26
Σαβ, Νοε
33 New Articles

Εγγραφές Νοεμβρίου στο 2ο εργαστήρι Αρχαίου Δράματος Θεσσαλίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Κάθε Δευτέρα στις 15:30 με 17:30 και Τετάρτη στις 15:30 με 17:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Κων/νου - 23ης Οκτωβρίου και Ηρώων (στην μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2ος όροφος). Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες άντρες και γυναίκες.

 

theatriko ergastiri ergastiri 780x405

Δήλωση συμμετοχής και περαιτέρω πληροφορίες για το εργαστήρι, στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με μήνυμα στην σελίδα της ομάδας στο fb: Θέατρο των Οδοιπόρων/Σκηνή Παραστατικών Τεχνών και στο τλφ 6974186545.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οχτώ, ημερολογιακά, μήνες Νοέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023, σεμιναριακών μαθημάτων πάνω στο κείμενο εργασίας -ως αντικείμενο μελέτης- την τραγωδία Τρωάδες του Ευριπίδη.

Μετά το 1o Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος που διοργανώσαμε τον Σεπτέμβρη/Οκτώβρη του 21’, με τελική παρουσίαση της εργασίας αυτού, στο Β’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την μεγάλη αποδοχή της εργασίας αυτής από το θεατρόφιλο κοινό της πόλης, η ομάδα μας συνεχίζει με χαρά, δημιουργία και συνειδητότητα των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών μας στόχων, στην έναρξη του 2ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος Θεσσαλίας.

Στόχος του δεύτερου κατά σειρά εργαστηρίου πάνω στην αρχαία ελληνική δραματουργία, είναι η μελέτη και η διάδοση του αρχαίου δράματος, προσφέροντας γνώση σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες του θεάτρου, καθώς και την μελέτη στις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις αυτού, αναγνωρίζοντας την αέναη δύναμη της επικαιρότητας που φέρουν αυτά τα κείμενα στα κοινωνικά/πολιτικά τεκταινόμενα των κοινωνιών, έως και σήμερα.

Οι Τρωάδες του Ευριπίδη, είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και στην εισαγωγή της σπουδαίας μετάφρασης του έργου, ο Λαρισαίος ποιητής Κώστας Λάνταβος: ‘’Οι Τρωάδες είναι, ένα αντιπολεμικό έργο, κυρίως διότι καταγγέλλει την ανελέητη αυθαιρεσία των νικητών έναντι των ηττημένων. Ενδεχομένως σ' αυτή την καταγγελία να οφείλει και τη διαχρονική του απήχηση και τη δημοφιλία του μέχρι τις μέρες μας.’’

Λίγα λόγια για το έργο εργασίας του εργαστηρίου:

Ο Ευριπίδης στα 415 π.Χ., με τις «Τρωάδες» έγραψε ένα αντιπολεμικό αριστούργημα για να κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοίμαζαν.

Το έργο του Ευριπίδη αναφέρεται στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας. Εκεί, παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους έχουν αφανισθεί.

Οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους.

Όσες γυναίκες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, μακριά από την πατρίδα τους, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Ο Ευριπίδης, επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τραγωδία «Τρωάδες» είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη.

Το έργο με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Μελετώντας εντατικά τον δραματουργικό κόσμο του Ευριπίδη εν γένει και του συγκεκριμένου πονήματος του ειδικά, με τα ιστορικά, φιλολογικά στοιχεία αυτού, θα περάσουμε στην ανάλυση των προσώπων/ηρώων και των βασικών εννοιολογικών αξόνων της.

Το σπουδαστικό πρόγραμμα του 2ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος της ομάδας των Οδοιπόρων, ξεκινά από την θεωρία, περνά στην μελέτη και θα ολοκληρωθεί στην πράξη με την παρουσίαση -υπό μορφή εργασίας εν δημιουργία (work in progress) στα τέλη Ιουνίου 2023.

Τα τρία εργαλεία του ερμηνευτή/perfomer των παραστατικών σπουδών και δει του ηθοποιού ( προσωπείο, φωνή, σώμα) , την εκφορά του λόγου, την υποκριτική πάνω σε αποσπάσματα του κειμένου, την μουσικότητα και τον ρυθμό της τραγωδίας, τον ρυθμό και την κινησιολογία του σώματος του ηθοποιού, όλα τα απαραίτητα εφόδια για την σκηνική πράξη, θα εισηγηθούν/εκπαιδεύσουν τρεις σημαίνοντες Λαρισαίοι καλλιτέχνες και πολύτιμοι συνεργάτες-συνοδοιπόροι της ομάδας.

Ο σκηνοθέτης θεάτρου και συγγραφέας κος Άκυς Μητσούλης, η μουσικός/τραγουδίστρια κα Ελένη Σαμαρίνα και η χορογράφος/δασκάλα χορού κα Ζωή Τζιότζιου.

Ειδικά σεμινάρια, θα παραδώσουν κατά την διάρκεια των οχτώ σπουδαστικών μηνών σημαντικοί καλλιτέχνες, που έχουν εμβαθύνει με την θεατρική τους εργασία στην θεματική της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας.

Στην διαδικασία ολοκλήρωσης του εργαστηρίου και της τελικής σκηνικής πράξης επιλεγμένων σκηνών και χορικών της επιλεγμένης τραγωδίας, θα συνδράμουν συνοδοιπόροι Λαρισαίοι καλλιτέχνες και τεχνικοί από το σύνολο των παραστατικών τεχνών (μουσικοί, εικαστικοί, φωτιστές κλπ).

Τον καλλιτεχνικό συντονισμό του εργαστηρίου έχει ο ηθοποιός/αρχαιολόγος κος Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο κύκλος των εβδομαδιαίων μαθημάτων θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 3:30 με 5:30   και κάθε Τετάρτη 3:30 με 5:30 (Νοέμβριος-Ιούνιος), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Κων/νου - 23ης Οκτωβρίου και Ηρώων (στην μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2ος όροφος).

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες άντρες και γυναίκες.

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid 19, που θα υφίστανται την χρονική αυτή περίοδο.

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr