πολύ κρύα και αμέσως να στερεοποιηθεί μετά το άνοιγμα. Αυτό οφείλεται στο ότι με το άνοιγμα γίνεται εκτόνωση της πίεσης που υπάρχει μέσα στην φιάλη.

Μία μπύρα που έχει στερεοποιηθεί μέσα στην φιάλη και εκ νέου υγροποιηθεί δεν πρέπει να σερβίρεται, διότι ενδεχομένως να έχει υποστεί αλλοιώσεις όπως δημιουργία ιζήματος, χαλάρωση του πώματος με συνέπεια οξείδωση, απώλεια ανθρακικού ή και μικροβιολογικές επιμολύνσεις.

Ποτήρια

Τα ποτήρια πρέπει να είναι καθαρά και καλά ξεπλυμένα. Ίχνη λιπαρών ουσιών ή υπολειμμάτων απορρυπαντικών καταστρέφουν τον αφρό άμεσα.

Τα ποτήρια πρέπει να είναι δροσερά και υγρά εσωτερικά ώστε να αποφεύγεται η προσκόλληση φυσαλίδων στο εσωτερικό τους.

Η κάθε μπύρα σερβίρεται στο ποτήρι που ταιριάζει με τον τύπο της μπύρας έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να απολαύσει στο μέγιστο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Για παράδειγμα, απολαμβάνουμε τις μπύρες ale, όπως τις Stout και Porter, σε ποτήρια που κλείνουν προς τα επάνω για να «αγκαλιάσουν» τα αρώματα από τους εστέρες. Ειδικά οι Weiss, που ανήκουν στην κατηγορία των Ales, σερβίρονται σε ψηλά ποτήρια, λεπτά κάτω για να αναδεικνύουν τα χρώματα και φαρδιά επάνω για τον πλούσιο αφρό και τα αρώματα. Οι μπύρες Lambic σερβίρονται σε ποτήρια σαμπάνιας. Άλλο ένα παράδειγμα, είναι οι μπύρες Pilsner που προσφέρουν μέγιστη απόλαυση σε ποτήρια με σχήμα «χωνί» που απελευθερώνουν τα αρώματα και διατηρούνε τον αφρό.

larissorama 1991