Τον Φεβρουάριο το φεστιβάλ Μουσικότροπο (όλο το πρόγραμμα - 4 εβδομάδες)

Εκδηλώσεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Έρχεται τον Φεβρουάριο το Μουσικότροπο. Το Φεστιβάλ που μας έκανε να ακούμε τη μουσική αλλιώς! ''Μουσικότροπο'' Φεβρουάριος 2019.


Μεγάλες ορχήστρες, μεγάλοι μαέστροι και καλλιτεχνικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους.
Το Μουσικότροπο είναι ένα μουσικό φεστιβάλ, μια συνολική μουσική παρέμβαση, που τα τελευταία χρόνια φέρνει τη Λάρισα στο επίκεντρο των μουσικών γεγονότων της Ελλάδας.
Το μουσικόφιλο κοινό απολαμβάνει συναυλίες υψηλού επιπέδου. ενώ οι μουσικοί, οι εκπαιδευτικοί της μουσικής και οι καλλιτέχνες όλων των βαθμίδων επωφελούνται με πρωτότυπα σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια.

MOYS 31 2

Σημαντικό κομμάτι των δράσεων αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και οι παραστάσεις για σχολεία, συμβάλλοντας καθοριστικά και ποικιλόμορφα στην πολιτιστική κουλτούρα της πόλης.

Στο παρελθόν, το Φεστιβάλ Μουσικότροπο έχει φιλοξενήσει την Φιλαρμόνια ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, την ορχήστρα δωματίου Contra Tempo υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, το μουσικό σύνολο Piandaemonium, την Δόμνα Ευνουχίδου, την Θεοδώρα Μπάκα, την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, τον Δημήτρη Καρακαντά, τον Κώστα Ράπτη, τον Σωκράτη Σινόπουλο και πολλές ακόμη προσωπικότητες της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής.
Το Μουσικότροπο ξεκίνησε με την πρωτοβουλία και έμπνευση του Λαρισαίου πιανίστα Χρήστου Λενούτσου και διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Το Μουσικότροπο παρουσιάζεται για 3η συνεχή χρονιά στη Λάρισα, τις τέσσερις εβδομάδες του Φλεβάρη, σε τέσσερα συνεχόμενα Σαββατοκύριακα. Έρχεται να υπενθυμίσει όλους εκείνους τους διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους μπορεί ο καθένας από εμάς να βρεθεί κοντά στη μουσική.
Συναυλίες, παραστάσεις, εργαστήρια για καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και σχολεία, καθώς και προγράμματα για άτομα με ειδικές δεξιότητες, συνθέτουν ένα πολυποίκιλο παζλ δράσεων, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ανθρώπων που ασχολούνται ή και απλά αγαπούν την μουσική.
Μεγάλες ορχήστρες και κορυφαίοι μουσικοί θα επισκεφτούν τη Λάρισα, μεταξύ αυτών:
-Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ το Δημήτρη Καρακαντά στο βιολί.
-Η Ορχήστρα νέων – Camerata Junior του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα και του Νίκου Κυπουργού.
-Ο Σωκράτης Σινόπουλος με το κουαρτέτο “Σωκράτης Σινόπουλος Quartet” συνδυάζοντας την παράδοση με τους ήχους της Τζαζ και της σύγχρονης μουσικής.
-Η Κων/να Ευθυμιάδου-χορός, ο Κώστας Μακρυγιαννάκης-κιθάρα και ο Αλέξανδρος Σεϊταρίδης-φωτιστικά εφέ με το “lapses of light” παρουσιάζουν ένα πρωτοποριακό θέαμα που συνδυάζει διαδραστικά τα στοιχεία του φωτός, του ήχου και της κίνησης.
Στις δράσεις ανήκουν εργαστήρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα δίνοντας νέες ιδέες στους εκπαιδευτικούς της μουσικής και στους καλλιτέχνες της σκηνής με θέματα που προσεγγίζουν διαφορετικές πτυχές, όπως “Ο σχεδιασμός ενός ευχάριστου και αποτελεσματικού μαθήματος μουσικής”, “Ορθοσωμική για μουσικούς”, καθώς και “Μουσική του Σώματος (Body music)”.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που ανήκουν ηλικιακά στις τάξεις του Δημοτικού με εργαστήρια και παραστάσεις που τα μυούν στο χώρο της μουσικής καθώς και προγράμματα για σχολεία μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, φέρνοντάς τα σε επαφή με τη σύγχρονη Τέχνη και τον Πολιτισμό του σήμερα.
Το Μουσικότροπο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μουσικά φεστιβάλ της χώρας, που περιλαμβάνει στον προγραμματισμό εργαστήρια, προσπελάσιμα για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες. Φέτος, με ένα πρωτότυπο εργαστήριο, άτομα με απώλεια ακοής θα βιώσουν τη συναισθησία της μουσικής. Γιατί η μουσική ανήκει σε όλους!

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το φετινό Μουσικότροπο ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου με μία από τις καλύτερες ορχήστρες της Ευρώπης, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Ο διεθνής μαέστρος Βύρωνας Φιδετζής θα συνεργαστεί με τον δικό μας Λαρισαίο διεθνή Δημήτρη Καρακαντά-βιολί που θα είναι και ο σολίστ της βραδιάς σε αριστουργηματικά έργα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας.
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου μία πρωτότυπη χορευτική παράσταση ‘lapses of light’ συνδυάζει τη μουσική, το χορό και το φως! Η συνεργασία της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου - χορός, του Κώστα Μακρυγιαννάκη - μουσική και του Αλέξανδρου Σεϊταρίδη - φωτιστικά εφέ, διηγείται μια σειρά από μικρές ιστορίες για το φως που στιγμιαία χάνουμε και μετά ξαναβρίσκουμε. Η παράσταση έχει φιλοξενηθεί σε πολλά φεστιβάλ καθώς και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, ο αρχέγονος ήχος της λύρας, συναντά τη τζαζ και τη σύγχρονη μουσική. Νέες συνθέσεις για λύρα και “πιάνο - τρίο” εμπνέονται από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις. Οι μελωδίες του Σωκράτη Σινόπουλου σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου “Σωκράτης Σινόπουλος Quartet”, δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα και μνήμες.
Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, περισσότερα από 100 παιδιά θα ανέβουν στη σκηνή, σε μία μεγαλειώδη συναυλία από την Ορχήστρα Νέων - Camerata Junior του Σύλλογου «Οι Φίλοι της Μουσικής - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστούν αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Camerata Junior Νίκο Χαλιάσα. Σολίστ, δύο νέοι ταλαντούχοι δωδεκάχρονοι Λαρισαίοι πιανίστες, σπουδαστές του ΔΩΛ, ο Σταύρος Καριώτης και ο Έκτορας Καράτζιος-Παπαϊωάννου. Έκπληξη της βραδιάς, ο Νίκος Κυπουργός. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν κινηματογραφικά και χορωδιακά έργα του, μέρος των οποίων θα διευθύνει ο ίδιος. Η επιμέλεια και διδασκαλία της Παιδικής Χορωδίας είναι του Δημήτρη Καρβούνη.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Το πρώτο βιωματικό εργαστήρι, «Ρυθμός η κοινή μας γλώσσα», το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στο Μύλο του Παππά, μεταμορφώνει το Μουσικότροπο σε φεστιβάλ για Ακούοντες και Μη. Απευθύνεται σε άτομα με απώλεια ακοής. Θα σχεδιαστούν και θα κατασκευαστούν ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις με βίντεο, θα ενθαρρυνθεί η διάδραση των συμμετεχόντων με αυτές υπό τη καθοδήγηση εμψυχωτών/μουσικών. Στόχος είναι ένα ταξίδι στη συναισθησία της μουσικής. Τη σύλληψη της ιδέας έχει η Άννα Γαλοπούλου.
Το Σάββατο και την Κυριακή 9 και 10 Φεβρουαρίου, θα γίνει μία ουσιαστική βιωματική περιγραφή για τον τρόπο που μπορεί το μάθημα της μουσικής να είναι ευχάριστο και αποτελεσματικό. Στη διδασκαλία η Εριφύλη Δαμιανού, θα μας διδάξει το “Σχεδιάζοντας ένα ευχάριστο και αποτελεσματικό μάθημα μουσικής” .
Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το εργαστήριο Ορθοσωμικής για Μουσικούς με τον Χρήστο Νούλη, ο οποίος εισήγαγε αυτήν την παιδαγωγική - καλλιτεχνική προσέγγιση στην Ελλάδα το 2003. Η Ορθοσωμική για Μουσικούς προκύπτει από την ανάγκη για βελτίωση της σωματικής τους απόδοσης και την πρόληψη προβλημάτων που προκύπτουν από την έντονη και καθημερινή μελέτη και την αντιμετώπιση των πολλαπλών σωματικών προβλημάτων των μουσικών.
Τέλος, το Σάββατο και την Κυριακή 23 και 24 Φεβρουαρίου, ο Simone Mongelli θα μας μυήσει στη δημιουργία μουσικής με αποκλειστική χρήση του ανθρώπινου σώματος (Body Music). Με τη φωνή, τα παλαμάκια, τα πόδια που χτυπάνε στο έδαφος, τα χέρια που εκμεταλλεύονται διάφορα σημεία του σώματος για να παράγουν ήχο, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει μόνος του ένα εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας το σώμα του σαν κανονικό μουσικό όργανο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Στα προγράμματα για παιδιά, οι μικροί μας φίλοι που ηλικιακά ανήκουν στις τάξεις του δημοτικού, προσκαλούνται να έρθουν κοντά στη μουσική με μία νέα πρωτότυπη προσέγγιση. Το παιχνίδι και η περιέργεια κάνουν τη μουσική μια αξεπέραστη διασκέδαση.
Την Κυριακή το πρωί 24 Φεβρουαρίου στο Μύλο του Παππά, η Ιφιγένεια Κακριδώνη και ο Δημήτρης Κάσδαγλης ταξιδεύουν τα παιδιά στους δρόμους των comics και της μουσικής. Θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια όπου η τέχνη των comics συνδυάζεται με τη δύναμη του ζωντανού προφορικού λόγου μέσα από την αφήγηση. Επίσης, θα γίνουν και δύο απογευματινές παραστάσεις στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το Μουσικότροπο ανοίγει την πόρτα σε ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου μ’ ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα σύγχρονης μουσικής της χώρας μας, τους AR-Téfacts ensemble, για να δουν από μια διαφορετική οπτική την τέχνη σήμερα. Το πρόγραμμα προβλέπεται ότι θα παρακολουθήσουν 1000 μαθητές.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και για μαθητές σχολείων είναι μια ευγενική χορηγία της ΔΕΥΑΛ και είναι δωρεάν.
Για όλα τα εργαστήρια, παιδικά προγράμματα και προγράμματα για τα σχολεία, απαιτείται αίτηση συμμετοχής μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.mousikotropo.gr
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
«Blues with a feeling» από τον Βασίλη Αγοραστό.
Η έκθεση «Blues with a feeling» είναι μέρος μιας ευρύτερης φωτογραφικής εργασίας της δεκαετίας του ’90, με καλλιτέχνες της Blues και Jazz σκηνής που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα την εποχή εκείνη.
Παρελαύνουν από τα κάδρα του φωτογράφου Βασίλη Αγοραστού, καλλιτέχνες – θρύλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή. Οι B.B. King, Koko Taylor, Albert King, Junior Wells, Screamin Jay Hawkins είναι μερικοί απ’ αυτούς.
Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στον αίθριο χώρο του Δημοτικού Ωδείου.

Το Μουσικότροπο διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Σύλληψη, καλλιτεχνική διεύθυνση, οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος, πιανίστας
Αναλυτικές πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: www.mousikotropo.gr

https://youtu.be/ydi6Sv1Mkog

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

Πρόγραμμα 1ης εβδομάδας

Σάββατο 2/2/19
Συναυλία
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

MOY1 31 2

Ημερομηνία:
Σάββατο 2/2/19
Τοποθεσία:
Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Ώρα έναρξης:
20:30
Εισιτήρια:
Προπώληση: Κανονικό 10€,
Μειωμένο 6€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)
Ταμείο: Κανονικό 12€,
Μειωμένο 8€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών είναι μια νέα συμφωνική ορχήστρα που ξεκίνησε τη διαδρομή της τον Νοέμβριο του 2016. Η ορχήστρα έθεσε ως καταστατικό στόχο της να ασχοληθεί συστηματικά με τον καλλιτεχνικό και πνευματικό θησαυρό που αποτελεί την νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία. Ιδρύθηκε με στόχο να εκτελεί, να ηχογραφεί και εν γένει να προβάλλει την πιο αδικημένη ίσως από τις τέχνες, την έντεχνη μουσική που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε κατά τον 19ο τον 20ό και 21ο αιώνα εντός ή εκτός των ελληνικών συνόρων από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο κλάδο του Νεοελληνικού Πολιτισμού που μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί όσο του αξίζει.

Σημαντικό μέρος των έργων που εκτελούνται από την ορχήστρα έχει ανακαλυφθεί και αποκατασταθεί από την μουσικολογική έρευνα που υλοποιείται με διάφορες μορφές και σε διάφορα επίπεδα στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Πρόεδρος της ορχήστρας είναι ο Καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής, κ. Νίκος Μαλιάρας. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ορχήστρας ανέλαβε ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος, και πολύ γνωστός για την έρευνά του στο πεδίο της Νεοελληνικής Μουσικής, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ. Βύρων Φιδετζής.

Στις συναυλίες περιλαμβάνεται πάντοτε τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο, όπως και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου που, παρόλη την αξία τους είναι ελάχιστα γνωστά στο Ελληνικό κοινό.

