Εκδηλώσεις στην Λάρισα για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Εκδηλώσεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Πολυάριθμες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα το ερχόμενο διάστημα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου, που έχει οριστεί η 18η Μαΐου,

 

Για πρώτη φορά τα μουσεία της Λάρισας ανακοινώνουν από κοινού τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους. Είναι μια συμβολική κίνηση που θέλει να καταδείξει αφενός ότι η Λάρισα δεν είναι μόνο πόλη του καφέ αλλά και πόλη του Πολιτισμού, πόλη των Μουσείων και ότι τα μουσεία μας βρίσκονται σε μια διαρκή σχέση και διάδραση με το κοινό αλλά και μεταξύ τους.

eiko 30 8 na pagkosmia imera moyseion

Για το 2019 το θέμα για τις εκδηλώσεις των Μουσείων ανά την υφήλιο θα είναι «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού», ένα ενδιαφέρον ζήτημα ειδικότερα σε μια εποχή που τα μουσεία ισορροπούν ανάμεσα στο δίπολο κληρονομιάς και την καινοτομίας.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις στα διάφορα μουσεία της πόλης:

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ – Διαχρονικό Μουσείο

Το Σάββατο 18 Μαίου 2019, ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της ψηφιακής έκδοσης με τίτλο Τοπική Κεραμική της Θεσσαλίας από τον 7ο έως τον 5ο αι. π.Χ., με τα πρακτικά της αντίστοιχης ημερίδας που είχε πραγματοποιηθεί το 2017 στο Διαχρονικό Μουσείο, όπως ανακοίνωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και υπεύθυνη του Διαχρονικού Μουσείου κ. Σταυρούλα Σδρόλια. Θα ακολουθήσει η συναυλία «Στο μουσείο μια βραδιά».

Στην εκδήλωση συνεργάζεται ο Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Ι.Γ. Κατσίγρα

Αναλυτικά:

Πέμπτη 9 Μαΐου ώρα 20:30
Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Νίκος Δραγούμης ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας» & ξενάγηση στη Συλλογή Κατσίγρα

Στις 20.30 οργανωμένη ξενάγηση για τους φοιτητές του ΕΑΠ αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα.

Στις 21.15 προβολή στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσα, παρουσία της ιδίας, με τίτλο «Νίκος Δραγούμης ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας», που αφορά στη ζωή και στο έργο του ζωγράφου Νίκου Δραγούμη. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τη σκηνοθέτη κ. Κλεώνη Φλέσσα.

Τρίτη 14 Μαΐου ώρα 21:00
Defrag (= αποκερματισμός, η διαδικασία επανένωσης στοιχείων που αποτελούσαν κάποτε ενιαίο σύνολο.)

Η ομάδα OFF ART συνδέει καλλιτέχνες και τέχνες σε μια βραδιά στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα υπογράφοντας το defrag και ακροβατώντας ανάμεσα στην κληρονομιά και την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 20:00
Έκθεση έργων της Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο:

Παράλληλη Αφήγηση -Μνήμη, Παράδοση και προσωπικό αποτύπωμα στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Επιμέλεια έκθεσης: Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης.

Η Συλλογή Δωρεών-Αγορών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, έχει μια ιστορία που προηγείται της δωρεάς του συλλέκτη -δωρητή Γ.Ι. Κατσίγρα. Άρχισε να συστήνεται με την πρώιμη εκθεσιακή δραστηριότητα του Δήμου Λαρισαίων. Τα 210 έργα, τόσο από αγορές όσο και από δωρεές καλλιτεχνών αποτέλεσαν την βάση ανάπτυξης αυτής της δεύτερης παράλληλης σημαντικής Συλλογής.

Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Συμμετέχουν οι μουσικοί, Βαγγέλης Τσιαπλές, Σπύρος Καβαλλιεράτος και οι τραγουδιστές -μουσικοί Μαριάννα Ζάχου και Αλέξανδρος Τσιωνάς

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων παρουσιάζει και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Αναλυτικά:

11 ΜΑΙΟΥ 2019 – Εγκαίνια έκθεσης « ΛΑΡΙΣΑ 1950-1985: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ»-Στις 8 στο χώρο του μουσείου. Περιοδική έκθεση σχετική με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Λάρισας.

