18
Πεμ, Απρ
44 New Articles

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το Umami Festival Thessaly '19

Αλκοολούχα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το διήμερο Umami Festival Thessaly '19, το πιο premium festival οίνου & γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε στο Divani Palace 16 και 17/11.

Τελειώνοντας με απόλυτη επιτυχία, άφησε πίσω του μια εικόνα μαγική και νοσταλγία για το επόμενο.

Επιχειρήσεις από Θεσσαλία και Μαγνησία υποστήριξαν το φεστιβάλ με απόλυτο ενθουσιασμό και επαγγελματισμό.
Παράλληλα event με επιχειρήσεις που συνεργάστηκαν με το φεστιβάλ, όπως Apprime, Βόσπορος Restaurant Bar, Grappa Vino & Aperitivo, Κλίμαξ, Ten Doors, Cava Rokos, Φρούριο, JUST Winebar έδειξαν την αμέριστη στήριξη και επαγγελματισμό τους.

genikh

Οι εκθέτες ήταν πάνω από 50. Οίνοι, γαστρονομία, αποστάγματα και masterclasses πλαισίωσαν το φεστιβάλ.

Το οποίο συγκέντρωσε πολύ κόσμο, όλους όσοι γνωρίζουν ή ήθελαν να μάθουν για τον επώνυμο και ποιοτικό ελληνικό οίνο, τα αποστάγματα και δυσεύρετα προϊόντα γαστρονομίας. Οι επισκέπτες δοκίμασαν εκατοντάδες διαφορετικά κρασιά και αποστάγματα κορυφαίων οινοποιείων και ποτοποιών από όλα τα σημεία της χώρας.

Ο σκοπός του φεστιβάλ που είναι να μεγαλώσει ο οινικός χάρτης της χώρας μέσα από μια πρωτότυπη διοργάνωση, δημιουργώντας παράλληλα νέα trend συνδυασμού φαγητού με κρασί στέφθηκε από πλήρη επιτυχία.

μιρσινη

Το Meat & Fire project με την Μυρσίνη Λαμπράκη εντυπωσίασε στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου (πεζόδρομος Παπαναστασίου), όπου κρέατα ψήνονταν στη φωτιά δίνοντάς στον κόσμο την ευκαιρία να γευτεί μια πολύ ιδιαίτερη και φυσικά … Umami street food εμπειρία.

Masterclass

Με την καθοδήγηση του κορυφαίου sommelier George Loukas, Wine Brand Manager της Deals οι συμμετέχοντες στο masterclass γνώρισαν τα χαρακτηριστικά 10 κρασιών με παράλληλα γευστικά στοιχεία – πέντε από την Ελλάδα και πέντε από τον υπόλοιπο κόσμο.
Τα εμβληματικά terroir του ελληνικού και ξένου αμπελώνα παρουσιάστηκαν δίπλα δίπλα και αναδείχθηκαν οι διαφορές και οι ομοιότητες στα χαρακτηριστικά των σταφυλιών.
Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για εμβάθυνση των γνώσεων για τον κόσμο του κρασιού.
Η γευσιγνωσία του συγκεκριμένου masterclass έγινε σε ειδικά ποτήρια γευσιγνωσίας της κορυφαίας Αυστριακής εταιρίας RIEDEL.
(Τα Masterclass είναι πολύ συγκεκριμένου τύπου σεμινάρια με περιορισμένο αριθμό ατόμων, όπου ο ομιλητής Master του είδους που εκπροσωπεί, παρουσιάζει κάποιο γευστικό είδος δοκιμάζοντας το μαζί με το κοινό, μέσα από μια βιωματική εμπειρία).

SOM

Tasting Session: Meat & Fire Experience ( με την Μυρσίνη Λαμπράκη).
Σε ένα εξαιρετικό masterclass η Μυρσίνη Λαμπράκη (meat & fire chef) έδειξε 10 ιδιαίτερες κοπές κρέατος και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός διαχωρισμός των μυών και ο τεμαχισμός τους, στην τρυφερότητα των steak και όχι μόνο!

μαστερ μιρσινη

κτεας

Kαι φυσικά το Umami Festival Thessaly '19 ξεκίνησε με το καθιερωμένο ''" στο ''Φρούριο''.

deipno parag

                                               Δείπνο των παραγωγών

toyratzis

 To www.larissorama.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας του Umami.

OI ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποστάγματα Καρδάση 

Η ενασχόληση της οικογένειας με τα αμπελοϊνικά προϊόντα ξεκινάει από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι παππούδες ασχολούνταν με την καλλιέργεια του αμπελιού και το εμπόριο του κρασιού. Ο πρώτος άμβυκας περιήλθε στην οικογένεια το 1924. Η διάθεση των προϊόντων, κρασί – τσίπουρο, γινόταν στις γύρω περιοχές, με τα μεταφορικά μέσα της εποχής. Τα χρόνια που ακολούθησαν και ως τα τέλη του περασμένου αιώνα η οικογένεια αναπτύσσει τους αμπελώνες της και επεκτείνει τη διάθεση των προϊόντων και σε άλλες περιοχές.
•Το 1989, σταθμός στην ιστορία του τσίπουρου, με σχετικό νομοθέτημα, επιτρέπεται η εμφιάλωσή του που μέχρι τότε διακινούνταν χύμα.
•Το 1991 ιδρύεται η ποτοποιία – αποσταγματοποιία – οινοποιία Καρδάση. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα καθώς οι καταναλωτές ήταν δύσπιστοι με το νέο τυποποιημένο προϊόν που το θεωρούσαν «βιομηχανικό».
•Με την πάροδο των χρόνων οι καταναλωτές εμπιστεύονται το εμφιαλωμένο τσίπουρο αναγνωρίζοντας ότι παράγεται από υπεύθυνους παραγωγούς και είναι καλύτερο ποιοτικά και γευστικά, από το ‘ανώνυμο’ χύμα.
•Το 2005 η εταιρεία εκσυγχρονίζει το μηχανολογικό της εξοπλισμό με προμήθεια μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας.
•Από το 2006 εφαρμόζει το ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ISO 22000:2005 πιστοποιημένο από την TUV HELLAS.
•Στην 25ετή της πορεία η εταιρεία έχει πάρει μέρος με μεγάλη επιτυχία σε εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς. καταφέρνοντας να αποσπάσει για τα προϊόντα της τις ανώτατες διακρίσεις, (χρυσά μετάλλια).
•Τα προϊόντα ΚΑΡΔΑΣΗ πωλούνται σε επιλεγμένες κάβες και σε ορισμένες αλυσίδες Super Market. Εκτός από την ελληνική αγορά, τα τελευταία χρόνια εξάγονται και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, όπως: Καναδά, ΗΠΑ, Κύπρο, Αγγλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αποδοχή.
•Οι σύγχρονες μέθοδοι απόσταξης, η γνώση, το μεράκι, η αφοσίωση, οι αγνές πρώτες ύλες και ο ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της εμφιάλωσης είναι τα στοιχεία που συνετέλεσαν τα προϊόντα ΚΑΡΔΑΣΗ να είναι ανώτερα ποιοτικά και γευστικά και να έχουν κερδίσει τη θέση τους στην επώνυμη ζήτηση των καταναλωτών.

•Τσίπουρο

•Ούζο

•Λικέρ

•Μπράντυ

https://www.tsipourokardasi.gr/el/

AgedTsipouro καρδαση 600x600

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Αβαντίς

ΑΒΑΝΤΙΣ, Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Χωριό Μύτικας Εύβοια. Πρόκειται για μία αμπελουργική παραδοσιακά περιοχή που οι ντόπιοι ακόμη και σήμερα την ονομάζουν Αμπέλια. Ανάμεσα σε αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες μπολιάστηκε με το μικρόβιο του σταφυλιού και του κρασιού. Το πρώτο μπουκάλι Αβαντίς εμφιαλώθηκε από τον Απόστολο Μουντρίχα στις 5 Μαρτίου 1994, σοδειάς 1993.Έχτισε ένα μικρό οινοποιείο δίπλα στο πατρικό του σπίτι και ξεκίνησε γεμάτος όνειρα και πάθος

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΒΑΝΤΙΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 4 ΧΛΜ. ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΥΤΙΚΑΣ Ή ΑΜΠΕΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

Διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης με σύγχρονη παραλαβή σταφυλιών, πνευματικό πιεστήριο κλειστού τύπου ψυχόμενο για την διευκόλυνση της κρυοεκχύλισης, χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιητές με ενσωματωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και την crème a la crème των οινοποιητών, τον Γανυμήδη. Χώρο εμφιάλωσης αποτελούμενο από σύγχρονο πλυντήριο φιαλών, γραμμή εμφιάλωσης με σύστημα πλήρωσης κενού με άζωτο, περιστροφική ετικετέζα, υπόγεια κάβα ωρίμανσης των βαρελιών και παλαίωσης των κρασιών και χώρο γευστικής δοκιμής
Ο κρύος χειμώνας, το ζεστό καλοκαίρι και το ξηρό φθινόπωρο βοηθούν την άριστη φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών.
Κατά την διάρκεια του χρόνου οι κρύοι άνεμοι που πνέουν από τον βορρά από το όρος Δίρφη (1743m.), στεγνώνουν τα φύλλα των αμπελώνων, αποφεύγοντας έτσι την ανάπτυξη ασθενειών. Όλα αυτά είναι στοιχεία ενός μοναδικού terroir, του μικροκλίματος των αμπελώνων του Κτήματος Αβαντίς. Οι ποικιλίες που έχουν φυτευτεί είναι γηγενείς ευβοϊκές αλλά και διεθνείς.
Σε ένα αμπελοτεμάχιο του αμπελώνα του Αφρατίου έχουν φυτευτεί 6 διαφορετικοί κλώνοι της ποικιλίας Syrah.

http://www.avantisestate.gr/

 

AVANTIS KTIMA WHITE WINE 2

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Βιβλία Χώρα

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 480 στρέμματα. Μέσα στον αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος.
Η φιλοσοφία του εστιάζει στην παραγωγή οίνων εκλεκτής ποιότητας, που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος του Παγγαίου και εκφράζουν τη μοναδικότητά του.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού η καλλιέργεια στον αμπελώνα και η οινοποίηση γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία.
Το οινοποιείο και οι αμπελώνες του Κτήματος βρίσκονται σε υψόμετρο 380 μέτρων στους πρόποδες του Παγγαίου ΄Ορους, στο χωριό Κοκκινοχώρι του Νομού Καβάλας, σε απόσταση 100 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης και 50 χλμ πριν από την πόλη της Καβάλας.
Πίσω από το οινοποιείο υψώνεται ο ορεινός όγκος του Παγγαίου, επιβλητικός, ακατάλυτος από τον χρόνο, κουβαλώντας μέσα στους αιώνες την πλούσια ιστορία του…
Αμπελώνας
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος, βρίσκονται σε υψόμετρο 380 μ. και καταλαμβάνουν σήμερα μία έκταση 480 περίπου στρεμμάτων. Το κλίμα της περιοχής, είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, επηρεαζόμενο από τον ορεινό όγκο του Παγγαίου και τη θαλάσσια αύρα του Αιγαίου Πελάγους. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι μεγάλη, γεγονός που βοηθά στην ευεργετικά αργή ωρίμανση των σταφυλιών. Το έδαφος είναι πετρώδες, άγονο, ασβεστολιθικό, αργιλώδες, με καλή στράγγιση. Η καλλιέργεια της αμπέλου γίνεται με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, με πολύ σεβασμό στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα στο Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι οι ελληνικές Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Βιδιανό και οι ξενικές Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Gewürztraminer, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir.
Στο Κτήμα γίνονται συνεχείς πειραματισμοί σε ελληνικές ποικιλίες με στόχο να διαπιστωθεί η προσαρμογή τους στην περιοχή, καθώς και το οινικό δυναμικό τους. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στην καλλιέργεια κάποιων άγνωστων ελληνικών ποικιλιών από την περιοχή του Παγγαίου Όρους, με στόχο την αναβίωσή τους.

https://www.bibliachora.gr/

bc white s.png βιβλια χωρα

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Ευάμπελος Γη

Τέσσερις φίλοι, τύποι ανήσυχοι δημιουργικοί και πολυπράγμονες, με κοινό τόπο όχι μόνο τη γη καταγωγής τους, αλλά και το ισχυρό όραμα και την αγάπη για το καλό κρασί, ένωσαν τις ικανότητες και τους στόχους τους με πρόθεση κι επιθυμία τη δημιουργία μιας οινικής γκάμας από σπουδαία κρασιά, που προάγουν όχι μόνο τον γηγενή πλούτο αλλά και τις αρχές ενός μεγάλου κρασιού για πολυπλοκότητα, νοστιμιά και ισορροπία. Έτσι το 2000 ιδρύθηκε το Κτήμα Ευάμπελος Γη, ένα όνομα που δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού το μοναδικά ξεχωριστό terroir του μετουσιώνει το οινικό όραμα σε μια εξέχουσα γευσιγνωστική πραγματικότητα.
Ο τόπος
Το Κτήμα βρίσκεται στο Γερακλί του Δομοκού Φθιώτιδας, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8%, Β.Δ. προσανατολισμό και η καλλιεργήσιμη έκταση αποτελείται από 220 στρέμματα, όπου έχουν με φροντίδα φυτευτεί ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες. Το Γερακλί αποτελεί το μικρότερο χωριό της περιοχής του Δομοκού, ενώ έχει πάρει το όνομα του από το Γεράκι, μιας και τις περασμένες δεκαετίες αποτελούσε τόπο – καταφύγιο για πολλά γεράκια.

Ευάμπελος Γη, ετυμολογικά και κυριολεκτικά σημαίνει ένα ωραίο, εύμορφο αμπέλι. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που πραγματικά γίνεται λόγος για εθνικό terroir, όλα δηλαδή τα στοιχεία εκείνα εδάφους, υπεδάφους, κλίματος, ηλιοστασίου, αιολικής ταυτότητας και λοιπής χλωρίδας, που συνθέτουν σε συνδυασμό με τις καλλιεργήσιμες εκεί ποικιλίες οιναμπέλου, την εξαιρετική πλατφόρμα πάνω στην οποία «χτίζονται» διεθνώς Μεγάλα Κρασιά.
Η Γη, πολύ περισσότερο από κατευθυντήριος παράγοντας για την ποιοτική 1η ύλη, αποτελεί την κύρια έκφραση που διακρίνει κανείς στη στόφα των αληθινά σπουδαίων κρασιών.
Η σύσταση του εδάφους είναι αργυλοαμμώδης, πλούσια σε οργανικές ενώσεις, με παρουσία χαλικιών που δίνει τη δυνατότητα για πολύ καλές στραγγίσεις στις πρώιμες βροχές του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετική ωρίμανση αλλά και οργανοληπτικό πλούτο και εκφραστικότητα.
Σε εκτεταμένα σημεία κάτω των 60 πόντων υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, που προσδίδουν μεταλλικότητα και παλμό στο σταφύλι.
Ένα σημαντικό στοιχείο του κλίματος της περιοχής είναι οι καλές βροχοπτώσεις το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ οι θερμοί καλοκαιρινοί μήνες με τις ξηρές και δροσερές βραδιές τους δημιουργούν διαφορές θερμοκρασίας έως και 15 βαθμών Κελσίου, που εξασφαλίζουν αρωματικό πλούτο, φαινολική ωριμότητα και γευστική παρρησία στα κρασιά.

http://evampelosghi.gr/

alles 007.jpg ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΗ

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Γεροβασιλείου


Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου.
Το Κτήμα Γεροβασιλείου βρίσκεται στην Επανομή, 25 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 15 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Στην Κτήμα Γεροβασιλείου ο αμπελώνας καλλιεργείται με μεγάλη φροντίδα και ενθουσιασμό που οδηγεί τον Β. Γεροβασιλείου να διερευνά και να πειραματίζεται συνεχώς με ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις συνδυάζονται καλά με την παράδοση σε όλες τις διαδικασίες αμπελουργίας και οινοποίησης.
Στόχος είναι η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο αμπελώνα, που παρουσιάζουν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μικροκλίματος (terroir) της Επανομής.
Η δημιουργία του Μουσείου Οίνου σε συνδυασμό με τις διάφορες οργανωμένες του δραστηριότητες, όπως επισκέψεις, γευσιγνωσίες κρασιού, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, δημοσιεύσεις, διαλέξεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συμβάλλει περαιτέρω στη διάδοση της αμπελουργικής κουλτούρας.
Όλα τα κόκκινα και μερικά λευκά κρασιά της περιουσίας αποθηκεύονται για μια σημαντική χρονική περίοδο στις δύο υπόγειες περιοχές ωρίμανσης-γήρανσης. Είναι εκεί που κάτω από σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες διατηρούνται από ένα ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας, οι οίνοι επωφελούνται από τη γήρανση σε εκατοντάδες γαλλικΆ βαρέλια δρυός των 225 L.
Στην περιοχή εμφιάλωσης υπάρχει ένα υπερσύγχρονο σύστημα εμφιάλωσης κρασιού.
Συσκευασία-αποθήκευση 3.500 m 2 κτίριο που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 2006-2008. Το ισόγειο στεγάζει τον εξοπλισμό επισήμανσης και συσκευασίας. Στις δύο υπόγειες περιοχές, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας για να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο περιβάλλον συντήρησης, οι εμφιαλωμένοι οίνοι βρίσκονται σε ιδανικές συνθήκες μέχρι την απελευθέρωσή τους.
Το νέο κτίριο υποδοχής ολοκληρώθηκε το 2014. Διοργανώνει υποδοχή επισκεπτών, κατάστημα πωλήσεων και μουσείο καφέ, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και των εκδηλώσεων.
Η διαδικασία παραγωγής στο οινοποιείο ακολουθεί όλες τις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, σύμφωνα με το εφαρμοσμένο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων που πιστοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 και ISO 22000.

https://www.gerovassiliou.gr/en

Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκός 2015Κτήμα Γεροβασιλείου

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οινοποι'ί'α Ντούγκος


Το 1991 ήταν η αφετηρία εισόδου της οικογενείας του Δημήτριου Ντούγκου στον κόσμο του ελληνικού κρασιού. Ήταν η έναρξη μιας διαδρομής που έμελλε να εξελιχθεί σε ένα γοητευτικό ταξίδι δημιουργίας αμπελώνα και παραγωγής εκλεκτής ποιότητας κρασιών.
Τόσο στο ελπιδοφόρο ξεκίνημα όσο και κυρίως μετά την είσοδο στο δυναμικό της προσπάθειας του Θάνου και της Λουΐζας Ντούγκου, γεωπόνος ο πρώτος, χημικός-οινολόγος η δεύτερη, κυριάρχησε το πάθος και η φιλοσοφία για βελτίωση της ποιότητας, με σεβασμό, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος – βιολογική καλλιέργεια αμπέλων – και την υγεία των καταναλωτών.
ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Βρίσκεται στου πρόποδες του Όλυμπου, στην μαγευτική κοιλάδα των Τεμπών, σε έκταση 8 στρεμμάτων με αμπέλι που περιλαμβάνει και εκθετήριο 29 ποικιλιών σταφυλιού. Εδώ είναι κτισμένο ένα κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή όπου οι μοντέρνες τεχνικές οινοποίησης συνδυάζονται με την παράδοση και το σεβασμό προς το περιβάλλον.
Συνδυάζει το δροσερό με πλούσια ιστορικά στοιχεία περιβάλλον και θέα τον Όλυμπο, τον Κίσαβο με τα Αμπελάκια, τον Πηνειό ποταμό. Καλύπτει χώρο 500 τ.μ. με 250 τ.μ. υπόγειο κελάρι – κόσμημα όπου υπομονετικά ωριμάζουν τα ερυθρά κρασιά σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης
ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
Εκτείνονται στις θέσεις Προσήλια και Τουρτούρα Ραψάνης, σε υψόμετρο 550-700 περίπου μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου.
Το έδαφος αποτελείται κυρίως από σχιστόλιθο πλούσιο σε σίδηρο. Ο σίδηρος στο έδαφος είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς ρυθμίζει την υδατική χωρητικότητα του. Το έδαφος είναι φτωχό σε οργανική ουσία. Η δομή του επιτρέπει τη διείσδυση των ριζών στο υπέδαφος, έτσι ώστε το αμπέλι να μην υποφέρει από έλλειψη υγρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το υπέδαφος είναι αμμοαργιλώδες
Η καλλιέργεια είναι ξερική, βιολογική με αποτέλεσμα η στρεμματική απόδοση να μην ξεπερνά τα 500-800 κιλά/στρέμμα.
Στους αμπελώνες καλλιεργούνται οι ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό, Λημνιώνα, Ροδίτης, Ασύρτικο και οι γαλλικές Syrah, Μerlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Grenache.
ΟΙ ΟΙΝΟΙ
Οινοποιώντας μικρές ποσότητες με υψηλή ποιότητα, εργάζονται με πάθος, αγάπη και μεράκι, στοιχεία τα οποία μοιράζονται μαζί σας, όταν απολαμβάνετε μια φιάλη οίνου του αμπελώνα τους.

http://dougos.gr/welcome/

dougosrsnew

------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Καρυπίδη


Το 1908 η οικογένεια Καριπίδη εγκαθίσταται στα Βούναινα Κραννώνος της Θεσσαλίας και το ενδιαφέρον των μελών της για την αμπελοκαλλιέργεια είναι άμεσο. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, η σχέση της οικογένειας με το κρασί και την οινοποίηση παραμένει δυνατή και γίνεται όλο και καλύτερη, όλο και πιο ειλικρινής.
Σήμερα, την παράδοση συνεχίζει ο Παντελής Καριπίδης και η οικογένειά του που με μεγάλη προσπάθεια αλλά πάνω απ’ όλα με αγάπη, παράγουν κρασιά που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους αλλά και για τις εμπειρίες που χαρίζουν σε κάθε ποτήρι.
Το κτήμα Καριπίδη διαχειρίζεται 300 στρέμματα ιδιόκτητο αμπελώνα.
Πέρα από τις εδραιωμένες και γνώριμες στο ελληνικό κοινό ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc και Chardonnay που εδώ και χρόνια εξελίσσει και παράγει, η οικογένεια Καριπίδη πρωτοπορεί και ξεχωρίζει και με τις ποικιλίες Sangiovese και Nebbiolo.
Οι ιταλικές αυτές ποικιλίες καλλιεργήθηκαν πειραματικά πριν από αρκετά χρόνια και πλέον εντάσσονται στη μόνιμη δυναμική του οινοποιείου, συνεχίζοντας να ενισχύουν τη φήμη και την αξία του Κτήματος μέχρι σήμερα, χαρίζοντας μια ενδιαφέρουσα έκφραση των χαρακτηριστικών τους.
-Πολύτιμο χώμα, πλούσιο κρασί
-Μέθοδος βιολογική γεωργία
-Χώμα αργιλώδες
-Υπέδαφος μη συμπαγές

http://www.karipidi.gr/

 

Karipidis Chardonnay Front

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Οινοποιία Γεώργιου Λαφαζάνη


Η οινοποιία Γεώργιου Λαφαζάνη κατέχει δυναμική παρουσία στο χώρο του κρασιού και του αμπελιού ήδη από το 1950.
Με πάνω από 60 χρόνια οινοποιητικής πορείας, ο χρόνος για την οικογένεια μας μετριέται με τη δημιουργία κρασιών, που εκφράζουν την εποχή τους και με την προσπάθεια να αναδείξουν τη χαρισματική γη του αττικού και πελοποννησιακού αμπελώνα.
Το 1946, αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την ιστορία της οικογένειας, καθώς ξεκινά η παραγωγή κρασιού από τον Βασίλειο Γ. Λαφαζάνη στην περιοχή του Πειραιά.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το όνειρο αποκτά σάρκα και οστά με την ίδρυση του πρώτου οικογενειακού οινοποιείου στη Μαγούλα Αττικής, περιοχή με ιδιαίτερη γεωγραφική σημασία για την αξιοποίηση του αττικού, βοιωτικού και πελοποννησιακού αμπελώνα.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν καταλυτικά για την εδραίωση της Οινοποιίας Λαφαζάνη στην αγορά του κρασιού καθώς η έλευση της δεύτερης γενιάς, έδωσε έναν αέρα εξέλιξης και ανάπτυξης με τεχνογνωσία, όραμα και πάθος, ακολουθώντας την οικογενειακή εμπειρία.
Το 1993 η οικογένεια προχωράει στη δημιουργία ενός δευτέρου οινοποιείου στην περιοχή της Νεμέας, γνωστή για την σχέση της με το κρασί και την αμπελοκαλλιέργεια από τα αρχαιά χρονιά.
Το 2008 ποικίλοι λόγοι οδήγησαν στην διάσπαση της κοινής εταιρείας σε δυο νέες εταιρείες. Την πρώτη με έδρα τη Μαγούλα, το πρώτο οικογενειακό οινοποιείο υπό τη διοίκηση του Γεώργιου Λαφαζάνη και τη δεύτερη, με έδρα την Νεμέα υπό τη διοίκηση του Σπύρου Λαφαζάνη.
Τα επόμενα χρόνια ο Γεώργιος Λαφαζάνης και οι συνεργάτες του, με επιστημονική κατάρτιση, ιδιαίτερο ζήλο και πάθος, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση και την αγάπη τους για αυτό που αξίζει να ονομάζεται ποιοτικό κρασί, καθιερώνοντας την οινοποιία Γεωργίου Λαφαζάνη στη συνείδηση χιλιάδων οινόφιλων και στην αγορά του κρασιού γενικότερα.

https://georgioslafazanis.gr/

lafazanis γεωρ 1 1024x683

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Β.Σ. Καρούλιας


Η Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες οίνων και αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει μια μακρά ιστορία και εμπειρία πολλών δεκαετιών στο χώρο. Μία σειρά από σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις της έχουν εξασφαλίσει μία σταθερή πορεία συνεχούς ανάπτυξης, που ιδιαίτερα μέσα στα τελευταία 15 χρόνια την έχουν αναδείξει σε έναν από τους ηγέτες της αγοράς οίνων, αλκοολούχων ποτών και πρόσφατα και ρoφημάτων και βαλσαμικών ξιδιών και προϊόντων ελληνικής γαστρονομίας στη χώρα μας.
Διαχρονικός στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει, με υπεύθυνο τρόπο, μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που διακρίνονται για την ποιότητά τους και χαρίζουν απόλαυση σε όλες τις στιγμές, ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές και προτιμήσεις των καταναλωτών. Έτσι έχει σταδιακά δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο από φημισμένα διεθνή, αλλά και κορυφαία ελληνικά σήματα, σε όλες τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών, καθώς και μία σειρά επιλεγμένων ελληνικών οίνων υψηλής ποιότητας, σημάτων μπίρας και μη αλκοολούχων αναψυκτικών καθώς και προϊόντων καφέ (espresso και φίλτρου) και τσαγιού.
H εταιρεία στεγάζεται σε υπερσύγχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Άγιο Στέφανο Αττικής, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. με κτίρια 19.000 τ.μ., ενώ λειτουργεί και υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη που καλύπτει τις ανάγκες της Βορείου Ελλάδας. Ο ετήσιος μικτός κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 66.1 εκ. στις 31/03/2016, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό σε 96 εργαζομένους.

https://www.karoulias.gr/

karoylias slide

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Οίνος μονής Χιλανδαρίου


Οκτώ αιώνες παράδοσης σε μία φιάλη κρασιού.
Εδώ και χίλια χρόνια η ορθόδοξη μοναχική κοινότητα στο Άγιον Όρος θεωρεί το κρασί ως ένα πολύτιμο δώρο από τον Θεό. Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, οι μοναχοί από τα κτητορικά κτήματά τους, στο μοναδικό οικοσύστημα που τους περιβάλλει, παρασκευάζουν κρασί συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκίνησε το 1198 μ.Χ., έτος ιδρύσεως του μοναστηριού.
Ένα κρασί με ιερό σκοπό
Ο χιλανδαρινός οίνος είναι μια ευλογία που δίνει ζωή σε ένα μεγάλο πνευματικό θησαυρό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένα κρασί με ποιότητα, ιστορία και ιερό σκοπό.
Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, που είναι πνευματικό ίδρυμα των Σέρβων ηγεμόνων Σάββα και Συμεών, των πρώτων της δυναστείας των Νεμάνια, οι μοναχοί από τα κτητορικά κτήματα τους, παρασκευάζουν κρασί από το 1198, οπότε και ιδρύθηκε το μοναστήρι. Εκτός από τους αμπελώνες, που ήδη υπάρχουν και τους οποίους διατηρεί ακόμα, η Μονή Χιλανδαρίου ανακαίνισε και τον αμπελώνα στο Πεδίο του Αγίου Σάββα. Αυτός βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τη Μονή προς το Βορρά, δίπλα στην ακτή του Αιγαίου, κάτω από τον πύργο του βασιλιά Μιλούτιν, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Σε μία έκταση 170 στρεμμάτων, στο Πεδίο του Αγίου Σάββα, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon. Δίπλα στον αμπελώνα αυτόν, στα κτίρια που βρίσκονται στον αρσανά και χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, οργανώθηκε σύγχρονο οινοποιείο.
Τα αγιορείτικα κρασιά του Πεδίου Αγίου Σάββα, παράγονται αποκλειστικά στο Άγιον Όρος, στο οινοποιείο της Μονής Χιλανδαρίου. Είναι μία ευλογία, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της Μονής Χιλανδαρίου και της αποστολής της, που είναι η πνευματική ζωή και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το κρασί αυτό είναι ένας οίνος μοναδικής ποιότητας, που συνεχίζει την παράδοση και την αποστολή του Αγίου Όρους.
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝ
Ένα κόσμημα από τον 14ο αιώνα
Μπροστά του απλώνονται 170 στρέμματα αμπελώνα όπου καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon δημιουργώντας μια αυθεντική αίσθηση ενός γνήσιου chateau
ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΥΓΟΣ
Βασισμένοι στην αρχαία παράδοση
Οι πατέρες της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις τους. Ο τρύγος είναι χειρωνακτικός και όλη η διαδικασία της οινοποίησης και εμφιάλωσης γίνεται με φυσικούς τρόπους, μεράκι και αφοσίωση.
ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Όταν το νέο σέβεται το παλαιό.
Το σύγχρονο οινοποιείο στεγάζεται στις ανακαινισμένες αποθήκες του λιμανιού της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου που χρονολογούνται από το 1734. Εδώ αρχίζουν το ταξίδι τους στον χρόνο τα εκλεκτά κρασιά του μοναστηριού.

https://www.oinosxilandariou.gr/

krasi chilandari

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Παλυβού Νεμέα


Ιστορία
Ένα παλιό αγρόκτημα και πολλά αμπέλια γύρω του, μαρτυρούν μία ιστορία και μία παράδοση χρόνων, που κανείς στην οικογένεια δεν θυμάται, πότε φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι, και πάνω από όλα αυτά, η περιοχή της Αρχαίας Νεμέας, όπου η αμπελοκαλλιέργεια συνεχίζεται χωρίς διακοπή για 3.500 χρόνια.
Το Κτήμα Παλυβού από το 1995, που το παλιό παραδοσιακό πατητήρι αντικαταστάθηκε από ένα σύγχρονο οινοποιείο ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών, ξεκίνησε τη νέα του, άκρως δυναμική εποχή του.
Σε έναν τόπο, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Ονομασίας Προέλευσης για την σημαντικότερη ίσως ελληνική ερυθρή ποικιλία το ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ, το Κτήμα Παλυβού έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες στη ζώνη της ΝΕΜΕΑΣ. Πάνω από 300 στρέμματα φυτεμένα κατά κύριο λόγο με Αγιωργήτικο αλλά και με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah, έχουν να προσφέρουν απλόχερα οίνους με ονομασία ποιότητας.
Terroir & κλίμα
Οι αμπελώνες εκτείνονται σε διαφορετικές περιοχές της Αρχαίας Νεμέας, με τον πιο προνομιακό να βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων. Στις πλαγιές του λόφου, οι βόρειοι άνεμοι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοούν στη διατήρηση της υγιεινής του κατάστασης και συμβάλλουν στη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.
Είναι ένας αμπελώνας ενταγμένος στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας.
Τα εδάφη, επειδή είναι μικρής γονιμότητας, δίνουν την δυνατότητα στον αμπελουργό να οδηγεί τα αμπέλια να κάνουν αυτό που θέλει, αποδίδοντας υψηλής ποιότητας σταφύλια.
Διάφοροι τύποι συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα αυτού του αμπελώνα. Ασβεστώδη, πυλώδη, αργιλώδη, χαλικώδη έως και αμμώδη που έχουν προέλθει από τους τριμμένους αμμόβραχους.
Ο ιδιαίτερος συνδυασμός του μικροκλίματος του κάθε αμπελώνα, που μπορεί να ορίζεται από την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες και σε συνάρτηση με τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί να δώσει έναν ξεχωριστό και ποιοτικό χαρακτήρα στο κάθε κρασί.

https://palivos.gr/

ktima palyvoy nemea erythros 2014

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Limnos Wines


Με γνώση, εμπειρία και σεβασμό στην εξαιρετική πρώτη ύλη της Λημνίας γης, ο Α.Σ. Λήμνου παράγει μια μεγάλη γκάμα οινικών προϊόντων, ικανή να καλύψουν κάθε ανάγκη και επιθυμία των φίλων του κρασιού, εντός και εκτός συνόρων. Διαλέγοντας ανάμεσα σε 12 ετικέτες εμφιαλωμένων κρασιών, ασκούς των 5, 10 και 20LT αλλά και συσκευασίες ΡΕΤ 1,5LT, οι λάτρεις των κρασιών της Λήμνου, μπορούν να γευτούν τα αρώματα και τις χαρακτηριστικές γεύσεις που προσφέρουν οι τοπικές ποικιλίες.
Με εγκαταστάσεις έκτασης 3.500m2, το οινοποιείο του Συνεταιρισμού αποτελεί τον χώρο παραγωγής, εμφιάλωσης αλλά και διανομής των Limnos Wines.