Στην μέχρι τώρα διαδρομή της, η Φιλαρμόνια έχει ερμηνεύσει σπάνια έργα των Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Παύλου Καρρέρ, Ιωσήφ-Μιχαήλ Στρατίκου, Δημητρίου Λιάλιου, Μανώλη Καλομοίρη, Βασίλη Καλαφάτη, Νίκου Σκαλκώτα, Δημήτρη Μητρόπουλου, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Θεόδωρου Καρυωτάκη, Δημήτρη Θέμελη, Περικλή Κούκου, Πέτρου Πετρίδη και άλλων Ελλήνων συνθετών της σύγχρονης περιόδου, αλλά και έργα Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Tchaikovsky, Arensky, Kalinnikov, Liszt κ.α., και έχει αποσπάσει θετικότατες κριτικές του Τύπου. Στις 9 Απριλίου 2017 ερμήνευσε, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το Requiem του Δημητρίου Λιάλιου, έργο του 1889, το οποίο παρέμεινε για 130 περίπου χρόνια, ανεκτέλεστο.

Έχει ήδη συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες σολίστ και μαέστρους

Έχει επίσης ηχογραφήσει την Συμφωνία σε λα ελάσσονα του Βασίλη Καλαφάτη με τον διεθνούς φήμης Tonmeister, Hans Kipfer, η οποία ήδη κυκλοφορεί σε δίσκο, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις δύο εμβληματικών συμφωνικών έργων του Νίκου Σκαλκώτα και του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Έδρα της ορχήστρας είναι ο Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις», Πυθαγόρα 8, στον Άλιμο.

Πρόγραμμα
Α' ΜΕΡΟΣ
Luigi Cherubini
Εισαγωγή από την όπερα Μήδεια

Ανδρέας Νεζερίτης
Κοντσέρτο για βιολί σε σι ελάσσονα, έργο 58
Σολίστ: Δημήτρης Καρακαντάς, βιολί

B' ΜΕΡΟΣ
Pyotr Tchaikovsky
Τρικυμία, Συμφωνική Φαντασία, έργο 18

Franz Liszt
Προμηθέας, συμφωνικό ποίημα αριθμ. 5
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
Βιογραφικά καλλιτεχνών
ΒΥΡΩΝ ΦΙΔΕΤΖΗΣ - ΜΑΕΣΤΡΟΣ

Εργαστήριο
«Ρυθμός η κοινή μας γλώσσα»
Ημερομηνία:
Σάββατο 2/2/19

Τοποθεσία:
Μύλος του Παππά, 3ος όροφος
Ομαδικά Group:
12:00 - 12:50, 13:00 - 13:50, 17.00 - 17:50, 18:00 - 18:50

Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν (απαραίτητη η κράτηση)

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καλούμε ανθρώπους με απώλεια ακοής κάθε ηλικίας να συνδιαμορφώσουν και να συμμετάσχουν σε μια πρωτότυπη καλλιτεχνική και εκπαιδευτική εμπειρία.

Με αφετηρία την αυξημένη πρόσληψη οπτικών ερεθισμάτων καθώς και την αντιληπτότητα του ρυθμού ως σημαντικές ικανότητες των ατόμων με απώλεια ακοής, υλοποιούμε μια σειρά διαδράσεων ανοιχτών σε παιδιά και ενήλικες ανεξαρτήτου προηγούμενης μουσικής εκπαίδευσης.

Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις και βίντεο, ενθαρρύνουμε τη διάδραση των συμμετεχόντων με αυτές υπό τη καθοδήγηση εμψυχωτών/μουσικών σε ένα βιωματικό εργαστήρι μουσικής. Διαμορφώνουμε τον χώρο με στόχο μας ένα ταξίδι στην συναισθησία της μουσικής όπου έμπειροι μουσικοί/εμψυχωτές και συμμετέχοντες δημιουργούν ένα πρωτότυπο μουσικό ηχοτοπίο σε κάθε τους συνάντηση.

Με κοινή γλώσσα το ρυθμό κωφοί και ακούοντες επικοινωνούν, δημιουργούν και αυτοσχεδιάζουν σε μια μουσική πλατφόρμα παιχνιδιού και εξερεύνησης.

Σύλληψη ιδέας και παραγωγή
ΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
Επιμέλεια
ΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Μουσικοί - Εμψυχωτές: Ιωάννου Αλέξανδρος, Βελένης Κων/νος
Μουσική σύνθεση: Ιωάννου Αλέξανδρος, Σταμπουλής Ηλίας
Βίντεο: Παπαδόπουλος Δημήτρης
Μουσική εγκατάσταση: Ιωάννου Αλέξανδρος, Σταμπουλής Ηλίας, Βελένης Κων/νος
Διερμηνέας: Νικολέτα Παππά

Απαραίτητη η κράτηση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

2η εβδομάδα
Σάββατο 9/2/19
και Κυριακή 10/2/19

MOY2 31 2

Παράσταση
Lapses of light

Ημερομηνία:
Σάββατο 9/2/19
Τοποθεσία:
Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Ώρα έναρξης:
20:30
Εισιτήρια:
Προπώληση: Κανονικό 10€,
Μειωμένο 6€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)
Ταμείο: Κανονικό 12€,
Μειωμένο 8€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Η παράσταση ‘lapses of light’ είναι ο δεύτερος καρπός της συνεργασίας της Κωνσταντίνας, του Κώστα και του Αλέξανδρου. Κινούμενη σε ένα πλαίσιο εικαστικό και άμεσα ηχοποιητικό - με τον μουσικό να παίζει επί σκηνής - η χορογραφία πραγματοποιείται διαδραστικά με την ειδικά γραμμένη για την παράσταση μουσική και το φως να “ντύνει” και να ενισχύει κάθε πτυχή της αρχικής ιδέας. Το ‘lapses of light’ είναι στην ουσία μια σειρά από μικρές ιστορίες για το φως, που στιγμιαία χάνουμε και μετά ξαναβρίσκουμε.

Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις τους - τη συγκεκριμένη ή/και την πρώτη με τον τίτλο ‘Αγαπητέ Μιχαλάκη’ στη Θεσσαλονίκη - Αβγό, στο φεστιβάλ Δημήτρια 2017, στην Αθήνα - Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στον πολυχώρο Baumstrasse/Δρόμος με Δέντρα, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής κοινότητας Μουσικό Χωριό, στο φεστιβάλ της BoC στη Φανερωμένη της Λευκωσίας, στο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου και στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Συντελεστές
Σύλληψη:
Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Κώστας Μακρυγιαννάκης

Χορός:
Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου

Μουσική:
Κώστας Μακρυγιαννάκης

Επιμέλεια φωτισμού & τεχνική υποστήριξη:
Αλέξανδρος Σεϊταριδης

Κοστούμια & σκηνικά:
Ηλιάννα Σκουλάκη, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου

Φωτογραφίες:
Mike Rafail, Νικόλας Χρυσός

Βιογραφικά
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΕΙΤΑΡΙΔΗΣ

Εργαστήριο
«Σχεδιάζοντας ένα ευχάριστο και αποτελεσματικό μάθημα Μουσικής»

Ημερομηνία:
Σάββατο 9/2/19 και Κυριακή 10/2/19
Τοποθεσία:
Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή»
Ώρες:
10:30 – 14:30
Κόστος συμμετοχής:
Κανονική 30€, μειωμένη 20€ (φοιτητές, μαθητές, ΑΜΕΑ).

Η εκμάθηση της Μουσικής, είναι μια δύσκολη, επίπονη διαδικασία και απαιτεί πολλά χρόνια μέχρι να φθάσει ένας μαθητής να χαρεί τους καρπούς των κόπων του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το μάθημα της Μουσικής πρέπει να βασανίζει τα παιδιά, τα οποία πολύ συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους και τα παρατάνε. Το μάθημα της Μουσικής μπορεί και πρέπει να είναι ένα μάθημα χαρούμενο, διασκεδαστικό, με παιχνίδι και τραγούδι που θα δελεάζει τα παιδιά να το παρακολουθήσουν.

Για να είναι όμως το μάθημα Μουσικής ευχάριστο και αποτελεσματικό, ο δάσκαλος πρέπει να ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει. Τα παιχνίδια και τα τραγούδια δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το διδακτικό εργαλείο που θα οδηγήσει το παιδί με ευχάριστο τρόπο στην κατάκτηση της γνώσης και στην εξέλιξη της μουσικής δεξιότητας. Η κάθε δραστηριότητα που για τα παιδιά θα είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι, για τον δάσκαλο μουσικής πρέπει να έχει σειρά και συγκεκριμένο στόχο που θα οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το παιδί πρέπει να χαίρεται τις μικρές μουσικές του επιτυχίες και μέσα από αυτές να εκφράζεται και να εξελίσσεται.

Επιμέλεια
ΕΡΙΦΥΛΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ
Απαραίτητη η κράτηση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

3η εβδομάδα
Σάββατο 16/2/19
και Κυριακή 17/2/19

MOY3 31 2

Εργαστήριο
Ορθοσωμικής για μουσικούς

Ημερομηνία:
Σάββατο 16/2/19
Τοποθεσία:
Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή» ΔΩΛ
Ώρες:
10:30 – 14:30, 16:00 – 19:00
Κόστος συμμετοχής:
Κανονική 30€, μειωμένη 20€ (φοιτητές, μαθητές, ΑΜΕΑ).

