13
Σαβ, Αυγ
5 New Articles

Γιορτή Αχλαδιού στα Πλατανούλια Σάββατο 27 Αυγούστου

Εκδηλώσεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η 7η Γιορτή Αχλαδιού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Αυγούστου βράδυ στα Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου.


Με μια μεγάλη καλλιτεχνική ομάδα ( φαίνεται στην φωτογραφία) που ετοιμάζει γλέντι μέχρι το πρωί.

Η Γιορτή Αχλαδιού διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια και έχει σκοπό να αναδείξει τις τοπικές παραγωγές και προϊόντα αλλά κυρίως το αχλάδι, που στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Τύρναβο.

Η ποικιλία “κρυστάλι” είναι αυτή που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αλλά και στην εγχώρια αγορά, ωστόσο καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες αχλαδιών όπως η Κοντούλα, Κόσια, Σάντα Μαρία, Williams & Highland.

platan 63166 n

Η περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και ιδιαίτερα Δένδρων Πλατανουλίων Αγίας Σοφίας είναι κατ' εξοχήν αχλαδοπαραγωγική περιοχή ολόκληρου του θεσσαλικού χώρου.

Πρόκειται για δύο χωριά και έναν οικισμό, την Αγία Σοφία, οι κάτοικοι των οποίων δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 -1.100 άτομα, ωστόσο αξιοποιούν μια τεράστια έκταση 25.000 στρεμμάτων και μάλιστα με τα πιο δυναμικά χώματα. Από αυτά, στα 10.000 στρέμματα οι καλλιέργειες είναι δενδρώδεις.

Στη Δημοτική Κοινότητα Δένδρων όπου υπάγονται τα δύο χωριά και ένας οικισμός, λειτουργούν τέσσερις ενεργοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι προωθούν τα προϊόντα στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην εξασφάλιση καλών τιμών στη σημερινή πραγματικότητα και στην προστασία του εισοδήματος των μελών τους. Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς Α.Σ. Πλατανουλίων, Α.Σ. Ο.Π. Φρουτοπηγή, Α.Σ. Ο.Π Δένδρων «Άργισσα» και Α.Σ. Δένδρων ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ.

Η συγκομιδή του αχλαδιού ξεκινά στις αρχές Αυγούστου και το προϊόν συσκευάζεται και διατίθεται στην αγορά περίπου μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Για το λόγο αυτό η Γιορτή Αχλαδιού γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβριο) και το πρόγραμμα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με εκθέσεις τοπικών προϊόντων όπως φρούτα -τυριά -παραδοσιακό κρασί και τσίπουρο Τυρνάβου, με εικαστικά και μουσικά δρώμενα και εκδηλώσεις καθώς και με ένα πετυχημένο παραδοσιακό γλέντι.

Τη Γιορτή Αχλαδιού στα Πλατανούλια Τυρνάβου, διοργανώνει ο Δήμος Τυρνάβου και η Κ.Ε.ΔΗ.Τ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανουλίων «Άγιος Χαράλαμπος».

Είσοδος ελεύθερη.

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr