Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν μπύρα ήδη από την Εποχή του Χαλκού

Αλκοολούχα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Είναι γνωστή η αγάπη των Αρχαίων Ελλήνων για το κρασί. Πληροφορίες που προσλαμβάνουμε από την Γραμμική Β΄ μας οδηγούν στην υπόθεση,

πως ο Διόνυσος ως αρχαία θεότητα ήταν ήδη γνωστός στον 12ο αιώνα Π.Κ.Ε. Η λατρεία του σχετίζεται με τους εορτασμούς της βλάστησης, του οίνου και της γονιμότητας. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Vegetation History and Archaeobotany, φανερώνει πως ο οίνος, δεν ήταν το μόνο αλκοολούχο ποτό των Αρχαίων Ελλήνων.

Οι αρχαιολόγοι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανάσκαψαν δυο πανάρχαια εργαστήρια ζυθοποιίας, ένα στο Αρχοντικό και ένα στην Αγρισσα που χρονολογούνται στη 3η χιλιετία π.Χ. και βρήκαν αρκετά αρχαιοβοτανικά υπολείμματα ενός δημητριακού, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μπύρας.

mpira3

Πρόκειται για τις αρχαιότερες ενδείξεις παρασκευής μπύρας στη χώρα μας, που έχουν βρεθεί ποτέ. “Πρόκειται για αναπάντεχα ευρήματα, διότι μέχρι σήμερα ξέραμε περισσότερα για το κρασί“, δήλωσε η Τάνια Βαλαμώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ανακαλύφθηκαν χιλιάδες φυτρωμένοι σπόροι δημητριακών που χρονολογήθηκαν μεταξύ του 2100-2000 π.Χ στο Αρχοντικό, που αντιστοιχεί στη πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ενώ οι σπόροι στην Άγρισσα χρονολογήθηκαν στη πρώιμη προς μέση Εποχή του Χαλκού, δηλαδή μεταξύ 2100-1700 π.Χ. Οι σπόροι θα πρέπει να φύτρωναν για να επιτευχθεί ζύμωση και να μετατραπεί το άμυλο των δημητριακών σε σάκχαρα. Βρέθηκαν επίσης 75 κούπες, που ίσως χρησίμευαν ως “μπυροπότηρα”, καθώς και ένα κτίριο δύο θαλάμων στην Άγρισσα, που φαίνεται ότι, είχε κατασκευαστεί προσεκτικά για να διατηρεί χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε οι αρχαίοι να μπορούν να επεξεργαστούν υπό σωστές συνθήκες τα δημητριακά για την παραγωγή της μπύρας.

Οι πρώτες αναφορές για ζυθοποιία, απαντούνται στο Έπος του Γκιλγκαμές, που γράφτηκε κάπου στο 2100 π.Χ., ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σίγουρα απολάμβαναν τη μπύρα τους, τουλάχιστον από τη 4η χιλιετία π.Χ. Τα ευρήματα στη χώρα μας όμως, φανερώνουν πως και οι Αρχαίοι Έλληνες, ήταν λάτρεις και του συγκεκριμένου ποτού.

mpira2

larissorama 1991