Από τον σεφ Μανώλη Ντάσκα
Το ''τηγανητό ρύζι με ανανά και γαρίδες, αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης'' είναι μια συνταγή με ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα στο πιάτο και στην κουζίνα μας.
Υλικά.
- 1 μεγάλο ώριμο ανανά.
- 300 γρ. μακρύκοκκο ρύζι βρασμένο.
- 200 γρ. γαρίδες μέτριες καθαρισμένες.
- 100 γρ. καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο.
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε καρεδάκια.
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το πράσινο μέρος.
- 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε καρεδάκια.
- Μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη.
- 1 φλιτζανάκι αρακά βρασμένο.
- Το χυμό και το ξύσμα από 1 λάιμ.
- 1 αυγό χτυπημένο.
- 1 γρ. κρόκο Κοζάνης διαλυμένο μέσα σε ένα σφηνάκι ζεστό νερό.
- 2 κ.σ. κουκουνάρι.
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο.
- 3 κ.σ. σόγια σος.
- Αλατοπίπερο.
Κόβουμε τον ανανά στη μέση κατά μήκος. Με ένα μαχαίρι και ένα κουτάλι προσεκτικά αφαιρούμε τη σάρκα του και αφήνουμε δύο κελύφη σαν βαρκούλες. Από την σάρκα αφαιρούμε το κεντρικό σκληρό μέρος και κόβουμε την υπόλοιπη σε μεσαία καρεδάκια. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο την σάρκα και το χυμό που έμεινε στο ένα κέλυφος, από το μισό ανανά.
Ζεσταίνουμε το γουόκ ή ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε το λάδι, το μπέικον και το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο τις πιπεριές και τον αρακά και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μία τρύπα στο κέντρο του γουόκ, ρίχνουμε τις γαρίδες και τις σωτάρουμε και από τις δύο πλευρές για 2-3 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τις παραμερίζουμε και στο κέντρο ρίχνουμε το αυγό, το ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και σωτάρουμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
Προσθέτουμε τον ανανά, τη σόγια, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, τον χυμό ανανά που έμεινε στο κέλυφος και το σαφράν. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά να πιει όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κουκουνάρι και το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε μέσα στον κομμένο ανανά με ένα κομμάτι λάιμ.
Καλή όρεξη.
Σεφ Μανώλης Ντάσκας
https://www.facebook.com/chefathome.ntaskas?refid=52
https://chef-at-home.gr/