Πρατήριο Λημνιακών Προϊόντων
Στα ράφια του πρατηρίου μπορεί κανείς να βρει και τις 12 ετικέτες εμφιαλωμένων κρασιών του Αγροτικού Συνεταιρισμού, καθώς επίσης και χύμα κρασί αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά προϊόντα από ντόπιους μικρούς παραγωγούς.
Παλιό Λιμάνι Μύρινας (Τούρκικος Γυαλός)

Το νησί και η Οινική του Ιστορία
Από τους λίγους τόπους στην Ελλάδα που παραμένουν αυθεντικοί, η πολυδιάστατη μυθική πατρίδα του Ηφαίστου και αγαπημένη γη του Ομήρου ήταν και παραμένει ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων.
Η Λήμνος, το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, βρίσκεται στο κέντρο του Β. Αιγαίου, ανάμεσα στη Λέσβο, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τον Άγιο Ευστράτιο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα, παίρνοντας το όνομά της από την κόρη του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα και συζύγο του πρώτου μυθικού βασιλιά της Λήμνου, Θόαντα.
Ηφαιστειογενές, με δαντελωτή ακτογραμμή, δίχως δάση αλλά με εκτεταμένες και ιδιαίτερα εύφορες πεδιάδες, το νησί φιλοξενεί περίπου 16.000 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, αλλά και με τον τουρισμό και το εμπόριο.
Με ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με το αμπέλι και το κρασί, η αμπελοοινική Λήμνος είναι γνωστή από τον Όμηρο ο οποίος στην Ιλιάδα του, μας αναφέρει ότι με Λημνιό κρασί ευφραίνονταν οι Αχαιοί όσο βαστούσε η πολιορκία της Τροίας. Αναφορές στη λημνίαν άμπελον βρίσκει κανείς στην Ειρήνη του Αριστοφάνη και στο Ονομαστικόν του Πολυδεύκη. Έκτοτε και μέχρι των ημερών μας, το κρασί, πλάι στα σιτηρά, δεν έπαψε να συγκαταλέγεται σταθερά στα κύρια προϊόντα του νησιού, με ικανό πλεόνασμα για εξαγωγές.

http://www.limnoswines.gr/

Limnos Wines 01 2 e1550579643102 175x600

------------------------------------------------------------------------------------------------------

TSANTALI


«Δεν ρωτάω πόσο θα κοστίσει η αναβίωση του αμπελώνα. Ρωτάω αν αυτός ο αμπελώνας μπορεί να δώσει εξαιρετικά σταφύλια ή όχι«.
Ευάγγελος Τσάνταλης (1913-1996)
Μια ιστορία 125 ετών
Η οικογένεια Τσάνταλη είναι μια από τις παλαιότερες οικογένειες οινοποιών της Ελλάδας.
Αυτή η μοναδική ιστορία 125 χρόνων εκτυλίσσεται παράλληλα με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της χώρας: ξεκινώντας από μια προσφυγική διαδρομή που οδηγεί αρχικά στις Σέρρες και μετά στη Θεσσαλονίκη, σήμερα η οικογένεια Τσάνταλη με σεβασμό στην πολύτιμη κληρονομιά της αποτελεί τον πλέον σημαντικό πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας και αποσταγματοποιίας εκτός συνόρων με παρουσία σε 55 χώρες.
OI ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
•Άγιο Όρος
•Χαλκιδική
•Ραψάνη
•Μαρώνεια
•Νάουσα
•Σαντορίνη

https://www.tsantali.com/

oinopoieio tsantali makedonikos eruthros 600x600

TSANTALI me mia matia GR

---------------------------------------------------------------------------------------------

Οenopswines


Η ΟΙΝΩΨ ιδρύθηκε στα τέλη του 2015 από τον Νίκο Καρατζά και φίλους και αποτελεί το νεότερο οινοποιείο της περιοχής της Δράμας. Ο βασικός σκοπός είναι η παραγωγή ποιοτικών οίνων με ελάχιστες παρεμβάσεις, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σταφύλι. Τα σταφύλια προέρχονται κυρίως από αμπελώνες της Μακεδονίας από παραγωγούς με βιολογική συνείδηση.
Προϊόντα
APLA Red 2015 Cabernet Sauvignon | Xinomavro
APLA White 2016 Malagousia | Assyrtiko | Roditis
APLA Rosé 2016 Xinomavro | Cabernet Sauvignon

http://www.oenopswines.gr/

oenops

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Οινοποιία Λαφαζάνη


Η ιστορία της οινοποιίας Λαφαζάνη έχει τις ρίζες της στο 1946, όταν ο Βασίλειος Λαφαζάνης ξεκίνησε να φτιάχνει κρασί στην περιοχή του Πειραιά. Το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο της οικογένειας ιδρύεται το 1960 στην Μαγούλα Αττικής. Η δεύτερη γενιά, με ακαδημαϊκή παιδεία, εμπειρία και όραμα το 1985, δημιούργησε το υπόβαθρο μιας ποιοτικής και σύγχρονης οινοποιίας. Από τότε με πίστη στους καρπούς της ελληνικής αμπελουργίας, η οινοποιία Λαφαζάνη αναπτύσσει αρμονικά γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού και παράγει οίνους υψηλής ποιότητας. Σε αυτή την προοπτική το 1993, με πρωτοβουλία του Σπύρου Λαφαζάνη, κατασκευάζεται ένα σύγχρονο οινοποιείο στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα. Αξιοποιώντας το Αγιωργίτικο αλλά και πολλές άλλες ποικιλίες, εγχώριες και διεθνείς, δημιούργησε κρασιά υψηλής ποιότητας, που αντανακλούν την άριστη τεχνογνωσία της εταιρείας και το ποιοτικό δυναμικό της περιοχής. Το 2005 αποφασίστηκε για λόγους καλύτερης οργάνωσης να διαχωριστεί, ο εμπορικός κλάδος με έδρα τη Μαγούλα υπό την ευθύνη του Γεώργιου Λαφαζάνη, από τον παραγωγικό – αμπελουργικό με έδρα τη Νεμέα υπό την ευθύνη του οινολόγου Σπύρου Λαφαζάνη.
Το 2008 ποικίλοι λόγοι οδήγησαν στην αποξένωση των δύο αυτών εταιρειών, με τον Σπύρο Λαφαζάνη να παραμένει στο οινοποιείο της Νεμέας και να συνεχίζει την εξέλιξη του. Το 2012 ξεκίνησε η παραγωγή Αποσταγμάτων με έμφαση στο τσίπουρο από στέμφυλα των πιο φημισμένων ποικιλιών της Πελοποννήσου. Την ίδια χρονιά στην Ελευσίνα Αττικής άνοιξε η αποθήκη έτοιμων προϊόντων για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και την διευκόλυνση της διανομής σε όλη την χώρα. Πρόσφατα ο Σπύρος Λαφαζάνης πραγματοποίησε την εξαγορά του οινοποιητικού συνεταιρισμού της Μεσσηνίας «ΝΕΣΤΩΡ». Το 2016 στην εταιρεία Λαφαζάνης, κάνει την εμφάνισή της δυναμικά η τρίτη γενιά της οικογένειας, με την Αθηνά Λαφαζάνη στη διοίκηση του εμπορικού τμήματος και τον Βασίλη Λαφαζάνη ανερχόμενο αμπελουργό και οινολόγο. Σήμερα η οινοποιία Λαφαζάνη παράγει εμπνευσμένα κρασιά, με την συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας, της άριστης τεχνογνωσίας του άρτια καταρτισμένου προσωπικού και της χαρισματικής πελοποννησιακής γης.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Στην οινοποιία Λαφαζάνη, το όραμα είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με συνέπεια και μεράκι. Τα κρασιά τάχθηκαν να ταξιδεύουν τον ουρανίσκο και την ψυχή, συνοδεύοντας όμορφες στιγμές και κάνοντας τις ανεξίτηλες. Σε κάθε περίπτωση, εκπληρώνουν τις ανάγκες της αγοράς, με προϊόντα όλων των γευστικών και οικονομικών κατηγοριών. Η παραγωγή των προϊόντων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, με την τεχνολογική και ποιοτική πρόοδο, την άριστη συνεργασία και την αγάπη για το περιβάλλον. Ο Σπύρος Λαφαζάνης ορίζει τις αξίες της ζωής και του έργου του στην συνέπεια, τον σεβασμό και την ειλικρίνεια. Μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων που έχουν ενστερνιστεί τη φιλοσοφία της εταιρείας στελεχώνουν το οργανόγραμμα. Η δουλειά του οινοποιού οργανωτικά πολυδιάστατη. Πρέπει να φέρει στο ποτήρι το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα με τη βοήθεια ανθρώπων.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Η οινοποιία Λαφαζάνη δημιουργεί προϊόντα υψηλής ποιότητας. Οι απαιτήσεις και η δυναμικότητα στον τομέα της παραγωγής των προϊόντων, επέβαλαν την διασφάλιση της ποιότητας αυτής. Όλοι οι τομείς αναβαθμίζονται συνεχώς και τηρείται πίστη στους κανόνες που θεσπίζονται. Το σύστημα διασφάλισης ποιότητας πλαισιώνει τους τομείς της διοίκησης, της παραγωγής, των πωλήσεων και της διανομής. Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή τις συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες επιβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές και από αναγνωρισμένους φορείς Πιστοποίησης με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της. Η διοίκηση της εταιρείας Λαφαζάνη φέρει την ευθύνη, σε ότι αφορά την υποστήριξη του συστήματος με τους αναγκαίους πόρους, τις υποδομές και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων. Οι διαδικασίες λειτουργίας του οινοποιείου και της παραγωγής των προϊόντων είναι σύμφωνες με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001: 2015 και ασφάλειας ISO 22000: 2005

https://lafazanis.gr/

neme lafazanis

--------------------------------------------------------------------------------------

Οινοποιείο Χατζηδάκη


Το Οινοποιείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997.
Ιδρυτές: Χαρίδημος Χατζηδάκης & Κωνσταντίνα Χρυσού.
Το 1996 η Κωνσταντίνα έδειξε στον Χαρίδημο τον αμπελώνα της οικογένειάς της, στο χωριό Πύργος Καλλίστης, στο δρόμο για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ήταν παραμελημένος, γιατί οι γονείς της Γεώργιος & Αικατερίνη Χρυσού, είχαν φύγει από τη Σαντορίνη μετά το σεισμό του 1956 και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπως άλλωστε ένα μεγάλο μέρος Σαντορινιών εκείνης της εποχής. Έτσι από τότε έως το 1996 κανείς δεν καλλιεργούσε τον συγκεκριμένο αμπελώνα. Ο Χαρίδημος αποφάσισε πως έπρεπε να κάνει αναμπέλωση, όπως κι έγινε. Φυτεύτηκε με την ποικιλία Αηδάνι και είναι βιολογικής καλλιέργειας.
Κατά την επίσκεψή τους στον αμπελώνα, ο Χαρίδημος είδε μια σπηλιά στο βάθος του κτήματος. Εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα «Καναβάκι» είπε. «Κάναβες» στην Σαντορίνη λέγονται τα Οινοποιεία. Κι έτσι το μικρό υπόσκαφο Οινοποιείο έγινε με υπομονή, επιμονή, ενθουσιασμό, μεράκι και πολλή δουλειά, από όνειρο ζωής πραγματικότητα.
Το 1998 κυκλοφόρησαν οι πρώτες φιάλες του νεοσύστατου οινοποιείου και συγκεκριμένα η "Σαντορίνη" εσοδείας 1997 από την λευκή ποικιλία Ασύρτικο και το "Μαυροτράγανο" 1997 από την ομώνυμη γηγενή ποικιλία της Σαντορίνης
Σήμερα το Οινοποιείο Χατζηδάκη καλλιεργεί 100 στρέμματα και στα περισσότερα από αυτά εφαρμόζει βιολογική καλλιέργεια.
Αμπελώνες
Οι αμπελώνες βρίσκονται στη Σαντορίνη, οι περισσότεροι από αυτούς στην περιφέρεια του χωριού Πύργος Καλλίστης, σε υψόμετρο 100 - 300 μέτρα, με προσανατολισμό νότια νοτιοανατολικά. H παραγωγή οίνων που είναι Προϊόντα Bιολογικής Γεωργίας αποτελεί υποχρέωση για την οικογένεια Xατζηδάκη, μια και η χρήση σύνθετων λιπασμάτων μη φυσικής προέλευσης και ζιζανιοκτόνων έχει δραστικές ουσίες που περνούν από το έδαφος στα φυτά, στον καρπό και τελικά στον άνθρωπο με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό του. Γι΄ αυτό από το 1997 ως σήμερα σε κάθε γραμμικό αμπελώνα που φυτεύεται εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια. Tο ίδιο ισχύει και για τους παλιούς αμπελώνες, ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους, των οποίων η καλλιέργεια αναδιορθώνεται σε Bιολογική.
Στην βιολογική καλλιέργεια, για την σωστή ανάπτυξη των φυτών, χρησιμοποιούν:
-Φυσικές πρώτες ύλες
Κοπριά ζωικής προέλευσης: Χρησιμοποιείται εκείνη από πουλερικά που είναι πιο πλούσια σε άζωτο.
Κοπριά φυτικής προέλευσης.
Στο οινοποιείο Χατζηδάκη, τα στέμφυλα και τα κουκούτσια που απομένουν από την επεξεργασία του σταφυλιού, τα αποθηκεύουν για δύο χρόνια σε μεγάλους λάκκους στη γη και κατόπιν τα χρησιμοποιούν σαν κοπριά, η οποία είναι πλούσια σε οργανική ουσία.
Επίσης φυσικές πρώτες ύλες που ενισχύουν τη σύσταση του εδάφους σε ιχνοστοιχεία.
-Μηχανική κατεργασία του εδάφους, σκάλισμα - όργωμα.
-Θειάφισμα με θείο σε σκόνη.
Για την προστασία κυρίως από το ωίδιο (ασθένεια της αμπέλου, εντομολογική).