Το εργαστήριο Ορθοσωμικής για Μουσικούς© δίνει την ευκαιρία σε μουσικούς μαθητές, καθηγητές και ερμηνευτές όλων των οργάνων και φωνών να πληροφορηθούν, να γνωρίσουν και να μελετήσουν τις θεμελιώδεις αρχές που συμβάλλουν σε μία αβίαστη, εύκολη και ελεύθερη μουσική πράξη.

Περιγραφή της μεθόδου

Η Ορθοσωμική για Μουσικούς© είναι μία εκπαιδευτική μέθοδος που δημιουργεί τα απαραίτητα θεμέλια για την άρτια κινητική και αντιληπτική παιδεία των μουσικών. Είναι η πρώτη μέθοδος στο είδος της που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 2003 από τον Χρήστο Νούλη.

Η ανάγκη της Ορθοσωμικής για Μουσικούς© προκύπτει από την ανάγκη των μουσικών για βελτίωση της σωματικής τους απόδοσης και την πρόληψη προβλημάτων που προκύπτουν από την έντονη και καθημερινή μελέτη και την αντιμετώπιση των πολλαπλών σωματικών προβλημάτων των μουσικών.

Πώς λειτουργεί

Η Ορθοσωμική για Μουσικούς© συνδυάζει συστηματικά αρχές εδραιωμένων τεχνικών πρόληψης, αποκατάστασης και επανεκπαίδευσης σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα θεωρητικής ενημέρωσης και πρακτικής εφαρμογής. Με προσηλωμένη και ενεργή επαφή ο μουσικός βιώνει και αναπτύσσει την δεξιοτεχνική κίνηση, την ανατομία της κίνησης και την νευρο-μυϊκή αντίληψη που χρειάζεται να εφαρμόσει στην μελέτη και την ερμηνεία.

Οι γνώσεις που αποκτούν οι μουσικοί στα πλαίσια του εργαστήριο Ορθοσωμικής για Μουσικούς© προλαμβάνουν μυοσκελετικά προβλήματα και εμπλουτίζουν τις κινητικές και χορογραφικές τους γνώσεις σε ύψιστο επίπεδο. Έτσι η δεξιοτεχνία γίνεται απλά μία φυσική διαδικασία.

Εκπαιδευτικοί Στόχοι Εργαστηρίου
Ευκολία στην κίνηση και δεξιοτεχνία στην ερμηνεία της μουσικής
Βιωματική εξερεύνηση της σωματικής χαρτογράφησης
Ανάλυση σωματικών κινδύνων που ελλοχεύουν στη μελέτη, διδασκαλία και ερμηνεία
Αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από υπέρ-χρηση και κακή χρήση
Εργονομία και μουσική μελέτη
Ενημέρωση για την πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων των μουσικών

Επιμέλεια
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
Απαραίτητη η κράτηση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συναυλία
Σωκράτης Σινόπουλος Quartet

Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την Jazz και τη σύγχρονη μουσική
Νέες συνθέσεις για λύρα και piano trio εμπνευσμένες από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις.

Ημερομηνία:
Κυριακή 17/2/19
Τοποθεσία:
Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Ώρα έναρξης:
20:30
Εισιτήρια:
Προπώληση: Κανονικό 10€,
Μειωμένο 6€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)
Ταμείο: Κανονικό 12€,
Μειωμένο 8€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Οι μελωδίες του Σωκράτη Σινόπουλου σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα και μνήμες.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011 δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τον τίτλο Eight Winds (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

“Πρόκειται για μερικά ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα”, όπως λέει ο Σωκράτης Σινόπουλος, “τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά και με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι οκτώ άνεμοι συμβολίζουν τα διάφορα διεθνή ή τοπικά μουσικά στυλ και τάσεις. Το ζητούμενο όμως εδώ δεν είναι να αφεθείς να σε παρασύρουν μακριά, όσο γοητευτικό ή περιπετειώδες κι αν είναι αυτό, αλλά να αισθανθείς τους ανέμους ακίνητος, στον δικό σου τόπο, σε νηνεμία.”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΜΚΥΡΙΔΗΣ - ΠΙΑΝΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ - ΜΠΑΣΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - ΤΥΜΠΑΝΑ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΥΡΑ

4η εβδομάδα
Σάββατο 23/2/19
και Κυριακή 24/2/19

MOY4 31 2

Συναυλία
Camerata Junior

Ημερομηνία:
Σάββατο 23/2/19
Τοποθεσία:
Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Ώρα έναρξης:
20:30
Εισιτήρια:
Προπώληση: Κανονικό 10€,
Μειωμένο 6€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)
Ταμείο: Κανονικό 12€,
Μειωμένο 8€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Η CAMERATA JUNIOR - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης. Με τακτικά μαθήματα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμμετοχές σε συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα, η Ορχήστρα έχει εξελιχθεί σε ένα πολλά υποσχόμενο νεανικό μουσικό σύνολο.

Η σύνθεση της Camerata Junior ανανεώνεται διαρκώς, καθώς οι μεγαλύτεροι μουσικοί αποχωρούν, συνεχίζοντας τις σπουδές ή την καριέρα τους, ενώ παράλληλα νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση. Η Ορχήστρα αριθμεί σήμερα 60 νέους και νέες, ηλικίας από 8 έως 25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα εφηβικό τμήμα, που διδάσκονται και αναπτύσσονται ξεχωριστά. H συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν. Η Ορχήστρα εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ετήσια συναυλία της, αλλά και σε ανοιχτές δράσεις, όπως ο εορτασμός της Ημέρας Μουσικής. Έχει εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα και άλλες διοργανώσεις στην Αττική και την περιφέρεια. Συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το Art Campus, η Ορχήστρα έχει δώσει συναυλίες στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Κουρουπού και του Απόστολου Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για εκείνην και έχει επίσης παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση αρκετά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Μαζί της έχουν συμπράξει κορυφαίοι σολίστ όπως οι M. Petersen, D. Blumenthal, Χ. Δημαράς, Δ. Βάμβας, Δ. Κίτσος, Σπ. Μουρίκης, Στ. Καραπάνος, Α. Χατζηνικολάου, Σ. Κυανίδου, Μ. Συγγενιώτου κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τις Χορωδίες Rosarte, Musica-Χορωδία Ενηλίκων των Φίλων της Μουσικής και Παιδική Χορωδία Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τον Δημήτρη Σέμση, δάσκαλο και διευθυντή της Ορχήστρας από την ίδρυσή της, έχει διαδεχτεί αντάξια από το καλλιτεχνικό έτος 2018-2019 ο έμπειρος μαέστρος και βιολονίστας Νίκος Χαλιάσας, με βοηθό του τον Βασίλη Σούκα.

Επίτιμος Διευθυντής Ορχήστρας: Δημήτρης Σέμσης

Διευθυντής Ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας

Βοηθός Διδασκαλίας: Βασίλης Σούκας

Μέγας Δωρητής: Ισπανικό Ίδρυμα «Κόσμος εν Αρμονία» στη μνήμη Αλέκου Γουλανδρή.

ΜΕΛΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βιολιά: Άρης Αμπαριώτης, Άγγελος Αραβίδης, Ελένη-Στεφανία Κατσάνη, Δημήτρης Κοσμάς, Μελίντα Κότσιφα, Ιωάννα Κουτράκου, Κατερίνα-Αλεξία Λεοντακιανάκου, Αναστασία Μάστορα, Λαέρτης Μπάλα, Δημήτρης Μπέζας, Έκτωρ Νίνο, Δανάη-Θεοδώρα Παπάζογλου, Αύρα Παπαθανασοπούλου-Καβαλλάρη, Μανώλης Ρεπαπής, Άρτεμις Σεφέρη, Τίμοθυ Τάΐ, Νικηφόρος Φιλιάνος, Αλέξανδρος Χαλιάσας.

Βιόλες: Παναγιώτης Αραβίδης, Ειρήνη Γεωργίου, Γιώργος Θεοδώρου, Κατερίνα Μουζακίτη, Γιάννης Πασσάς, Λευτέρης Τζωρτζάκης.

Βιολοντσέλα: Κυβέλη Βλαστού, Έλενα Γκίκα, Αντιγόνη Καραλή, Ορέστης Κοσμάς, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Αμαλία-Άννα Ρήγου, Έρα Χάντζαρη.

Κοντραμπάσο: Μάριος Σκουτέλης.

ΜΕΛΗ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βιολιά: Μαρία Αργύρη, Κωνσταντίνος Βάλλιος, Αρίων Βλαστάρης, Δημήτρης Καραγκιούλογλου, Ευαγγελία Μάστορα, Υβόννη Μέλισσα, Στέργιος Μπαλαμώτης, Κωνσταντίνα Μπάλλα, Διονύσης Πυλαρινός, Καλλιόπη Ρήγου, Χρυσή Τζάβλα.

Βιόλες: Σπύρος Κοκονέτσης-Στεριώτης, Μάριος Μπάλα, Αριάδνη Πράπα, Γεωργιάνα Σπηλιώτη, Ελένη-Ιζαμπέλα Χατζηϊωάννου.

Βιολοντσέλα: Λασκαρίνα Γλυνού, Δάφνη Ηλιάδου, Ελπίδα Κόλλια, Μαρία Λυμπέρη, Αλέξανδρος Σιουπούλη, Ίλια Τηλιακού.

Κοντραμπάσα: Μάριος Σκουτέλης, Οδυσσέας Γκαμπόν.

Πρόγραμμα
Α' ΜΕΡΟΣ
A.Chatschaturjan
Το Adagio του Σπάρτακου και της Φρυγίας από το μπαλέτο Σπάρτακος.

W. A. Mozart
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Κ.414, σε Λα μείζονα, αρ. 12
- Allegro, Σολίστ, Καριώτης Σταύρος
- Allegretto, Σολίστ,
Έκτορας Καράτζιος - Παπαϊωάννου

G.Holst
St. Paul’s Suite

B' ΜΕΡΟΣ
Ν.Κυπουργός
Κινηματογραφική Σουίτα αρ.1 (1994)
Orient Express Suite (2008)

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

..................
3 Χορωδιακά κομμάτια
-Στο μαγγανοπήγαδο (Στίχοι: Σταμάτης Δαγδελένης)
-Ποταμάκι (Στίχοι: Ζαχαρίας Παπαντωνίου)
-Είναι χάρτινος ο κόσμος (Στίχοι: Νίκος Κυπουργός-Μιχάλης Γκανάς)

Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Διδασκαλία, Επιμέλεια: Δημήτρης Καρβούνης

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Κυπουργός

ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΑΣΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΙΩΤΗΣ ΣΟΛΙΣΤ
ΕΚΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ – ΠΑΠΑΙΩΑΝΝ

Εργαστήριο
Mουσική του σώματος
Body Music

Ημερομηνία:
Σάββατο 23/2/19 & Κυριακή 24/2/19
Τοποθεσία:
Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή» ΔΩΛ
Ώρες:
10:30 – 14:00
Κόστος συμμετοχής:
Κανονική 30€, μειωμένη 20€ (φοιτητές, μαθητές, ΑΜΕΑ).

Body Music (μουσική του σώματος) είναι η δημιουργία μουσικής με την αποκλειστική χρήση του ανθρώπινου σώματος. Με την φωνή, τα παλαμάκια, τα πόδια που χτυπάνε το έδαφος, τα χέρια που εκμεταλλεύονται διάφορα σημεία του σώματος για να παράγουν ήχο, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει μόνος του ένα εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας το δικό του σώμα σαν κανονικό μουσικό όργανο.

Πρόκειται για μία πολύ άμεση και αρχαία μορφή έκφρασης, γνωστή σε μουσικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο, η οποία σήμερα αναζωογονείται ως σύγχρονη μορφή παραστατικής τέχνης, που συνδυάζει μουσική και κίνηση.

Η μουσική του σώματος προσφέρει σημαντικά οφέλη, εφόσον αναπτύσσει την σωματική συνείδηση, την σχέση με τον χώρο, τον συντονισμό, την αίσθηση του ρυθμού (όχι μόνο μουσικού), την ομαδική συνεργασία και την σωστή εκτίμηση της ατομικής συνεισφοράς στην ομάδα, και γενικότερα την μουσικότητα, την ικανότητα ακοής του εαυτού μας και των άλλων, τον αμοιβαίο συγχρονισμό.

Για αυτούς τους λόγους είναι και ειδικά σημαντική για όσους έχουν επαφές με την σκηνή (μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς), όσο και για επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το εργαστήριο βασίζεται στην πολυετή και διεθνή εμπειρία του Simone Mongelli, τόσο ως performer και ως δάσκαλος, και θα είναι μία εισαγωγή στην δική του μέθοδο διδασκαλίας: θα εξερευνηθούν οι βασικοί ήχοι του ανθρώπινου σώματος, θα δουλευτούν ο συντονισμός του ήχου και της φωνής με την κίνηση, ο προσωπικός και ομαδικός συγχρονισμός, η κίνηση στον χώρο, η χρήση του σώματος για την συνοδεία τραγουδιού.

http://simonemongelli.wixsite.com/bodymusic
http://www.simonemongelli.eu/

Επιμέλεια
SIMONE MONGELLI
Απαραίτητη η κράτηση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προπώληση εισιτηρίων για τις συναυλίες, καθημερινά από 10:00 έως 13:00 στο ΔΩΛ και οι δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.mousikotropo.gr