«Ο υπάλληλος'' του Μιχαήλ Χουρμούζη από το ''Θεσσαλικό On The Road''

Θέατρο
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

«Ο υπάλληλος'' του Μιχαήλ Χουρμούζη παίζεται σε περιοδεία από το ''Θεσσαλικό On The Road'' για την θεατρική περίοδο 2019 – 2020.

 

Το επίκαιρο και διαχρονικό έργο του μεγάλου μεταεπαναστατικού λογοτέχνη, δοκιμιογράφου, διανοητή και θεατρικού συγγραφέα, Μιχαήλ Χουρμούζη, συμπυκνώνει με ιδιαίτερα γλαφυρό και περιεκτικό τρόπο τις κοινωνικές παθογένειες και τις πολιτικές καταστάσεις της νεώτερης ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της Βαυαροκρατίας.

thess th 31 12

 

Με εύστοχο και σατυρικό τρόπο καυτηριάζει τα κακώς κείμενα και την αδράνεια της ελληνικής πολιτικής σκέψης, την ξενομανία και την ξενοκρατία της ελληνικής κοινωνίας. Ο τυχοδιωκτισμός και το ακόρεστο πάθος για την εξουσία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σε αυτό το σπουδαίο και διαχρονικό έργο ο κεντρικός ήρωας είναι ένας υπουργικός σύμβουλος, θρονιασμένος στον υπουργικό θώκο, στην απόλυτη αδράνεια, παραδομένος στη μανία της εξουσίας. Η ρουσφετολογία και ο χρηματισμός συντηρούν την αντίληψη του υπαλληλικού κράτους. Ένα έργο που σατιρίζει διαχρονικά τη νωθρότητα της πολιτικής παρακμής της χώρας μας και, δυστυχώς για εμάς, είναι ακόμη επίκαιρο ως προς τη θεματολογία του.

Το 2019 πλέον, μέσα από μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου του Χουρμούζη, την οποία όπως και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σταματία Καγκελάρη, τρεις ηθοποιοί ενσαρκώνουν επί σκηνής όλους τους χαρακτήρες του έργου σε μια ευφυή σάτιρα με γρήγορους ρυθμούς.

“Το έργο αποτελεί μια διεξοδική ματιά απέναντι στα διαχρονικά προβλήματα του κατεστημένου της πολιτικής γραφειοκρατίας, μέσα στην ελληνική πραγματικότητα, όπου με τρόπο γλαφυρό, σατυρικό και πάντοτε επίκαιρο, προσπαθεί να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα και την αδράνεια της ελληνικής πολιτικής σκέψης, την ξενομανία και την ξενοκρατία που επισκίαζε από πάντα την ελληνική κοινωνία.”

Διάρκεια παράστασης: 90’

Εισιτήρια: 5€

Για κρατήσεις: 2410 533417 και 6930435167 (κα Τσινούλη)

Οι πρώτες παραστάσεις για τον ''Υπάλληλο'' έχουν ήδη κλείσει και είναι οι εξής:

-Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στη Μάνδρα, 7.30 μ.μ.
-Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο Γηροκομείο Λαρίσης, 4 μ.μ.
-Σάββατο 9 Νοεμβρίου στη Φαλάνη, 7.30 μ.μ.
-Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο Καφέ Vesta (Καποδιστρίου 4, Λάρισα)
-Σάββατο 23 Νοεμβρίου στην Κοιλάδα-Λουτρό, 6.30 μ.μ.
-Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, Στεφανοβρυσο – Γαλανόβρυση, 8 μ.μ. (Μορφωτικός σύλλογος Αραδοσιβίων)
-Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο Κουτσόχερο, 7.30 μ.μ.
-Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Τερψιθέα, 8 μ.μ.

-----------------------------------------------------------------

**

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, το θεσμό «Θεσσαλικό Οntheroad», υλοποιεί το Θεσσαλικό Θέατρο. Πρόκειται για μια κινητή παράσταση, που μπορεί να ταξιδέψει παντού και να παιχτεί σε κάθε είδους χώρο σε όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο.
Με αυτή την πρωτοβουλία συνδέεται με τις θρυλικές εποχές που ταξίδευε σε όλη τη Θεσσαλία αλλά κυρίως εκπληρώνει τον κοινωνικό του ρόλο και διαχέει τη θεατρική εμπειρία σε ανθρώπους, που δεν έχουν πρόσβαση στο θέατρο. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρει δωρεάν ή με χαμηλό εισιτήριο των 5 ευρώ, έναν αριθμό παραστάσεων σε χώρους οι οποίοι χρειάζονται ιδιαίτερη ευαισθησία.