http://www.hatzidakiswines.gr/

oinopoiio xatzidakis DSC 0246

--------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Κατσαρού


Το ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ βρίσκεται στην Κρανιά Ολύμπου και είναι δημιούργημα του Λαρισαίου γιατρού Δημήτρη Κατσαρού. Το εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, όπου σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι σκαρφαλωμένη η λιθόκτιστη Κρανιά, το αμπέλι είχε πάντα την φυσική του θέση. Οι μαρτυρίες για τοπικά ζηλευτά αμπελοχώραφα στους αρχαίους, στους βυζαντινούς και στους νεότερους καιρούς ασφαλώς και δεν λείπουν. Με τον καιρό τα κλήματα εγκαταλείφθηκαν και η άγρια βλάστηση κυριάρχησε παντού και ο αμπελοοινικός πλούτος της Κρανιάς παρήκμασε.
Αυτόν ακριβώς τον πλούτο θέλησε να ξαναζωντανέψει ο Δημήτρης Κατσαρός και με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του Στέλλας αποφάσισε να πειραματιστεί με την φύτεψη διαφόρων ποικιλιών αμπελιού. Έτσι η οικογένεια προχώρησε στην αγορά επικλινών κομματιών γης στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Ολύμπου. Οι ποικιλίες που φυτεύτηκαν αρχικά κατόπιν έρευνας και πειραματισμών, έχοντας σαν στόχο την παραγωγή κρασιού εξαιρετικής ποιότητας ήταν το Cabernet Sauvignon και το Μerlot. Το πρώτο κρασί παρήχθη το 1987 και κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1989 σε 300 μόλις φιάλες.
Από τότε πραγματοποιείται μια συνεχής εξέλιξη της αμπελοοινικής εκμετάλλευσης και επένδυσης στο αμπελουργικό και οινοποιητικό δυναμικό με προσεχτικά και σταθερά βήματα. Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Ευριπίδης Κατσαρός ο οποίος μετά από σπουδές γενικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Bordeaux και Oινολογίας στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

https://www.ktimakatsarou.gr/

red wine katsaros cover 2017

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Οινοποιία Αλατά


Η Οινοποιία Αλατά ιδρύθηκε το 2012 στην Φαλάνη Λάρισας. Η πρώτη φύτευση αμπελώνων έγινε πειραματικά το 2004 από τον Δημήτριο Αλατά και μέχρι σήμερα στην κατοχή της Οινοποιίας βρίσκονται 95 στρέμματα αμπελώνων.
Το οινοποιείο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με τους ιδιόκτητους αμπελώνες, γεγονός που σημαίνει ότι η μεταφορά του τρυγητού είναι χρονικά η συντομότερη δυνατή.
Σε συνδυασμό με την εφαρμογή ψύξης στην μεταφορά του και με την άμεση έναρξη της επεξεργασίας του, υποδεικνύει τον απόλυτο σεβασμό και προστασία των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρασοστάφυλου.
Το οινοποιείο εφαρμόζει λειτουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης (building management system) σε επίπεδο οινοποιητικής διαδικασίας.
Ο οινοποιητικός εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί και συνεχίζει να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται έχει ως στόχο να ικανοποιεί την φιλοσοφία και τις φιλοδοξίες :
Παραγωγή ποιοτικών Θεσσαλικών κρασιών και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προσφέρει στα κρασιά η θεσσαλική Γη με σεβασμό στο περιβάλλον, στον παραγωγό και στον καταναλωτή.

https://alataswinery.gr/

αλατασ foteinos eruthros new 2 37d3d93b

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Thymiopoulos Vineyards

Η οικογένεια Θυμιοπούλου έχει αμπελώνες στη Νάουσα για αρκετές γενιές. Μέχρι πρόσφατα, η οικογένεια παρέδιδε τα σταφύλια στα οινοποιεία. Ο Απόστολος Θυμιοπούλος όμως επέστρεψε στους αμπελώνες της οικογένειάς του και άρχισε να παράγει κρασί για την δική του ετικέτα, το Thymiopoulos Vineyards και το κρασί ονομάστηκε Ghi kai Uranos (Earth & Sky). Η πρώτη κυκλοφορία του οινοποιείου ήταν με το τρύγο του 2004, το οποίο ήταν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο Ghi kai Uranos κίνησε επίσης την προσοχή επιφανών ειδικών κρασιού όπως ο Nico Manessis και ο Tom Stevenson του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς μεγαλώνει η παραγωγική ικανότητα του οινοποιείου, αυξάνεται και η ποσότητα κρασιού που διαθέτει. Ο ''ουρανός'' (το αμερικανικό όνομα), είναι παρόμοιο με το μοντέρνο Barolo-ισχυρό και συμπυκνωμένο με ώριμα αρώματα φρούτων, με ισορροπημένη οξύτητα και τανίνες. Η ομορφιά αυτού του οίνου προέρχεται από το γεγονός ότι, ο Απόστολος ήταν σε θέση να εξάγει τις καλύτερες ιδιότητες του Ξινόμαυρου χωρίς υψηλά επίπεδα οξύτητας και ταννίνης, καθιστώντας το ένα κρασί, που μπορεί να πιεί τώρα καθώς και κρασί για τουλάχιστον 10-15 χρόνια.

 

http://www.thymiopoulosvineyards.gr/

thymiopoulos young vines athenee importers

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Μπριντζίκη


Το Κτήμα Μπριντζίκη βρίσκεται στην δυτική Πελοπόννησο, στο χωριό Λαντζόι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών αγώνων και ενός από τους πιο ιερούς τόπους της αρχαίας Ελλάδας.
Η Οικογένεια Μπριντζίκη, ξεκινά το 1994 την ίδρυση του οινοποιείου. Το όραμα είναι η δημιουργία μοναδικών οίνων στους οποίους να είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής φημισμένη για την αμπελοκαλλιέργεια της. Τα αργιλοπηλώδη εδάφη της, σε συνδυασμό με την υγρασία των ποταμών, δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα.
Οι αυτόχθονες ποικιλίες που ευδοκιμούν είναι ο Ροδίτης, ο Τινακτορώγος, η Μαλαγουζιά, το Φιλέρι, το Ασύρτικο (λευκές ποικιλίες) και ο Αυγουστιάτης, το Αγιωργίτικο και Merlot (ερυθρές ποικιλίες).
Η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικό τρόπο.

Το 2012 το Κτήμα Μπριντζίκη χαρακτηρίζεται το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα. Για το χαρακτηρισμό αυτό συνέβαλαν η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η γεωθερμία καλύπτει τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης των δεξαμενών και των χώρων , ενώ η μονάδα των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει τις ανάγκες ρεύματος του οινοποιείου.
Με τον τρόπο αυτό το Κτήμα Μπριντζίκη καθορίζει την οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του, παράγοντας βιολογικούς οίνους που τείνουν να έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

https://www.brintzikis.com/

κτημα μπριντζίκη Melios WHITE transp

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Κελεσίδη


Οίνοι Βιολογικής Γεωργίας
Στην καρδιά της οινοποιητικής ζώνης του Ξινόμαυρου, στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας το «Κτήμα Κελεσίδη» παράγει ΠΓΕ Ημαθία και ΠΟΠ Νάουσα κρασιά με ιδιαίτερο μεράκι και προσωπική φροντίδα. Στο παραδοσιακό οινοποιείο δημιουργούν κρασιά από δικούς τους αμπελώνες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, σεβόμενοι έτσι και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.
Φιλοδοξία της οικογενειακής επιχείρησης «Κτήμα Κελεσίδη» είναι η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας από βιολογικά σταφύλια, που θα ξεχωρίζουν για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους και την ιδιαίτερη γεύση τους.
Χαρακτηριστικό του κτήματος Κελεσίδη είναι η έμφαση στην ποιότητα, το μεράκι στην διαδικασία παραγωγής και η προσωπική φροντίδα των ανθρώπων του.
Αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας, ο τρύγος, το ρακοκάζανο και η διαδικασία οινοποίησης και παλαίωσης.
Οίνοι
Μερχάλι Ερυθρός, Αροθυμίες, Σαμπάνιτσα, Ευωδέας Ερυθρός και Ευωδέας Λευκός, από βιολογικά σταφύλια, προσφέρουν γευστικές απολαύσεις.
Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, σε συνδυασμό με την συλλογή των σταφυλιών την βέλτιστη στιγμή για το σταφύλι, δίνουν μοναδικούς λευκούς και ερυθρούς υψηλόβαθμους οίνους με «γεμάτο» χρώμα.
Οι ερυθροί οίνοι έχουν σαν βάση το Ξινόμαυρο και είτε μονοποικιλιακοί είτε σε συνδυασμό με τις ποικιλίες Syrah και Merlot, ωριμάζουν για δώδεκα τουλάχιστον μήνες σε καπνισμένα δρύϊνα βαρέλια. Μπορούν να καταναλωθούν άμεσα ή κάποιοι εξ’αυτών μπορούν να περιμένουν έως και δέκα χρόνια πλουτίζοντας άρωμα και γεύση. Οι λευκοί οίνοι με ιδιαίτερο χαρακτήρα, από Ξινόμαυρο και από Μαλαγουζιά, καταναλώνονται σχετικά φρέσκοι, έως και 26 μήνες από την εμφιάλωση.

http://www.ktimakelesidi.gr/el/index.htm

κτημα κελεσιδη

----------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Σιγάλα


Στον αρχαίο κάμπο της Οίας, στη Σαντορίνη, βρίσκεται το Κτήμα Σιγάλας. Η πλέον πολυδυναμική ποικιλία της μεσογειακής ζώνης, το Ασύρτικο της Σαντορίνης, καθώς και το Αϊδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, με σεβασμό στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους δίνοντας κρασιά ποιοτικά, αναγνωρισμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991, με την επωνυμία ΣΙΓΑΛΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε.Π.Ε. Αρχικά το οινοποιείο στεγάστηκε εκεί όπου παλαιότερα ήταν η παραδοσιακή κάναβα της οικογένειας του Πάρι Σιγάλα. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε και λειτούργησε, το 1998 σε ιδιόκτητο χώρο, νέα μονάδα παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνων. Έκτοτε και μετά από συνεχείς επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επεκτάσεων διαμορφώθηκε η σημερινή παραγωγική υποδομή με δυνατότητα επεξεργασίας και εμφιάλωσης 300.000 φιαλών ετησίως.
Το 2003 αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική χρονιά καθώς τότε διευρύνεται η μετοχική σύνθεσή της εταιρείας, με συνέπεια να ενισχυθεί η οικονομική αυτοτέλεια της. Την ίδια χρονιά η εταιρεία μετονομάζεται σε ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε.
Τα κρασιά εξάγονται σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Αγγλία, Κύπρο, Ελβετία, Χονγκ-Κονγκ, Σαγκάη, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ και Καναδά.
Σήμερα, το ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ συνεχίζει να υλοποιεί την αναπτυξιακή του στρατηγική στηριζόμενο πάντα στις τρεις βασικές ιδρυτικές του αρχές: δημιουργική σχέση με την παράδοση της θηραϊκής γης, τεχνογνωσία και ποιότητα.

http://sigalas-wine.com/greek/index.asp

sigalas new56936 2

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Οινοποιία Πουλτσίδη


Οι αμπελώνες βρίσκονται στις Νέες Καρυές Λάρισας, σε επικλινή εδάφη που χαρακτηρίζονται ως ασβεστούχα αργιλλοπηλώδη, με υψόμετρο από 140m έως 160m.
Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, ενώ από υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένη ξηρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι, γεγονός που βοηθά στην εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας των αμπελώνων.
Από το 2006 η αμπελοκαλλιέργεια βρίσκεται υπό το καθεστώς βιολογικής διαχείρισης (πιστοποίηση από τη BIO HELLAS).
Η πυκνότητα φύτευσης είναι 410 πρέμνα / στρέμμα και οι αποδόσεις από 2kg έως 3kg ανά πρέμνο. Η συνολική έκταση των αμπελώνων είναι 26 στρέμματα, κατανεμημένα σε δυο αμπελοτεμάχια των 10 και 16 στρεμμάτων.

http://www.karyos.gr/

οινιποιια πουλτσίδη slide chardonnay 940x439

----------------------------------------------------------------------------------------

Ορεινοί Αμπελώνες Κώστα Λαλίκου

Ο Κωνσταντίνος Λαλίκος έχει στην ιδιοκτησία του μια εντυπωσιακή έκταση σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Παγγαίου, στα 750 μέτρα, φυτεμένη αποκλειστικά με γαλλικές ποικιλίες. Το καινούριο οινοποιείο της οικογενειακής επιχείρησης ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τον τρύγο του 2005 στην Παλαιά Καβάλα. Τα κρασιά που παράγει αυτό το οινοποιείο, έχουν χαρακτήρα τον οποίο εκφράζουν όχι μόνο λόγω των ιδιαιτεροτήτων των ποικιλιών Viognier, Grenache rouge, Gewurztraminer, Cabernet, Merlot, Muscat Blanc, Tannat, Syrah και Sauvignon, αλλά και χάρη στο ξεχωριστό terroir της περιοχής που καλλιεργούνται και φυσικά στη μαεστρία και το ταμπεραμέντο του οινοποιού.

 

κωστα λαλίκου

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Ζαφειράκη


Μοναδικό οινοποιείο για τα πρότυπά του που ιδρύθηκε στην περιοχή Τύρναβος το 2012. Το Οινοποιείο Ζαφειράκη βρίσκεται στην περιοχή "Παλαιόμυλος" στο Τύρναβο.
Το έδαφος χαρακτηρίζεται ως πηλός με υψηλή συγκέντρωση πέτρας. Όσον αφορά το περιβάλλον, στόχος είναι να τονίσθεί το μοναδικό μικροκλίμα στην περιοχή του Τύρναβου.
Η μεθοδολογία της βιοκαλλιέργειας στους αμπελώνες, σε συνδυασμό με τη μη χρήση συγκεκριμένων διεργασιών ζύμωσης και ενζύμων στην παραγωγή, συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή. Εξίσου σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του κρασιού έχει η χαμηλή παραγωγικότητα ανά στρέμμα (550-600kg).
Η οικογένεια Ζαφειράκη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή του Τύρναβου για περισσότερα από 100 χρόνια.
Ο Χρήστος Ζαφειράκης , ο τέταρτος στην οικογένεια που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, μεταφέρει την οικογενειακή επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο με την εμφιάλωση του πρώτου οίνου από τους ιδιωτικούς αμπελώνες του το 2005.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Οινολογία (Αθήνα, 1996-2000) αποφάσισε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να επεκτείνει την εμπειρία του. Έτσι, συνέχισε το μεταπτυχιακό του στην ονολογία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Ιταλία, 2003-2004).
Σύντομα μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του με κύριο στόχο την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.
Εν τω μεταξύ, το πάθος του για την τέχνη των οίνων υψηλής ποιότητας τον οδήγησε σε πολλά διάσημα οινοποιεία στο Piemonte, στο Alto Adige και στην Τοσκάνη (το 2002, 2003 και 2004 αντίστοιχα) όπου είχε την ευκαιρία να κερδίσει πολύτιμα μαθήματα και να ενισχύσει την εργασιακή εμπειρία του.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία δέκα χρόνια νέα είδη σταφυλιών εγκρίθηκαν, όπως Syrah, Merlot, Sangiovese, Chardonnay, Μαλαγουζιά κ.λπ. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας η προσπάθεια να αναβιώσει τις τοπικές ποικιλίες ένας εκ των οποίων είναι η «Λιμνιώνα» , η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008.

http://domainezafeirakis.gr/

 κρασιά κτημα ζαφειρακη

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πόρτο Καρράς


Το καλοκαίρι του 1963 μια κρουαζιέρα ξεκινά για το Άγιο Όρος για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Άθω. Ανάμεσα τους ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς. Περνώντας από τα ανοικτά της Σιθωνίας, μπαίνουν στον Τορωναίο κόλπο και … το παραμύθι ξεκινά. Ο Γιάννης Καρράς ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον παρθένο τόπο. Για αιώνες, η γη της Χαλκιδικής ήταν πάντα κατάφυτη με αμπέλια και ελαιώνες. Τα φημισμένα κρασιά της αρχαιότητας με την επωνυμία Τορώνη, Άκανθος και Όλυμπος, τα οποία αναφέρονται σε πολλά κείμενα της εποχής, ήταν πρόγονοι των σημερινών, κρασιά τα οποία φέρουν την νομοθετημένη πλέον Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Πλαγιές Μελίτωνα» και την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Σιθωνία.
Από τις αρχές του 2000 το κτήμα περνάει στην οικογένεια Στέγγου. Η Υλιάνα Στέγγου αναλαμβάνει την αναγέννηση του Domaine Πόρτο Καρράς και επεμβαίνει δυναμικά στον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου και στην αναδιάρθρωση του αμπελώνα. Σύγχρονος εξοπλισμός και νέες φυτεύσεις ελληνικών, γηγενών ποικιλιών σε επιλεγμένα αμπελοτόπια του κτήματος με διαφορετικό υψόμετρο και terroir, φέρνουν στο σήμερα το Domaine Πόρτο Καρράς να αποτελεί πρότυπο βιολογικής καλλιέργειας και να αναφέρεται σε όλους τους παγκόσμιους οινικούς χάρτες.
Ο Αμπελώνας
Το Domaine Πόρτο Καρράς, αποτελεί τον μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας και έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, συνολικής έκτασης 4.750 στρεμμάτων. Τον παραδειγματικό σχεδιασμό του αμπελώνα ανέλαβαν καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου Αθηνών, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ολοκληρώθηκε συστηματική μελέτη καταλληλότητας ξενικών ποικιλιών στην Ελλάδα. Σήμερα ο αμπελώνας των “Πλαγιών του Μελίτωνα” αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις για σεβασμό στον άνθρωπο, τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
Το Οινοποιείο
Το οινοποιείο ολοκληρώθηκε το 1970 και σε συνδυασμό με τον αμπελώνα, υπήρξε σταθμός για τον ελληνικό οινικό χάρτη. Η τοποθεσία του επιλέχθηκε, με σκοπό να είναι αόρατη στον περαστικό, τόσο από το δρόμο, όσο και από τη θάλασσα, προστατεύοντας έτσι την ομορφιά του τοπίου. Χτισμένο στο κέντρο του κτήματος, εξυπηρετεί την άμεση επεξεργασία και παράδοση των σταφυλιών, με στόχο τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας της πρώτης ύλης. Σύγχρονα πιεστήρια, ανοξείδωτες δεξαμενές ποικίλου κυβισμού και εργαστήριο χημικών αναλύσεων, υποστηρίζουν όλες τις παραγωγικές διαδικασίες με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.
Η Αμπελουργία
Το Domaine Πόρτο Καρράς, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 δείχνει τον καινοτόμο χαρακτήρα του και συμβάλλει στην εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στην Ελλάδα. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η αναβίωση της διάσημης πλέον αλλά και ποικιλοδυναμικής Μαλαγουζιάς, η οποία είχε εξαφανιστεί από το οινικό προσκήνιο για εκατοντάδες χρόνια. Το Λημνιό, η αρχαιότερη ερυθρή ποικιλία στον κόσμο, με αναφορές στα κείμενα του Αριστοτέλη, του Ομήρου και του Ησιόδου, φυτεύτηκε, καλλιεργήθηκε και οινοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Domaine Πόρτο Καρράς. Το οινολογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η ποικιλία Λημνιό έχει μεγάλη δυναμική παλαίωσης και αποτελεί πολιτιστική οινική κληρονομιά, με συνεχείς διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.
Η Οινολογία
Αξίζει να σημειωθεί η σημαντικότατη συμβολή του ‘’πατέρα’’ της σύγχρονης οινολογίας, Καθηγητή Emile Peynaud, του Πανεπιστημίου του Bordeaux, ο οποίος καθιέρωσε την ιστορική διαδρομή του πρώτου “Ελληνικού” οίνου ΠΟΠ, στον οποίο συμμετέχουν οι ξένες ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc σε συνδυασμό με την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία Λημνιό. Το θρυλικό πλέον Chateau Porto Carras μεγαλούργησε στο παρελθόν και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποσπά διεθνή βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις. Η παραγωγική διαδικασία γίνεται με γνώση και φροντίδα από τους έμπειρους οινολόγους μέσα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Το Domaine Πόρτο Καρράς έχει στη διάθεσή του τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, πνευματικό πιεστήριο, ειδικές δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης διπλού τοιχώματος, αυτόματο έλεγχο θερμοκρασίας ζύμωσης. Παράλληλα στο κελάρι του οινοποιείου γνήσια γαλλικά δρύινα βαρέλια που ανανεώνονται κάθε χρόνο, εξασφαλίζουν την ιδανική ωρίμανση των μεγάλων ερυθρών οίνων, ειδικά του Chateau Porto Carras, Syrah και Magnus Baccata. Το Κτήμα Πόρτο Καρράς βραβεύεται κάθε χρόνο σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, με πληθώρα διακρίσεων, γεγονός που υπογραμμίζει την ποιοτική υπεροχή των κρασιών του.

Από το 1982 μέχρι και σήμερα, τα κρασιά του κτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μια απόδειξη της άριστης ποιότητας και της συνέπειας που χαρακτηρίζει τα οινικά του προϊόντα.
Η εκλεκτή ποιότητα των οίνων του κτήματος Πορτο Καράς είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις σε σημαντικούς διαγωνισμούς.

https://www.portocarraswines.gr/el/

WhiteSoul.png ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑς

-----------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΤΗΜΑ ΦΛΟΡΙΑΝ


Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του DomaineFlorian βρίσκονται σε δύο χαρισματικές οινοποιητικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: στον Τρίλοφο Επανωμής, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, και στο Τρίλοφο της Νάουσας.
Επιλέχθηκε το μικροκλίμα της Επανωμής για την καλλιέργεια των λευκών, κυρίως, ποικιλιών που οινοποιούν. Το κτήμα βρίσκεται σε υπερυψωμένο, επικλινές, αμμώδες έδαφος με θέα τη θάλασσα και τον Όλυμπο. Το κλίμα της περιοχής είναι ήπιο και ευνοείται από τους ευεργετικούς ανέμους του Βόρειου Αιγαίου.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η οικογένεια επέλεξε να ασχοληθεί με το αμπέλι και το κρασί, τέθηκε ως προτεραιότητα η αειφόρος ανάπτυξη και η περιβαλλοντολογική ευαισθησία, με στόχο την παραγωγή εκλεκτής πρώτης ύλης για τα κρασιά. Ελέγχονται σε απόλυτο βαθμό οι αποδόσεις, κλαδεύουν με γνώμονα μόνο την ποιότητα και τρυγούν πάντα χειρονακτικά, φροντίζοντας για μία βιώσιμη διαχείριση της γης.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Οι υψηλές απαιτήσεις ποιότητας που θέτουν για τα κρασιά τους καθοδηγούν όλες τις αποφάσεις και σε μία διαρκή προσπάθεια να πειραματίζονται και να βελτιώνουν διαρκώς τις μεθόδους οινοποίησης. Έτσι επιλέγουν να οινοποιούν σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές με απόλυτα ελεγχόμενη θερμοκρασία, εφαρμόζουν την ελάχιστη δυνατή θείωση (πολύ κάτω από το επιτρεπτό όριο), επιβραδύνουν την οινοποίηση με χαμηλές θερμοκρασίες και ήπια διήθηση, προκειμένου να παράγουν κρασιά εύγευστα με μία ξεχωριστή, δική τους νότα.
Τα σταφύλια για το ερυθρό Syrah προέρχονται από το κτήμα που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή κοντά στη Νάουσα, στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια από τις ομορφότερες και ιδανικότερες περιοχές για την καλλιέργεια ερυθρών ποικιλιών.
Στα ερυθρά κρασιά στόχος είναι να αποτελούν εκφραστή του terroir, του δυναμικού της ποικιλίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που η κάθε σοδειά τους χαρίζει. Ωριμάζουν σε καινούργια δρύινα βαρέλια στο υπόγειο πέτρινο κελάρι, μετά από πολύ προσεκτική και όσο το δυνατόν πιο αργή ζύμωση με τα στέμφυλα.

https://www.domaineflorian.com/

ΚΤΗΜΑ ΦΛΟΡΙΑΝ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Παυλίδη


Το Κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του όρους Φαλακρού, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπήλαιο του Αγγίτη και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού.
Δημιουργήθηκε το 1998 από το Χριστόφορο Παυλίδη, ο οποίος μετά από επίμονη αναζήτηση επέλεξε αυτήν την περιοχή για την εγκατάσταση του αμπελώνα και του οινοποιείου του.
Φιλοσοφία
Κύριος στόχος του Κτήματος Παυλίδη είναι η παραγωγή εκλεκτών οίνων. Η διάθεση στον καταναλωτή ποιοτικών προϊόντων, αναγνωρίσιμων, με εκλεπτυσμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Για την επίτευξη των στόχων διαθέτουν αμπελώνα 600 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει η προοπτική συστηματικής επέκτασής τους με βασικό σκοπό την κάλυψη της παραγωγής από ιδιόκτητα αμπέλια, έτσι ώστε η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι πλήρως ελεγχόμενη.
Στους αμπελώνες καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, γνωστές αλλά και λιγότερο διαδεδομένες, επιδιώκοντας πάντα, να φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εδαφών (terroir) που από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη Ελλάδα, είχαν επιλεχθεί από τους προγόνους μας για την εγκατάσταση των αμπέλων τους.
Και τούτο γιατί πεποίθησή είναι ότι, η προσωπικότητα ενός κρασιού γεννιέται στο αμπέλι, και φέρει τη σφραγίδα του εδάφους, όπου έχει ριζώσει το φυτό και των χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας. Οι εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές, λοιπόν, οδηγούν τους καρπούς στη βέλτιστη ωριμότητα, ενώ, ο οινολογικός εξοπλισμός σέβεται την πρώτη ύλη κι έτσι με την οινοποίηση εξάγεται και αναδεικνύεται κάθε φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το αρωματικό δυναμικό και οι γευστικές ισορροπίες που κρύβει μέσα στα κύτταρά του το σταφύλι.
Οινοποιείο
Το οινοποιείο, το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Χατζήνας, είναι ένα κτίσμα μοντέρνο, πρωτοποριακό, έκτασης 3000 τ.μ και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του αμπελώνα στα Κοκκινόγεια. Η minimal αισθητική του, με μοντέρνες, λιτές γραμμές, παραπέμπει ευθέως στη φιλοσοφία του Νέου Κόσμου.
Ο σχεδιασμός του οινοποιείου αναδεικνύει τη λειτουργικότητα των χώρων που στεγάζουν τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό οινοποίησης. Ο εξοπλισμός αυτός, επιλέχθηκε με βάση την αρχή της ελάχιστης δυνατής καταπόνησης του σταφυλιού, του μούστου και του οίνου , έτσι ώστε να μην του στερεί σε καμία φάση τη δυνατότητα έκφρασης των χαρακτηριστικών που είχε αποκτήσει από το αμπέλι.

http://www.ktima-pavlidis.gr/

Thema Leyko 290.jpg κτημα παυλίδη

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οινοποι'ί'α Κεχρής


Εδώ το κρασί δεν είναι μονοδιάστατο. Δεν είναι, απλά και μόνο ένα προϊόν. Το κρασί είναι πολυδιάστατο και συνυφασμένο με τον πολιτισμό, τον άνθρωπο, την ίδια τη ζωή. Συνδέεται με τον πολιτισμό, καθώς η παραγωγή του σχετίζεται άμεσα με την ιστορία και την παράδοση κάθε τόπου. Συνδέεται με τον άνθρωπο γιατί από αυτόν προέρχεται και γι’αυτόν προορίζεται. Ο άνθρωπος-παραγωγός, με την άποψη, τη γνώση και την εμπειρία του, καθορίζει τον λόγο και τον τρόπο που παράγεται το κρασί, ενώ ο άνθρωπος-καταναλωτής γεύεται τον καρπό αυτής της προσπάθειας, χτίζοντας σταδιακά μια σχέση αμφίδρομη, μια σχέση αλληλε- πίδρασης. Το κρασί συνδέεται με την ίδια τη ζωή, δίνει αξία στις στιγμές της, μας φέρνει κοντά και μας κάνει να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα.
ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ |
Το κρασί που αποτελεί σημείο αναφοράς στη ρετσίνα από το 1939. Το μοναδικό σε αυτή την κατηγορία τιμής με περισσότερες από 35 διεθνείς διακρίσεις. Η ρετσίνα για αυτούς που ξέρουν να την απολαμβάνουν.
ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ
ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
ΛΙΚΕΡ
Γεννιέται η ρετσίνα ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ στην παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα «Κόκορας», κάπου στην παλιά Θεσσαλονίκη. Χάρη στην ποιότητα του προϊόντος, η καλή φήµη του εξαπλώνεται γρήγορα και η ζήτησή του αυξάνεται µε γοργούς ρυθµούς.

https://www.kechris.gr/el/

retsina kehris1

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Χατζηγεωργίου Λήμνος


Η Λήμνος ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για την άριστη ποιότητα καλών κρασιών, όπως τη μνημονεύει ο Αριστοτέλης. Χιλιάδες χρόνια μετά, η παράλληλη πορεία τεσσάρων γενεών της οικογένειας ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ενσωματώνει την παράδοση της ποιότητας και την τέχνη μιας σπάνιας διαχρονικής δημιουργίας. Η επιχείρηση εδρεύει στo Καρπάσι του Δήμου Λήμνου. Έχοντας την επίβλεψη της καλλιέργειας στο ιδιόκτητο οινοποιείο, οινοποιούν, παλαιώνουν και εμφιαλώνουν, αυστηρά μόνο, κρασιά υψηλής ποιότητας.
Μία γη ευλογημένη που όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικές έρευνες, είχε εμπνεύσει από τους νεολιθικούς χρόνους την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που κατά την αρχαιότητα η Λημνία Γη, όπως λεγόταν, ήταν από τα σημαντικότερα κέντρα Διονυσιακής λατρείας.

https://chatzigeorgioulimnos.gr/el/

κτημα χατζηγεωργίου limnia gi GR

--------------------------------------------------------------------------------------------

Kτήμα Σκούρας


Το Κτήμα Σκούρα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, στην Αργολίδα, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Άργους, στο χωριό Μαλανδρένι. Η Αργολίδα συνορεύει στα βόρεια με την Κορινθία και στα νοτιοδυτικά με την Αρκαδία.
Το οινοποιείο βρίσκεται μέσα στη ζώνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα, τη μεγαλύτερη και ίσως την πιο συναρπαστική ΠΟΠ ερυθρών κρασιών στην Ελλάδα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η επίσης σημαντική για λευκά κρασιά ΠΟΠ Μαντινεία, ενώ η γενικότερη περιφέρεια είναι γεμάτη από ενδιαφέροντες αμπελώνες. Σε όλες αυτές τις περιοχές εκτείνονται οι εξαιρετικοί αμπελώνες Σκούρα.

https://www.skouras.gr/el/

skouras wines

-----------------------------------------------------------------------------------

Deals s.a.


To πάθος για την γεύση υπήρξε η αφορμή για την ίδρυση της εταιρείας Deals το 1986. Εισάγει και διανέμει στην Ελλάδα μερικά από τα πιο εκλεπτυσμένα γαστρονομικά προϊόντα στον κόσμο. Εκλεκτά κρασιά, ειδικές μπύρες, σοκολάτα Valrhona, κατεψυγμένα φρούτα Ravifruit, τα προϊόντα PCB Creation και τσάι Kusmi Tea. Με αφοσίωση στην παροχή ποιότητας η Deals προσφέρει μια συμπληρωματική γκάμα στον επαγγελματία αλλά και μοναδικές γευστικές εμπειρίες στον καταναλωτή
•WINES
•BEERS
•SPIRITS
•CHOCOLATE
•TEA
•JUICE
•FROZEN

http://www.deals.com.gr/

deals

----------------------------------------------------------------------------

LKC-drinks


O John και η Λίλα ξεκίνησαν την LKC το 2013 με μοναδικό στόχο να φέρουν εξαιρετικής ποιότητας αυθεντικά αποστάγματα στην ελληνική αγορά. Η γκάμα των προιόντων εμπλουτίστηκε μέσα στα χρόνια με την προσθήκη εξαιρετικών βρεττανικών ποτών και το 2017 με υπερηφάνια λανσάρουν το εξαιρετικό Grace Gin, ένα προιόν που αναπτύχθηκε και παράγεται στην Ελλάδα από την Three Graces Distilling.
Η LKC αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους με διαφορετικές εμπειρίες, που μοιράζονται ωστόσο τις ίδιες αρχές και το ίδιο πάθος για εξαιρετικής ποιότητας αποστάγματα. Προσφέρει επιλεγμένες ανώτερης ποιότητας ετικέτες με προσήλωση στην αξία και όχι στην ποσότητα.
Grace Gin: Tο ελληνικό gin με βότανα που έφτιαξαν τρεις γυναίκες με πολύ μεράκι!
Τρεις παθιασμένες με τη δημιουργία γυναίκες κι ένας Σκωτσέζος βρίσκονται πίσω απ’ το ελληνικό gin με βότανα, που ξεχωρίζει για τη γεύση του και διαφέρει απ’ ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα.
Η καταγωγή του gin είναι η Δυτική Ευρώπη της εποχής του Μεσαίωνα και αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο. Σήμερα, αποτελεί ένα πιο γνωστά κι αγαπημένα αλκοολούχα ποτά, ενώ αποτελεί μια απ’ τις κύριες βάσεις των περισσότερων κοκτέιλς. Έχει μια βαθιά ιστορία και ίσως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι πριν από κάποια χρόνια ότι θα μπορούσε να υπάρξει gin που θα μυρίζει Ελλάδα! Όμως, πλέον υπάρχει και λέγεται «Grace Gin».
To Grace Gin, το οποίο βραβεύτηκε το 2018 απ’ το βρετανικό The Gin Guide, δημιουργήθηκε απ’ τη Λίλα Δημοπούλου και τον John Cowden από την LKC Premium Drinks, και την Κατερίνα και τη Χαρά Κατσού από την ποτοποιία Άβαντες
Το Grace είναι ένα βοτανικό gin που συνδυάζει τα ξυλώδη αρώματα της αρκεύθου με τα βοτανικά αρώματα ελληνικών βοτάνων όπως του κρίταμου, του σχίνου και της μυρτιάς. Υπάρχουν και άλλα αρωματικά της ελληνικής φύσης στην απόσταξη αλλά τα κρατούν μυστικά.
Το Grace είναι αρωματικό gin 45% βαθμών και χρειάζεται σωστή διαχείριση για να το απολαύσει κάποιος, όπως για παράδειγμα ένα tonic fever tree, και όχι πολύπλοκα συστατικά σε κοκτέιλ καθώς από μόνο του διαθέτει πολυπλοκότητα, ένταση και άρωμα.

grace gin avantes lkc 600x600

Ου'ί'σκυ Tamdhu
Η ιστορία του Tamdhu ξεκινά με το τέλος της Βικτωριανής εποχής στις παρυφές του ποταμού Spey, όπου και λειτουργεί μέχρι το 2010 σύμφωνα με το όραμα και τις αρχές του ιδρυτή. Το 2011 εξαγοράζεται από την Ian Macleod Distillers – μια οικογενειακή ανεξάρτητη εταιρία. Επανεκκίνηση σημείωσε η εταιρία το 2012, με τους νέους ιδιοκτήτες αποφασισμένους να επαναφέρουν αυτό το διαπρεπές malt στην πρότερη του δόξα.

tambhu.non4
Τα βαρέλια ωρίμανσης που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι του ίδιου τύπου με εκείνα που χρησιμοποιούνταν στο αποστακτήριο όταν αυτό ιδρύθηκε το 1897. Μόνο το καλύτερο ξύλο κρατά τις αποστάξεις της Tamdhu. Αυτές οι παραδόσεις δημιουργούν ένα Speyside Single Malt Scotch Whisky που αξίζει το όνομα Tamdhu - ένα ουίσκι που οι ιδρυτές του αποστακτηρίου θα αναγνώριζαν για δικό τους! Τα Sherry βαρέλια είναι απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη της γεύσης και του χρώματος του Tamdhu. Τα συγκεκριμένα βαρέλια έχουν υψηλό κόστος στις μέρες μας - μα δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν η Tamdhu ξεκίνησε το 1897, τα Sherry βαρέλια αποκτιόντουσαν σε τιμές ευκαιρίας. O Grant, o Dewar και ο Walker κανόνιζαν να αποστέλλονται αυτά στο Speyside για να διαφυλάττουν το πολύτιμο απόσταγμα της Tamdhu.

Premium ποτά. Η lkc-drinks φέρνει ειδικά ποτά, μόνο δοκιμασμένες μάρκες, με επίκεντρο στην ποιότητα.

www.lkc-drinks.com

----------------------------------------------------------------------------------------

Οινοποιείο Οινογένεσις


ΤΟ ΚΤΗΜΑ
Το χρονικό της δημιουργίας.
2007. Ο Οινολόγος Μπάκης Τσάλκος συναντά την οικογένεια της Dominique Fontviele-Πετρίδης. Μαζί με μια ομάδα ανθρώπων του κρασιού ενώνουν το όραμά τους, δίνοντάς του πνοή για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.
Το Κτήμα έχει αποτελέσει αντικείμενο συνεχών επενδύσεων που επέτρεψαν στο οινοποιείο να λειτουργεί με σεβασμό στους ανθρώπους, το τοπίο και το περιβάλλον. Πλέον σήμερα, μπορεί να οριστεί ως ένας τέλειος συνδυασμός καινοτομίας και παράδοσης.
Το οινοποιείο Οινογένεσις είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα που σχεδιάστηκε για να εκπληρώσει δύο κυρίως σκοπούς:
– Την παραγωγή «μεγάλων» κρασιών με πολύ υψηλές προδιαγραφές σε όλα τα στάδια της οινοπαραγωγικής διαδικασίας. Κρασιά με «συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο».
– Την προσέλκυση του κόσμου σε χώρους ικανούς να υποδεχτούν, να μυήσουν, στο τελετουργικό παραγωγής του κρασιού, να εκπαιδεύσουν και να προσφέρουν ψυχαγωγία.

http://www.oenogenesis.gr/

οινοποιείο Οινογένεσις feggites 00

----------------------------------------------------------------------------------------

Semeli Εstate


ΤΟ ΚΤΗΜΑ
Από το 1979 το κτήμα Semeli αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές
μονάδες και μια από τις σπουδαιότερες αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του
κρασιού στην Ελλάδα. Με βαθιές ρίζες σε μακραίωνες παραδόσεις και το βλέμμα
στραμμένο στο μέλλον, δημιουργούΝ κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, προσφέροντας
στους λάτρεις του οίνου άριστη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής. Read Less..
Το ήπιο μεσογειακό κλίμα και το εξαιρετικό terroir, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη
τεχνογνωσία των οινοποιών και το αρμονικό ταίριασμα γηγενών και επιλεγμένων
διεθνών ποικιλιών, συντελούν στην παραγωγή κρασιών με ιδιαίτερη προσωπικότητα, τα οποία
έχουν κερδίσει την αναγνώριση των ειδικών και έχουν κατακτήσει τις καρδιές των φίλων
του κρασιού σε όλο τον κόσμο.
Έχοντας χτίσει ένα γερό όνομα στην ελληνική αγορά, αναζητούΝ διαρκώς νέες προκλήσεις
και ευκαιρίες στο διεθνές περιβάλλον. Σήμερα, καθώς το 15% των εσόδων προέρχεται από
εξαγωγικές δραστηριότητες κυρίως στην Αμερική και την Αγγλία, η αναπτυξιακή δυναμική
τροφοδοτείται από τρεις βασικούς παράγοντες: την αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου
δυναμικού, τη συστηματική ενίσχυση των εξαγωγών και την ανάπτυξη μακρόχρονων σχέσεων
εμπιστοσύνης με τους πελάτες, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της κορυφαίας σχέσης ποιότητας-τιμής.
Αγκαλιασμένη από επιβλητικά βουνά και κατάφυτη με ονομαστούς αμπελώνες που ανηφορίζουν τις πλαγιές των λόφων δίπλα σε κυπαρίσσια και αιωνόβιες ελιές, η Νεμέα είναι ένας από τους πιο ευλογημένους τόπους της πελοποννησιακής γης.
Η πανέμορφη αυτή ορεινή κοιλάδα ανάμεσα στην Κόρινθο και το Άργος έχει ιστορία αιώνων. Στους μυθικούς χρόνους το όνομά της ήταν στενά συνδεδεμένο με τον πρώτο άθλο του Ηρακλή, την εξόντωση του τρομερού λέοντα της Νεμέας. Ο μυθικός ήρωας κράτησε την προβιά του ζώου, την περίφημη λεοντή, την οποία φορούσε από τότε ως πανοπλία. Αργότερα, η περιοχή απέκτησε φήμη λόγω του ιερού του Δία και των αθλητικών αγώνων, των Νέμειων, που ετελούντο προς τιμήν του θεού, καθώς και για τον Φλιάσιο οίνο που ήταν ξακουστός σε όλη την αρχαία Ελλάδα.
Σήμερα, η Νεμέα φημίζεται για το τοπικό Αγιωργίτικο, μια από τις σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες με πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), συνεχίζοντας έτσι μια μεγάλη αμπελουργική και οινική παράδοση 2.500 χρόνων. Η Νεμέα θεωρείται το ‘καμάρι’ της νέας ελληνικής οινοπαραγωγής και η πιο σημαντική ονομασία στην Ελλάδα, ενώ τα οινοποιεία της κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων της χώρας
Από το 2003, το κτήμα Semeli διαθέτει ένα σύγχρονο οινοποιείο 4.000 τ.μ στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα της στο Κούτσι Κορινθίας. Το οινοποιείο αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, τόσο για τις προηγμένες εγκαταστάσεις, την πρωτοποριακή σχεδίαση και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, όσο και για την εξαιρετική φιλοξενία του. Χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον, σε υψόμετρο 600 μ. σε μια πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια που έχει από παλιά τη φήμη παραγωγής σταφυλιών υψηλής ποιότητας, το οινοποιείο του κτήματος Semeli εκφράζει τη συνολική προσέγγιση στη σύγχρονη οινοποίηση.
Συνδυάζοντας παραδοσιακές αξίες με τις τελευταίες εξελίξεις της αμπελουργίας, το οινοποιείο εκμεταλλεύεται πλήρως το επικλινές έδαφος, ώστε πολλές από τις διαδικασίες της οινοποίησης να συντελούνται με τη βοήθεια της βαρύτητας χωρίς την παρεμβολή μηχανικών μέσων που καταπονούν τον καρπό. Επιπλέον, τα σταφύλια αμέσως μετά την παραλαβή τους ψύχονται στους 7-8˚C, με στόχο την αποφυγή τυχόν οξειδώσεων και τη διατήρηση του «φρούτου» κατά τον εκραγισμό ή και την πίεσή τους. Ακολούθως, με τον αυστηρό έλεγχο της θερμοκρασίας επιτυγχάνουΝ την εξέλιξη της ζύμωσης κάτω από ιδανικές συνθήκες.

https://www.semeliestate.gr/

semeliestate NemeaResNew 2019 500 1

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Oινοποιία Γαβαλά


Ιστορία
...τρεις αιώνες παράδοση
H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα. Tις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οινοποιούσε τα σταφύλια που τρυγούσε στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, στο οινοποιείο της (κάναβα) στο Mεγαλοχώρι.
H διακίνηση του οίνου γινόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου και τη Σαντορίνη. Tη δεκαετία του 1930 ξεκίνησε τη διακίνηση του οίνου στην Aθήνα και τον Πειραιά.
H διαδικασία της φόρτωσης ήταν κάτι σαν γιορτή. Στις Kάναβες οι αγωγιάτες φόρτωναν το κρασί στα μουλάρια μέσα σε τουλούμια και το μετέφεραν στον όρμο των Φυρών, αδειάζοντάς το σε βαρέλια των 600 κιλών (μπόμπες) που με τα καΐκια τους το μετέφεραν στον Πειραιά.
Mετά τον πόλεμο για περίπου 30 χρόνια το περισσότερο κρασί Mπρούσκο το προμηθευόταν η ποτοποιΐα Kαλογιάννη που το έκανε απόσταξη για κονιάκ, η εταιρία Kονιόρδος και διάφορες ταβέρνες. Eνώ το Vinsanto το προμηθεύοταν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, για τη Θεία Kοινωνία.
Tο 1973 ιδρύθηκε το κατάστημα στο Περιστέρι από το οποίο γίνεται η αποκλειστική διακίνηση των κρασιών (Nυχτέρι, Mπρούσκο, Mέτζο, Mαντηλαριά και Vinsanto) σε όλη την Ελλάδα.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν ήρθε στο νησί η εταιρία Mπουτάρη, υπήρξε συνεργασία περίπου 6 χρόνια, παρασκευάζοντας το Vinsanto.
Tο 1998 έγινε η πρώτη εμφιάλωση στο μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο στο Mεγαλοχώρι.
Με την oικογενειακή παράδοση και την πείρα τριών αιώνων, οινοποιούν τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού, με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας.
Στο παραδοσιακό χωριό Μεγαλοχώρι βρίσκεται η Κάναβα (οινοποιείο) του Γιώργου Γαβαλά, από τις παλαιότερες της Σαντορίνης.
Η Οινοποιία Γαβαλά αποτελεί μία πρότυπη μονάδα αμπελοοινικής εκμετάλλευσης που δραστηριοποιείται στη ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνης.
Σήμερα εκτείνεται σε ένα ιδιόκτητο αμπελώνα 18 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται Σαντορινιές γηγενείς ποικιλίες ΠΟΠ Ασύρτικο, Αθήρι, Αιδάνι και διάφορες σπάνιες τοπικές Κατσανό, Γαϊδουριά, Μαυροτράγανο, Βουδόματο.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και είναι χωρητικότητας 150 τόννων.
Τα κρασιά διατίθενται στην ελληνική αγορά και στην αγορά των Η.Π.Α.

http://www.gavalaswines.gr/

γαβαλασ vidiano gold

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Κυρ-Γιάννη


Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Wine & Spirits ανακοίνωσε τα 100 καλύτερα οινοποιεία στον κόσμο, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τρία ελληνικά: Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Γεροβασιλείου και Κτήμα Κυρ-Γιάννη.
Οι άνθρωποι της ''Κυρ-Γιάννη'' νιώθουν περήφανοι για τη διάκριση αυτή που αποτελεί μεγάλη επιβράβευση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν από το 1997, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκίνησε την ''Κυρ-Γιάννη''.
Το όραμα της Κυρ-Γιάννη είναι να παραμείνει στη λίστα των καλύτερων οινοποιείων του κόσμου και να συνδράμει με αυτόν τον τρόπο στην καθιέρωση των ελληνικών κρασιών στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
«Η διάκριση αυτή μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και περήφανους», δηλώνει ο Στέλιος Μπουτάρης, οινοποιός. «Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, θα φανεί ακόμη περισσότερο στο ποτήρι του παγκόσμιου καταναλωτή η δουλειά που κάνουμε στο αμπέλι και στο οινοποιείο και εμείς και τα άλλα οινοποιεία της Ελλάδας. Πάμε για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις!».
Η Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, όταν εκείνος αποχώρησε από την οικογενειακή οινοποιητική εταιρία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879.
Σήμερα, ο Στέλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.
1970
Ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 400 στρέμματα Ξινόμαυρου στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο, στο Γιαννακοχώρι, κοντά στην πόλη της Νάουσας. Ο αμπελώνας αυτός στη συνέχεια θα γίνει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη.
1985-1990
Ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 200 στρέμματα λευκών ποικιλιών στα υψίπεδα του βορείου τμήματος του όρους Βέρμιο, στην περιοχή του Αμυνταίου.
1985-1990
Τα αμπέλια των διεθνών ποικιλιών Merlot και Syrah που φυτεύονται σε επιλεγμένα τμήματα των αμπελώνων του Κτήματος Κυρ-Γιάννη προσαρμόζονται τέλεια στο μικροκλίμα της περιοχής και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
1996
‘Ένα παλαιό οινοποιείο αγοράζεται στο χωριό Άγιος Παντελεήμωνας. Το κτήριο αυτό, η «Παράγκα», γίνεται το οινοποιείο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο.
1997
Η χρονιά που δημιουργείται η εταιρία Κυρ-Γιάννη και η πρώτη σοδειά που οινοποιείται εξ ολοκλήρου στο νέο οινοποιείο στο Κτήμα.
1999-2001
Ο Μιχάλης Μπουτάρης επιστρέφει από τις σπουδές του στο UC Davies. Μια περίοδος εντατικού πειραματισμού και έρευνας πάνω στο Ξινόμαυρο ξεκινά.
2003
Η χρονιά που ξεκινάει η νέα γενιά κρασιών της ποικιλίας Ξινόμαυρο, βάσει των αποτελεσμάτων των πειραμάτων που έγιναν την περίοδο που προηγήθηκε.
2004
Ο Στέλιος Μπουτάρης, γιός του Γιάννη, αναλαμβάνει την διοίκηση της Κυρ-Γιάννη.
2004–2006
Διακόσια ογδόντα στρέμματα αμπελώνων φυτεύονται ξανά με Ξινόμαυρο και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό του ιδανικότερου σημείου στο αμπέλι και των πιο κατάλληλων κλόνων Ξινόμαυρου.
2009
Εκατό ακόμη στρέμματα προστίθενται από τον Στέλιο Μπουτάρη, που κάνουν το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα.
Αμύνταιο
Οι αμπελώνες και το οινοποιείο της Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο βρίσκονται στις όχθες των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών, στο οροπέδιο που ορίζεται από τα βουνά Βέρμιο, Βόρρας (Καϊμάκτσαλαν) και Βίτσι.
Το οινοποιείο δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη μιας σχετικά υποβαθμισμένης περιοχής, η οποία ήρθε στην επιφάνεια μετά από τις συστηματικές αναζητήσεις του ιδρυτή, Γιάννη Μπουτάρη.
Νάουσα
Το 1968, ο Γιάννης Μπουτάρης αγόρασε μία έκταση 500 στρεμμάτων γης έξω από Γιαννακοχώρι, ένα χωριό στην περιοχή της Νάουσας.
Οι πρώτες φυτεύσεις Ξινόμαυρου που έγιναν την δεκαετία του ’70 σηματοδότησαν την αναβίωση του παλαιού αμπελώνα της Νάουσας και άνοιξαν το δρόμο για την παραγωγή οίνων terroir, η οποία έφερε επανάσταση στη σκηνή της ελληνικής οινοποιίας τα τελευταία χρόνια
Ποικιλίες
Ο πραγματικός πλούτος του τόπου μας
Το πλούσιο και ποικίλο terroir των αμπελώνων της Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα και το Αμύνταιο φιλοξενεί ορισμένες από τις πιο εξέχουσες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.
Πρόσφατα, η Ράμνιστα, το ΠΟΠ Νάουσα, πρόσθεσε στη συλλογή της μία ακόμη σημαντική διάκριση. Το VinePair, μία από τις πιο γνωστές οινικές ιστοσελίδες της Βόρειας Αμερικής, κατατάσσει τη Ράμνιστα του 2013 στη 4η θέση από τα 50 καλύτερα κρασιά για το 2018.

https://kiryianni.gr/el/

κυρ γιαννη ramnista 3

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Κατσάρος Αποστάγματα

Η ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ κρατά στις πλάτες της μια βαριά ιστορία 160 ετών.

Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση 4 γενεών που εδρεύει στον Τυρναβο. Είναι το παλιότερο αποστακτήριο ούζου της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου, αφού εκεί γεννηθηκε το Ούζο, αυτό το εθνικό πλέον προϊόν. Εδώ συνεχίζουν να αποστάζουν Ούζο όπως τότε, με την ίδια συνταγή από το 1856.
από το 1856
Όλα ξεκίνησαν εδώ, στην περιοχή του Τυρνάβου το 1856. Το ρακοκάζανο του Νικόλαου Κατσάρου δημιούργησε ένα απόσταγμα με εξαιρετική γεύση και μοναδικό άρωμα. Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε το ΟΥΖΟ.

Η πρωτότυπη συνταγή που δημιούργησε το Ούζο Κατσάρος κρατήθηκε σαν ένα μυστικό οικογενειακό κειμήλιο. Με 14 βότανα και σπόρους, με το κρυστάλλινο νερό του Ολύμπου και το καλά κρυμμένο μυστικό, δημιουργείται ακόμη και σήμερα το υψηλής ποιότητας Ούζο Κατσάρος που απέκτησε γρήγορα φίλους και ταυτίστηκε με το Ελληνικό ταπεραμέντο και την Ελληνική κουζίνα. Το 1889, την χρονιά της Δ’ Ζάππειας Ολυμπιάδας είναι ήδη ένα αναγνωρισμένο και βραβευμένο ποτό.

Πρωτοπόρος έμπορος της εποχής ο Νικόλαος Κατσάρος φρόντισε το Ούζο να φύγει από τα όρια της χώρας. Η επόμενη γενιά, την εποχή του 1931, βρίσκει το Ούζο Κατσάρος να εξάγεται σε Γαλία, Αίγυπτο, Αμερική και να διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη.

Οι ιδιόκτητες 6.000m2 εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα μέσα που παντρεύουν την παράδοση με την τεχνολογία.

Το προϊόν έχει βραβευτεί σε πολλές Ευρωπαϊκές εκθέσεις γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή ποιότητά του.

Αποστακτήρια και δεξαμενές τελευταίας τεχνολογίας, αυτοματοποιημένη γραμμή εμφιάλωσης και παραγωγής με δυναμικότητα 2.000 φιαλών την ώρα. Όλα φτιαγμένα με πείρα και γνώση με μοναδικό σκοπό την παραγωγή απολύτως υψηλής ποιότητας αποσταγμάτων. Δεν είναι τυχαίες οι διακρίσεις ποιότητας και τα μετάλλια που αποσπούν τα προϊόντα σε εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς.

Η εξωστρέφεια της επιχείρησης ήταν εμφανής από το 1932 με εξαγωγές στη Γαλλία την Αίγυπτο και την Αμερική. Συνεχίζεται με εξαγωγές σε Αυστραλία, Καναδά, Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία Βέλγιο, Αυστρία, Ελβετία, Ουκρανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Κύπρο Ιράκ, Ιαπωνία, Σκωτία, Congo, Νότια Κορέα, Χόνγκ Κόνγκ, Κίνα και Ρωσία.

Η παρουσία σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν και είναι κύριο μέλημα. Εκθέσεις όπως η FINE FOOD στην Αυστραλία, η SIAL στο Παρίσι, η ANUGA & PROWEIN στη Γερμανία και η PROWINE στην Κίνα, έχουν ανοίξει το δρόμο στα προϊόντα για τη διεθνή αγορά.

Ούζο & Τσίπουρο

Η παραγωγή των κατ` εξοχήν ελληνικών αυτών ποτών, που έχουν ταυτιστεί με την ελληνική ψυχή, τη φιλοξενία, τη θάλασσα και τον ελληνικό τρόπο ζωής είναι μια τέχνη επίπονη αλλά και προκλητική.

Η τέχνη της απόσταξης κρύβει μέσα της αγωνία και μεγάλες προσδοκίες.

https://www.katsarosdistillery.gr/

tsipouro katsaros cover 1

-----------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Χατζημιχάλη

Το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι ένα οικογενειακά διοικούμενο οινοποιείο που βρίσκεται στην Κοιλάδα Αταλάντης, στην Κεντρική Ελλάδα. Στον τόπο αυτό δημιουργήθηκε ένα μοναδικό αμπελουργικό μωσαϊκό με 2200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, όπου καλλιεργούνται διεθνείς και Ελληνικές ποικιλίες. Η αυστηρή εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων αμπελοκαλλιέργειας εξασφαλίζει σε κάθε σοδειά εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται η εμπειρία για την δημιουργία υψηλής ποιότητας κρασιών, τα οποία οινοποιούνται σε μικρές μεμονωμένες παρτίδες ανά αμπελοτόπι και διαμορφώνουν χαρακτήρα συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία με την παράδοση. Τα κρασιά έχουν αποσπάσει περισσότερα από 250 διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Το ξεκίνημα...

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν μια παρτίδα 1000 φιαλών υψηλής ποιότητας Cabernet Sauvignon "τάραξε τα νερά" στην ελληνική αγορά. Μια δεκαετία αργότερα, η ποιότητα των οίνων του Κτήματος Χατζημιχάλη αναγνωρίστηκε διεθνώς, κερδίζοντας σειρά διεθνών βραβείων σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, όχι μόνο στα ερυθρά αλλά και στα λευκά πρωτοστατούντος του παντρέματος των ελληνικών ποικιλιών Ασύρτικου και Ρομπόλας. Έκτοτε, το Κτήμα Χατζημιχάλη διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, πάντα με σεβασμό στη φιλοσοφία του Δημήτρη Λ. Χατζημιχάλη, τη δημιουργία δηλαδή αυθεντικών κρασιών μέσα σε ένα οικοσύστημα το οποίο υποστηρίζει την τοπική παράδοση και τις κοινωνικές αξίες.

Σήμερα...

Το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι μία οικογενειακή αμπελουργική εκμετάλλευση διοικούμενη από τον ιδρυτή Δημήτριο Λ. Χατζημιχάλη και τους 2 γιους του, Λεωνίδα και Παναγιώτη. Οι δύο νέοι συμμετέχουν ενεργά και με πάθος στην επιχείρηση, συνεχίζοντας την παράδοσή της στην παραγωγή ποιοτικού οίνου και επεκτείνοντας τα σύνορά της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Κτήμα Χατζημιχάλη διατηρεί, στην Στερεά Ελλάδα, δύο οινοποιεία και ιδιόκτητους αμπελώνες, συνολικής έκτασης 2.200 ιδιόκτητων στρεμμάτων, που καλλιεργούνται με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες και βρίσκονται συγκεκριμένα στην Κοιλάδα Αταλάντης Οπούντιας Λοκρίδος και στο Άρμα θηβών.

Με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, δημιουργεί κρασιά που αντανακλούν τα terroirs και τις ποικιλίες σταφυλιών που τα δημιούργησαν. Διατηρεί σταθερή την υψηλή ποιότητα των κρασιών και εξασφαλίζει εξαιρετικές σοδειές χρησιμοποιώντας επιλεγμένες καλλιεργητικές φροντίδες, ξεχωριστά για το κάθε αμπέλι. Επίσης, το οινοποιεί σε μικρές παρτίδες, με σύγχρονη τεχνολογία, σεβασμό στην παράδοση και οδηγό την εμπειρία, δημιουργώντας ξεχωριστά, αυθεντικά κρασιά, τα οποία προσφέρει είτε μονοποικιλιακά είτε σε επιλεγμένους συνδυασμούς.

Το Κτήμα Χατζημιχάλη χρησιμοποιεί τον αρχαίο ελληνικό όρο "χώρα" για να περιγράψει αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν terroir. Το έδαφος, το υψόμετρο, η κλίση, ο προσανατολισμός, το μικροκλίμα, η ηλικία της ποικιλίας του σταφυλιού συνθέτουν τη μοναδικότητα του κάθε αμπελοτοπίου. Η έννοια της χώρας ή του ενιαίου αμπελώνα περιλαμβάνει τους ακόλουθους τρεις παράγοντες:.
Έδαφος και υπέδαφος
Οι καθοριστικές παράμετροι είναι η φύση, η δομή και η γεωλογική σύσταση του εδάφους, η αραιότητα της ύλης του, η τιμή του pH, η ισορροπία του στην απορρόφηση νερού και τα ιχνοστοιχεία του
Κλίμα και μικροκλίμα
Ο προσανατολισμός του αμπελώνα και συνεπώς η έκθεσή του στο ηλιακό φως και τον άνεμο, τη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις κ.λπ.
Οικοσύστημα / τοποθεσία
Οι κύριες παράμετροι είναι το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος, η χλωρίδα και πανίδα, η τοπογραφία και το περιβάλλον
Το Κτήμα Χατζημιχάλη επέλεξε να υπηρετεί ένα μοναδικό οικοσύστημα. Αυτό διαμορφώνεται στην Κοιλάδα Αταλάντης που ορίζεται βόρεια από το όρος Κνημίδα, νότια από το όρος Χλωμό, δυτικά από τον Παρνασσό και ανατολικά από το Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Βασικό φυσικό χαρακτηριστικό αυτού του οικοσυστήματος αποτελούν τα δροσερά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται από τον Παρνασσό προς τη θάλασσα και το αντίστροφο, χειμώνα-καλοκαίρι. Εκεί αναπτύσσονται οι τέσσερις ενότητες αμπελοτοπίων του Κτήματος Χατζημιχάλη: τα Παλιά Αμπέλια, τα Κάτω Αμπέλια, τα Πάνω Αμπέλια που ως τοπωνύμια διατηρούνται εδώ και αιώνες, καθώς και τα Νέα Αμπέλια, αμπελοτόπια που δημιουργήθηκαν εξαρχής από το Κτήμα Χατζημιχάλη. Καθεμιά από τις ενότητες αυτές διακρίνεται σε επιμέρους αμπέλια, όπου καλλιεργούμε συστηματικά διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού. Δημιουργήσαμε έτσι ένα σύνθετο όσο και μοναδικό αμπελοοινικό μωσαϊκό, συνολικής έκτασης 2.000 ιδιόκτητων στρεμμάτων.

http://www.hatzimichalis.gr/el/home

ktima chatzimichali cabernet sauvignon erythros

----------------------------------------------------------------------------------------

Οινοποιείο "Μικρά Θήρα"

Στο οινοποιείο "Μικρά Θήρα" (λόγια ονομασία της Θηρασίας) συμπράττουν τρεις προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού κρασιού, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και η Ιωάννα Βαμβακούρη αναζητώντας το αμπελουργικό δυναμικό της απόκοσμης "μικρής Σαντορίνης"..
Πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της Θηρασίας, το νησί που έως την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600π.Χ αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης. 
Η ιδέα ξεκίνησε από την ιδιαιτερότητα του νησιού, με την ακατέργαστη, φυσική ομορφιά και το ξεχωριστό μικροκλίμα, που φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης και ταυτόχρονα έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Στόχος των τριών οινολόγων είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών που εκφράζουν και αναδεικνύουν το ξεχωριστό αυτόν τόπο.
Ο πρώτος τρύγος έγινε το 2018 και εμφιαλώθηκαν τα δύο πρώτα κρασιά του κτήματος, όπου ανήκουν στους οίνους με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη:Το “SANTORINI“, ένα 100% Ασύρτικο από σταφύλια της Σαντορίνης και το “TERRASEA”, μια διαφορετική έκφραση της ίδιας ποικιλίας, με σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τη Θηρασιά.
Τα κρασιά διατίθενται σε μικρές ποσότητες, σε επιλεγμένα εστιατόρια και κάβες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

https://www.facebook.com/pg/mikrathira/about/?ref=page_internal

θηρα

-----------------------------------------------------------------------------

 Kτήμα Λαντίδη

Το Kτήμα Λαντίδη είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1993 από τον Πανίκο Λαντίδη με έμφαση στην ανάδειξη του ποιοτικού Ελληνικού κρασιού. Το έδαφος και το κλίμα της Νεμέας ήταν αυτό που ώθησε τον Πανίκο Λαντίδη να καλλιεργήσει στα εδάφη της ευγενείς ποικιλίες αμπέλου όπως Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά.
Στα πρώτα 20 στρέμματα τού ιδιόκτητου αμπελώνα, καλλιεργήθηκε η λευκή ποικιλία chardonnay και ένα χρόνο μέτα ακολούθησε η ερυθρή ποικιλία αγιωργίτικο που έμελλε να γίνει και η βάση του κτήματος στα επόμενα χρόνια.

Η απόδοση του οινοποιείου έχει αυξηθεί σταδιακά, με παραγωγή σήμερα 200.000 φιάλες ετησίως και εξαγώγιμα προϊόντα περίπου το 50% της παραγωγής, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο, Βέλγιο, στη Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία.

Σήμερα, το Κτήμα Λαντίδη αναπτύσσεται σε 170 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα και 50 στρέμματα συνεργαζόμενων αμπελουργών.

http://lantides.gr/labels/

chrysampelo white home

----------------------------------------------------------------------------------------

FORLABELS. εφαρμογές συσκεασίας

Ετικέτα Formore 3 ή 5 σελίδων (peel off label) – booklet

Τα προϊόντα τροφίμων είναι ένας τομέας που απαιτεί μεγαλύτερη πληροφόρηση από όση ενδεχομένως μπορεί να χωρέσει μια κλασική ετικέτα. Η ετικέτα Formore με 3 ή 5 σελίδες (peel off label) της FORLABELS δίνει τη λύση όταν απαιτείται εκτενέστερη πληροφόρηση του καταναλωτή και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος. Έτσι μπορεί να συμπεριλάβει στοιχεία και πληροφορίες, όπως:

συνταγές,
οδηγίες χρήσης,
φωτογραφίες τελικού προϊόντος,
διαθρεπτικά στοιχεία,
συστατικά,
βάρος,
ημερομηνία λήξης, κ.λπ.
… και Formore booklet για ακόμα περισσότερο χώρο

Εκτός από τη Formore 3 ή 5 σελίδων (peel off label), η FORLABELS σας προσφέρει και την ετικέτα Formore booklet με περισσότερες σελίδες για τις περιπτώσεις που απαιτείται ακόμα περισσότερος χώρος. Έτσι μπορείτε να προσθέσετε:

Τρόφιμα, Κρασί & ποτά, Αγροτικά προϊόντα, Ατομική φροντίδα, Απορρυπαντικά, Φαρμακευτικά
Logistics, Industrial, Promotion, Καινοτομίες

https://www.forlabels.gr/

forlabels home slide 1

-------------------------------------------------------------------------------

Cava Halari Cordis

Cava Halari Cordis is a Wines, Spirits and Delicatessen trading company, that holds a concept store in Glyfada-Athens, Greece.

‘Cordis’ σημαίνει ‘της καρδιάς’. Είναι το όνομα που επιλέχθηκε για να εκφρασθεί η φιλοσοφία του νέου αυτού χώρου στη Γλυφάδα. Προϊόντα ιδιαίτερα, δοκιμασμένα, αγαπητά, επιλεγμένα κρασιά από τον Ελληνικό και ξένο αμπελώνα, spirits από όλες τις γωνιές του κόσμου, deli προτάσεις, πρωτότυπα αντικείμενα, κεριά, ένα εξαιρετικό bar à plantes και συλλεκτικά κομμάτια ρούχων είναι μόνο ένα δείγμα της ‘cordis’ φιλοξενίας που υπόσχονται να σας αγκαλιάσει.

https://www.facebook.com/cavahalaricordis/?tn-str=k*F

http://www.cavahalari.com/

καβα

-----------------------------------------------------------------------

Οινοποι'ί'α Βουρβουκέλη

Το Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε από το Νίκο και την Φλώρα Βουρβουκέλη το 1999, στην περιοχή των Αβδήρων στο νομό Ξάνθης όταν ο Νίκος, ο οποίος από μικρή ηλικία, μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι και το κρασί, είχε την επιθυμία να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί πέραν της επαγγελματικής του ασχολίας με την Ιατρική. Με όραμα την αναβίωση του φημισμένου αμπελώνα των Αβδήρων, φύτεψε στους εύφορους λόφους της περιοχής 20 στρέμματα (πλέον 100) με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών.

Παράλληλα με την δημιουργία όλου αυτού του εγχειρήματος τα δύο μεγαλύτερα παιδία της οικογενείας, ο Γιώργος και ο Οδυσσέας, ακολουθώντας σχετικές σπουδές πάνω στην οινολογία και την αμπελουργία ενεπλάκησαν και πλέον διευθύνουν το κτήμα. Ο μικρότερος αδελφός Αλέξιος προς το παρόν ακολουθεί τα βήματα και το δρόμο του πατέρα στην ιατρική. Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή παραμένει πάντα η μητέρα Φλώρα.

To Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε από αγάπη της οικογένειας μας για την ιστορική περιοχή των Αβδήρων και το κρασί. Η επανένταξη της αμπελλόεσσας γης των Αβδήρων στον οινικό χάρτη της Ελλάδας έγινε από όραμα πράξη

Το ιδιαίτερο μικροκλίμα των Αβδήρων είναι ιδεατό για την αμπελοκαλλιέργεια λόγω του ότι το καλοκαίρι υπάρχουν παρά μόνο οι ελάχιστες αναγκαίες βροχοπτώσεις και χαμηλές βραδινές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα προκύπτοντα παραγόμενα κρασιά να έχουν τα δε λευκά και ροζέ έναν ελαφρύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα με αρκετή οξύτητα, τα δε ερυθρά έναν πλούσιο χαρακτήρα ικανό για μακρόχρονη παλαίωση.
Η επιλογή των περιοχών όπου καλλιεργούνται οι διάφορες ποικιλίες έγινε ύστερα από επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με αναγνωρισμένους Γεωπόνους και Οινολόγους βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή αυτών στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής των Αβδήρων.
Η καλλιέργεια αναπτύσσεται σε αμπελοτεμάχια που βρίσκονται σε λόφους υψομέτρου 100-250 μέτρων, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είτε μακριά είτε κοντά στο Θρακικό πέλαγος όμως πάντα γύρω από τον οικισμό των Αβδήρων. Επιμερίζονται σε δύο κυρίως κατηγορίες, αναφορικά με τη σύσταση του εδάφους, όπου στην πρώτη, είναι τα ψηλότερα, με αργιλοπηλώδη εδάφη, εντατικής καλλιέργειας και στη δεύτερη με αργιλοπηλώδη εδάφη με κροκάλα και επιφανειακή πέτρα.
Ο κύριος όγκος των ερυθρών ποικιλιών καλλιεργούνται προς τα νότια κοντά στο Θρακικό πέλαγος και αντίστοιχα οι περισσότερες λευκές προς τα βόρεια. Οι γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η ερυθρή αρχέγονη Λημνιό και οι Θρακικες, η ερυθρωπή Παμίδι η ερυθρή Μαυρούδι Θράκης και η λευκη Ζουμιάτης. Από τις διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούνται οι κοσμοπολίτικες λευκές Chardonnay και Sauvignon blanc, οι δημοφιλείς ερυθρές Syrah, Merlot και η σπάνια γαλλική Cinsaut.

https://vourvoukeli.gr/

AVDIROS WHITE s25 NOyearSHA 175x610

------------------------------------------------------------------------

Κτήμα Δύο Ύψη

Η πλαγιά από την οποία ο Χρήστος Κόκκαλης παρήγαγε την περίφημη Τριλογία του μαζί με τον πρόσφατα φυτεμένο αντικριστό αμπελοτόπι οριοθετούν την προσπάθεια της Ηλείας, ενώ παράλληλα ευθύνονται και για το όνομα της ''Δύο Ύψη''.

Παρόλη την νεαρή ηλικία των αμπελιών, το Διάλογος Λευκός 2018 ( 7,5/10 ) από τα γεμάτα όστρακα κοκκινοχώματα διαθέτει σώμα, νεύρο και ορυκτότητα που καθιστούν αυτό το blend Ασύρτικου και Κυδωνίτσας πιο …Σαντορίνη από πολλές Σαντορίνες, ενώ το Ερυθρό αδελφάκι από την εσοδεία του 2017 ( 6,5/10 ) είναι σοκολατένιο αλλά σκληρό απαιτώντας 2-3 χρόνια παλαίωσης. Το Mova 2013 ( 6,5/10 ) βάζει Cabernet αντί του Syrah πλάι στο Αγιωργίτικο σε ένα rustic σύνολο που μόλις αρχίζει να μαλακώνει.

Η ναυαρχίδα Trilogia 2015 ( 8/10 ) από την άλλη διαθέτει τυπική μύτη κέδρου και μαύρου ώριμου φρούτου, εντυπωσιάζει ωστόσο περισσότερο στο στόμα λόγο της τέλειας αναλογίας οξύτητας –τανινών, της αχαλίνωτης δύναμης και του 10χρονου δυναμικού της.

4162870

----------------------------------------------------------------------------

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

Το οινοποιείο Silva Δασκαλάκη βρίσκεται στη Σίβα, ένα μικρό χωριό στο Δήμο Ηρακλείου στο 17ο χλμ Ηρακλείου- Μοιρών.

Η παράδοση της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή.

Το χωριό Σίβα είναι ένα γραφικό αγροτικό χωριό, όπου υπάρχουν διαφόρων τύπων καλλιέργειες όπως οι πλούσιοι αμπελώνες και οι ελαιώνες στα ασύμμετρα λοφάκια της περιοχής.

Οινοποιείο
Η παράδοση της οικογένειας Δασκαλάκη στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή οίνων ξεκινάει από το 1920.

Σήμερα, το οινοποιείο πλέον έχει περάσει στη 3η γενιά. Από το 2003 έχει αρχίσει η ουσιαστική αναβίωση των 80 ιδιόκτητων στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη βιολογική καλλιέργεια σε εδάφη ασβεστοαργυλώδη, με υψόμετρο 400-600 μέτρων.

Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα που ποιοτικά μπορεί να προβάλει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των κρασιών της Κρήτης, η οικογένεια δίνει έμφαση κυρίως στις τοπικές ποικιλίες όπως Λιάτικο, Μαντηλάρι,Πλυτό κ.α. αλλά και στις διεθνής ποικιλίες κρασιών.

Επίσης, από το 2003 άρχισε και ο εξοπλισμός του οινοποιείου με μηχανήματα στο χώρο της παραγωγής και εμφιάλωσης.

Η πρώτη επίσημη εμφιάλωση του οινοποιείου Δασκαλάκη έγινε το 2005 με τα κρασιά ‘Λιάτικο’ ξηρό Π.Ο.Π και ‘Λιαστός’ φυσικώς γλυκύς οίνος Ο.Π.Α.Π.

Μερικά χρόνια μετά, το 2008, απονεμήθηκε στο οινοποιείο το ‘Μεγάλο Χρυσό’ μετάλλιο με το κρασί Ένστικτο ερυθρό(Syrah-Κοτσιφάλι), παραγωγής του 2006. Γεγονός που χαροποίησε όλη την οικογένεια εφόσον κατάφερε να φτάσει στην υψηλότερη διάκριση σε Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου.

Οι ποσότητες που παράγονται είναι μικρές διότι στόχος τους είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων που ελπίζουν να κερδίσουν την προτίμηση σας.

Αμπελώνες
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του οινοποιείου εκτείνονται σε 80 στρέμματα με μέσο υψόμετρο 500 μέτρων. Βρίσκονται εντός της αμπελουργικής ζώνης Δαφνών η οποία ανήκει στη ζώνη Ο.Π.Α.Π. (ονομασία προέλευσης ανωτέρας ποιότητας).

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια.
Το έδαφος είναι αργιλώδες με κάποια ασβεστολιθικά πετρώματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην φροντίδα των αμπελώνων, γι αυτό το λόγο οι αγροτικές εργασίες όπως επίσης και ο τρύγος, γίνονται χειρωνακτικά.

Στους αμπελώνες φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται Ελληνικές και διεθνής ποικιλίες. Το βιδιανό, Πλυτό, Αθήρι, Θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας και Μαλβαζία αποτελούν τις Ελληνικές λευκές ποικιλίες, ενώ το Λιάτικο, Μαντηλάρι και κοτσιφάλι αποτελούν τις Ελληνικές ερυθρές. Επίσης καλλιεργούνται οι διεθνής λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon και οι ερυθρές Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Βιολογική καλλιέργεια
Οι αμπελώνες του οινοποιείου Δασκαλάκη καλλιεργούνται με τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας η οποία απορρίπτει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών.

Όμως τα τελευταία 4 χρόνια ασχολούνται με τη βιοδυναμική καλλιέργεια. Ο όρος βιοδυναμική έχει Ελληνική ρίζα από τις λέξεις βίος=ζωή και δύναμις=ενάργεια. Η βιοδυναμική θεωρεί ότι η ενέργεια που δέχονται τα φυτά ως βαρύτητα από τη γη ή ως κοσμική ακτινοβολία από το διάστημα( ήλιος, σελήνη, πλανήτες, άστρα) έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξή τους. Η σελήνη επιδρά μέσα από την έλξη που ασκεί στους χυμούς τους και ανάλογα με το φως στα φύλλα.

Η οικογένεια Δασκαλάκη συμβουλεύεται ένα ημερολόγιο το οποίο είναι βασισμένο σε πολύχρονες παρατηρήσεις της συμπεριφοράς των πλανητών και των άλλων ουρανίων σωμάτων. Εν συντομία εκεί αναφέρονται οι ευνοϊκές μέρες και ώρες αλλά και οι αρνητικές για αγροτικές εργασίες, που φυσικά αφορούν το αμπέλι, όπως μεταφύτευση φυτών, όργωμα, συγκομιδή και άλλα.

Η φιλοσοφία του οινοποιείου όσον αφορά την βιοδυναμική καλλιέργεια είναι ο σεβασμός στη φύση και στη ζωή.

https://www.silvawines.gr/

003 new

-----------------------------------------------------------------------------

Τρικαλινός

Από το 1856 η κληρονομιά επεξεργασίας των αυγών του θηλυκού Κέφαλου, περνά για τέσσερις γενιές από παππού σε υιό, στην οικογένεια Τρικαλινός. Σήμερα, με πίστη στην παράδοση και όραμα για το αύριο, η εταιρία Trikalinos καινοτομεί παράγοντας ποιοτικά ανώτερα προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας.

ΟΙ ΑΞΙΕΣ
Ισορροπημένη, λεπτή γεύση/ ευχάριστη, μακρότατη επίγευση
Διατήρηση της αρχικής διατροφικής αξίας
Χωρίς πρόσθετα & συντηρητικά
Λόγοι για να το αγαπήσετε

Για το Αυγοτάραχο χρησιμοποιούνται αποκλειστικά αυγά Κέφαλου, τα οποία αναγνωρισμένα αποτελούν την καλύτερη πρώτη ύλη για την παρασκευή αυγοτάραχου.
Η διαδικασία παρασκευής διασφαλίζει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και υψηλό επίπεδο υγρασίας, ώστε να διατηρούνται οι θαλασσινοί χυμοί του ενώ τα επίπεδα νατρίου να διατηρούνται χαμηλά.
Περιβάλλουν το Αυγοτάραχο με φυσικό κερί μέλισσας, ώστε να διατηρείται ανέπαφη η γεύση και η θρεπτική αξία σε όλη τη διάρκεια ζωής του.
Προϊόντα
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ
ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΤΡΙΜΜΑ
ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ PSYCHE
ΑΦΡΙΝΑ
ΜΕΛΙΧΛΩΡΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ GOLDEN AGE
ΣΑΡΔΕΛΑ ΦΙΛΕΤΟ
ΓΑΥΡΟΣ ΦΙΛΕΤΟ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ
ΚΟΥΤΙ ΔΩΡΟΥ

https://trikalinos.gr/el

trikalinos products bottarga main

--------------------------------------------------------------------

Παστέλι οικογένειας Ζάκατα

Το παστέλι είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά γλυκά της Ελλάδας. Φτιαγμένο παραδοσιακά από σουσάμι και μέλι, αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό των δύο αυτών θρεπτικότατων τροφών.
Στο νησί της Σαμοθράκης, τον τόπο της άγριας και πανέμορφης φύσης, το παστέλι παρασκευάζεται παραδοσιακά εδώ και αιώνες. Υπεύθυνο για τη νοστιμιά του αλλά και τη θρεπτική του αξία είναι το εξαιρετικό μέλι του νησιού, αποτέλεσμα της πλούσιας χλωρίδας της Σαμοθράκης.
Στην παραγωγή του παστελιού της Σαμοθράκης, εξειδικεύεται η οικογένεια του Νικολάου Ζάκατα και Γιώργου Ζάκατα η οποία διαθέτει μονάδα ζαχαροπλαστικής στο χωριό Θέρμα.
Η ποιότητα και η γεύση των δημιουργιών βασίζεται στο μέλι επιλεγμένων ντόπιων μελισσοκόμων, το οποίο χρησιμοποιείται άβραστο στα παστέλια.
Με τον τρόπο αυτό, πέρα από την τέλεια γεύση, διατηρείται ανεπηρέαστη η μοναδική διατροφική αξία και βιολογική δράση του μελιού. Πέρα από το μέλι, το σουσάμι και το ταχίνι που χρησιμοποιούμε, προέρχεται από κορυφαίους παραγωγούς της Θράκης. Αλλά και τα συνοδά υλικά επιλέγονται με βάση την αγνότητα και την ποιότητά τους (βιολογικά λεμόνια Σκοπέλου, βιολογικά αμύγδαλα Ξάνθης κ.α.).

Χειροποίητο Παστέλι Σαμοθράκης Ζάκατα, για μία αληθινά σπάνια γευστική εμπειρία!

παστελι

 

75643552 1550039185139297 793491570098700288 o

 74533695 1550038958472653 208085075227574272 o

75552790 2568712923454054 4706674438563692544 n75552790 2568712923454054 4706674438563692544 n

77285667 476804249605376 3729957879990452224 n

76688900 1435435759940138 6126995362864431104 n

 

 

 

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr