19
Παρ, Απρ
44 New Articles

Η Κλεονίκη Δεμίρη τραγουδά Κωστή Παλαμά : "Το σπίτι που γεννήθηκα"

Μουσική
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, η διακεκριμένη ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη, μας παρουσιάζει το ποίημα του Κωστή Παλαμά "Το σπίτι που γεννήθηκα",

σε μελοποίηση της Σοφίας Καμαγιάννη, μέσα από το πρώτο της άλμπουμ, "Μαγική Συνταγή".

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ποιήματα του Κωστή Παλαμά που δημοσιεύτηκε το 1919, μέσα από το οποίο εκφράζει τη νοσταλγία του για τα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια και το πατρικό του σπίτι στην Πάτρα.

«Το σπίτι που γεννήθηκα» είναι η αυλή που παίζαμε όταν ήμασταν μικροί, η μυρωδιά από τις πασχαλιές στο χωριό τις πρώτες μέρες της Άνοιξης, οι γονείς μας στα γιορτινά τραπέζια, η μυρωδιά του φαγητού της μαμάς, η γιαγιά και ο παππούς μας, το σπίτι που αφήσαμε εδώ και χρόνια και φύγαμε γι' αλλού... η χαμένη πατρίδα μας.
«Το σπίτι που γεννήθηκα» είναι η φωνή και τα μάτια ενός αγαπημένου προσώπου που δεν θα ξαναδούμε ποτέ, οι παιδικοί μας φίλοι, οι πρώτοι μας έρωτες... Κάθε δυνατό συναίσθημα που δεν θα ξεχάσουμε, καθετί που αφήσαμε πίσω μας, είτε το θέλαμε είτε όχι, χωρίς όμως ποτέ να πάψουμε να το νοσταλγούμε''.

mousiko 31 7 gramma LARGE t 22 3226 type274

 

Κλεονίκη Δεμίρη

Ένα τραγούδι που η Σοφία Καμαγιάννη εμπνεύστηκε, λίγο πριν επισκεφθεί την Αμερική, για μια παράσταση στην Ομογένεια και εμπιστεύθηκε στην Κλεονίκη Δεμίρη, η οποία το αγάπησε από την πρώτη στιγμή και το ενέταξε στο πρόγραμμα των συναυλιών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τα λίγα τραγούδια στο ρεπερτόριό της που δεν μιλάει για τον έρωτα, αλλά για τη σχέση του ανθρώπου με την μνήμη, τη διαχείριση της απώλειας, τη νοσταλγία, όπως λέει η ίδια η ερμηνεύτρια.

Η Κλεονίκη Δεμίρη αποδίδει το ποίημα του Κωστή Παλαμά με τρόπο μοναδικό, δίνει στην ερμηνεία της το χαρακτήρα ενός εσωτερικού μονολόγου, αφήνοντας στον ακροατή τον χώρο να νοηματοδοτήσει με το δικό του τρόπο το τραγούδι, να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες, να σιγοτραγουδήσει για το δικό του "σπίτι"...Ένα τραγούδι που της ταιριάζει απόλυτα και αναδεικνύει τις ερμηνευτικές της δυνατότητες, την ιδιαιτερότητα της πλούσιας φωνής της και την θεατρικότητα της.

Ποίηση: Κωστής Παλαμάς
Μουσική και ενορχήστρωση : Σοφία Καμαγιάννη
Βιολοντσέλο και μαντολίνο: Σταύρος Παργινός
Πιάνο: Σοφία Καμαγιάννη
Κοντραμπάσο: Βαγγέλης Ζωγράφος
Ηχογράφηση, μίξη: Νίκος Πιτλόγλου - Arion Music Studiο
Mastering: Γιάννης Λαμπρόπουλος - City Studio
Φωτογραφία: Μαρία Χατζηαθανασιάδη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κλεονίκη Δεμίρη είναι μέλος της χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ) από το 2000 και υπήρξε μέλος της Χορωδίας του Ελληνικού Φεστιβάλ καθώς και του συνόλου Λυρικών Καλλιτεχνών του Παναγή Μπαρμπάτη.

Έχει τραγουδήσει σε όλη την Ελλάδα σε πληθώρα μουσικών φεστιβάλ, σε πολλές μουσικές σκηνές και θέατρα της Αθήνας με ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, καθώς επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο θέατρο Βadminton και στο εξωτερικό (Παρίσι, Αμμάν της Ιορδανίας, Φλωρεντία, Μόντρεαλ, Βρυξέλλες, Τίρανα, Σκόπια κ.α.).
Συμμετείχε επίσης στην όπερα "Ορέστεια" του Γιάννη Ξενάκη στο Montpelier ως μια από τις τρεις κορυφαίες (Θέατρο "Opera Berlioz").

Έχει τραγουδήσει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ.

Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες: Νίκο Πλατύραχο, Σοφία Καμαγιάννη, Γιάννο Αιόλου, Βιργινία Καραγιώργου, Νίκο Πιτλόγλου, Γιώργο Κωνσταντινίδη, Γιώργο Καγιαλίκο, Δημήτρη Μαραμή, Δημήτρη Παπαδημητρίου Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

Έχει εμφανιστεί επί σκηνής με τους Διονύση Σαββόπουλο, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μιρέλα Πάχου, Σοφία Παπάζογλου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, κα.

Έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με τους Τangarto Quintet, τoυς Athens Tango Εnsemble, την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, καθώς και με πολλά άλλα μουσικά σχήματα της Ελλάδας.

Το album "Μαγική Συνταγή" κυκλοφορεί σε CD και είναι διαθέσιμο στα ψηφιακά καταστήματα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ:

Spotify: https://open.spotify.com/album/2XJrxDg2OF3aYu4fIsfNyR

iTunes: https://music.apple.com/gr/album/magiki-syntagi/1488642814

Amazon: https://www.amazon.com/Magiki-Syntagi-Kleoniki-Demiri/dp/B081S6J4N3/ref=sr_1_1?

YouTube Music: https://music.youtube.com/browse/MPREb_9fMVkMnZhCK

Deezer: https://www.deezer.com/en/

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr