30
Πεμ, Νοε
76 New Articles

Παραθέτω εδώ την συνταγή από το ψωμί που φτιάχνω ανελλιπώς από τον Μάρτιο του 2020 και την πρώτη καραντίνα. Εύκολο και πραγματικά φανταστικό ψωμί.

Τα υλικά
α) 1 κιλό σκληρό αλεύρι
β) 1 κύβο φρέσκια μαγιά μπύρας
γ) περίπου 250+150 ml χλιαρό νερό
δ) λίγο αλάτι, 1 κουταλιά σούπας στο 1 κιλό αλεύρι
ε) μία κουταλιά γλυκού ζάχαρη.

Οδηγίες :

Αδειάζετε το 1 κιλό αλεύρι μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύετε (κρατήστε περίπου μιά χούφτα αλεύρι – θα το χρειαστούμε αργότερα) και την 1 κουταλιά σούπας αλάτι. Ζεσταίνετε περίπου 250 ml νερού, σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι άνετα ανεκτό στο χέρι σας. Αν το νερό είναι πολύ ζεστό, θα κάψει τη μαγιά μπύρας και θα την αδρανοποιήσει. Ρίχνετε το χλιαρό νερό μέσα σε ένα ποτήρι και προσθέτετε τη μαγιά μπύρας. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Ρίχνετε τη διαλυμένη σε νερό μαγιά μπύρας μέσα στο αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Σε αυτή τη φάση, προετοιμαστείτε να κολλήσει το μείγμα στα δάκτυλά σας. Ρίχνετε στο μείγμα επιπλέον περίπου 150 ml* ζεστού νερού και ανακατεύετε γρήγορα. Το νερό θα πρέπει να είναι πιο ζεστό από αυτό που χρησιμοποιήσαμε για να διαλύσουμε τη μαγιά μπύρας, αλλά όχι καυτό. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε η ζύμη να είναι σφιχτή. Δε θέλουμε να είναι χαλαρή. Προσωπικά να πω ότι, νερό προσθέτω λίγο-λίγο ελεγχόμενο, γιατί αν σας ξεφύγει και η ζύμη γίνει νερουλή, τότε χρειάζεσθε κι' άλλο αλεύρι.

psomi88 n

* Η ποσότητα του νερού είναι ενδεικτική. Κάθε ζύμωμα, θέλει διαφορετική ποσότητα νερού, περισσότερο ή λιγότερο. Εξαρτάται από παράγοντες, όπως το αλεύρι που χρησιμοποιήσατε και η ποσότητα αλευριού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ζυμώνουμε τη ζύμη με τις γροθιές μας. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε 5 λεπτά, ανακατεύοντας τη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη με κάτι ζεστό, κουβέρτα-πάπλωμα, για 3 ώρες περίπου.

Παίρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε μέρος από το αλεύρι που κρατήσαμε στο πρώτο βήμα. Το αλευρωμένο ταψί θα κάνει το ψωμί μας να μην κολλήσει και θα αλευρωθεί η ζύμη, αποκτώντας όμορφη όψη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπαλίτσες για τα αντίστοιχα καρβελάκια μας. Τοποθετούμε τις μπάλες της ζύμης επάνω στο αλευρωμένο ταψί και τις μετακινούμε πάνω κάτω – δεξιά αριστερά, ώστε να βεβαιωθούμε ότι το αλεύρι ανάμεσα στη ζύμη και το ταψί θα πάει παντού. Αυτή φάση είναι σημαντική για την ποιότητα του ψωμιού και για την τελική του όψη.
Παίρνουμε το υπόλοιπο από το αλεύρι που υπάρχει στο ταψί μας και το ρίχνουμε πάνω από τις μπάλες της ζύμης. Απλώνουμε ομοιόμορφα ώστε το αλεύρι να αγκαλιάσει όλη τη ζύμη.
Με ένα μαχαίρι και χαράσσουμε ένα σταυρό σε κάθε μπάλα ζυμαριού. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.

*αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε και σουσάμι πάνω στα καρβελάκια, πριν τα βάλετε στον φούρνο.

Καλοφάγωτο, πραγματικό, απίστευτο ψωμί.

Μεσσήνης Κυριάκος

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr