19
Παρ, Απρ

Αρωματικό κέικ καρότου, με γλάσο μασκαρπόνε και ανανά

Γλυκό
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Από τον σεφ Μανώλη Ντάσκα

Σας προτείνουμε εδώ να απολαύσετε ένα γλυκό που η ιστορία της προέλευσης του πηγαίνει πίσω στις αρχές του Μεσαίωνα. Αρωματικό κέικ καρότου με γλάσο μασκαρπόνε και ανανά.


Υλικά για το κέικ
- 400 γρ. καρότα τριμμένα σε λεπτό τρίφτη.
- 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 250 γρ. ζάχαρη.
- 280 ml. σπορέλαιο.
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας.
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα.
- 1 1/2 μπέικιν πάουντερ.
- 1/2 κ.γλ. αλάτι.
- 1 κ.γλ. κανέλα.
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο.
- 1 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη.
- 100 γρ.καρύδια.
- 100 γρ.σταφίδες.

aromatiko keik glaso anana
Υλικά για το γλάσο
- 250 γρ. μασκαρπόνε.
- 2 κ.σ. γάλα.
- 180 γρ. ζάχαρη άχνη.
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας.
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι.
- 100 γρ. ανανά κομμένο σε κομματάκια.

- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βάζουμε
 αντικολλητικό χαρτί στον πάτο μίας φόρμας 23 εκατοστών.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα, το baking powder, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, τα καρύδια και τις σταφίδες.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την ζάχαρη και τα αυγά και με ένα μίξερ χειρός τα χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψουν, αλλά χωρίς να γίνουν πολύ λευκά. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας σιγά-σιγά το λάδι και την βανίλια.
- Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε ίσα-ίσα να ενωθούν τα δύο μείγματα, προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα και ψήνουμε για 55 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ να βγει καθαρό.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά στη φόρμα, πριν το βάλουμε στην πιατέλα και το καλύψουμε με το γλάσο.

-Για το γλάσο, χτυπάμε το γάλα με το μασκαρπόνε μέχρι να γίνει λείο, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και τον ανανά και χτυπάμε για ένα ακόμη λεπτό. Απλώνουμε το γλάσο με μία σπάτουλα και σερβίρουμε.
Το κέικ διατηρείται στο ψυγείο για 5 μέρες.
Bon appetit

Σεφ Μανώλης Ντάσκας
https://www.facebook.com/chefathome.ntaskas?refid=52
https://chef-at-home.gr/

larissorama 1991