11 ΜΑΙΟΥ 2019 – Στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας περιοδικής έκθεσης παράλληλη μουσική εκδήλωση με τους Polis Ensemble- Στις 9 στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

13- 17 ΜΑΙΟΥ 2019 – «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ» – Εβδομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες. Εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια σε σχέση με τις παλαιότερες όψεις της πόλης και την εφημερίδα ως ανακυκλώσιμο υλικό.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ Η ΛΑΡΙΣΑ: ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ» για μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού. Οι τρεις καλύτερες θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα Ελευθερία, ενώ θα υπάρξει και εκδήλωση βράβευσης στο Μουσείο με εκπαιδευτικές δράσεις.
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΛΑΡΙΣΑ 1950-1985: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κωφών Λάρισας.

jru 30 8

22 ΜΑΙΟΥ 2019 – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ» – ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ 1ου ΔΑΔ ΛΑΡΙΣΑΣ.

18 Μαϊου 2019 – Ξεναγήσεις και δωρεάν είσοδος στο Μουσείο για όλους την ημέρα εορτασμού.
Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρου

Το Μουσείο διοργανώνει την καλλιτεχνική εκδήλωση “Μύλος: το χθες και το σήμερα” στις 16 & 17 Μαΐου 2019 στις 20:00, στον χώρο του Μουσείου, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Μουσείων Σιτηρών και Αλεύρων Κωνσταντίνα Κόντσα. Οι φορείς και οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στους χώρους του Μύλου του Παππά θα συμπράξουν καλλιτεχνικά μέσα στους χώρους της έκθεσης ρίχνοντας φως στο “χθες και το σήμερα” του Μύλου. Πρόκειται για έναν “διάλογο” ανάμεσα στους ανθρώπους, το κτίριο και τα μηχανήματα μέσα από το σύγχρονο χορό, το θέατρο, το κουκλοθέατρο και τη μουσική

Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ως εξής:

16 Μαΐου 2019

20:00-20:15 Χαιρετισμοί – Εισαγωγή

20:20-20:30 ΣμουΘ

20:40-20:50 Δημοτική Σχολή Μπαλέτου

21:00-21:10 Δημοτικός Κουκλοθίασος “Τιριτόμπα”

21:20- 21:30 Φιλαρμονική Δήμου Λάρισας

17 Μαΐου 2019

20:00-20:10 Εισαγωγή

20:10-20:20 ΣμουΘ

20:30-20:40 off art

20:50 -21:00 Ομάδα In Actu

21:00-21:20 Θεσσαλικό Θέατρο – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού, θα εφαρμοστεί το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένας Μύλος, μια ιστορία” σε σχολικές ομάδες στις 16/5& 17/5 σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Νομού Λάρισας. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τον Μύλο μέσα από το μαγικό παράθυρο της ιστορίας και καθένας θα φτιάξει το δικό του χάρτινο ομοίωμα του Μύλου!

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της έκθεσης του Μουσείου.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας τα τελευταία χρόνια έχει επωμιστεί το ρόλο του θεματοφύλακα των δύσκολων ιστορικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή τα χρόνια της Κατοχής και με μεγάλη χαρά θα συμμετέχει για πρώτη φορά στον εορτασμό της διεθνούς ημέρας των μουσείων με την έκθεση φωτογραφίας του κυρίου Δημήτρη Πάλλη με τίτλο «Το Σήμερα του Χτες : Τοπογραφία της Αντίστασης».”

Με αφορμή το φετινό θέμα του ICOM για την παγκόσμια ημέρα μουσείων τα έργα του Δημήτρη Πάλλη εκτίθενται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και διαλέγονται με εκθέματα της συλλογής μεταφέροντας στο σήμερα τη βαρύτητα της αύρας των ιστορικών γεγονότων της Αντίστασης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη στις 14 Μαΐου στις 20:00 και η έκθεση θα παραμείνει μέχρι και τις 30 Αυγούστου.