04
Τετ, Οκτ
16 New Articles

Νέα τοιχογραφία «Η Λαρισαία» στο πάρκο του ΟΣΕ

Ρεπορτάζ
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σε μια χειρονομία σεβασμού και ένδειξη αγάπης προς την ελληνική ενδυματολογική παράδοση, την Ιαπωνική γραφιστική σχολή και την ίδια τη γυναίκα,

δημιουργήθηκε η τοιχογραφία «Η Λαρισαία», σε πλαϊνό τοίχο πολυκατοικίας στο πάρκο ΟΣΕ (Μπασδέκη 1, Λάρισα) από τον visual designer, Κωστή Τσιάχα, σε επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας / μουσειολόγου, Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου, με αποκλειστική χορηγία της εταιρείας DIAS Scaffoldings και υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

DJI 0629

Πηγή έμπνευσης και εκκίνησης του έργου, υπήρξε η «γεωμετρική γκέισα» που σχεδίασε ο Ikko Tanaka (1930 - 2002), ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς Ιάπωνες σχεδιαστές, για την προώθηση της παραδοσιακής ιαπωνικής παράστασης χορού στις ΗΠΑ, το 1981.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σχεδιαστική γλώσσα, της λιτότητας, της αφαίρεσης και της γεωμετρικής απόσταξης, μεταγλωττίστηκε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της λαϊκής παράδοσης: η τοπική παραδοσιακή ενδυμασία.

Τιμάται μ’ αυτόν τον τρόπο, η τοπική ενδυματολογική παράδοσή μας, ένα μίγμα στοιχείων και αναφορών, συμβατό με τη χαρακτηριστική ανοιχτότητα και προσαρμοστικότητα της Λάρισας, γιορτάζοντας παράλληλα τη δύναμη, την ευαισθησία και τη θηλυκότητα της γυναικείας φύσης.

AZ6 1369

AZ6 1369

Η «Λαρισαία» είναι η πρώτη τοιχογραφία μιας σειράς έργων που θα ακολουθήσουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με σημεία αναφοράς την παραδοσιακή ενδυμασία της Βλάχας, της Καραγκούνας, της Ηπειρώτισσας, της Πηλιορείτισσας και άλλων, με απώτερο σκοπό να προσφερθεί μέσα στο σύγχρονο ελληνικό αστικό τοπίο, μια νέα οπτική έργων λαϊκής παράδοσης, ανατοποθετώντας τα εκεί όπου γεννήθηκαν, ώστε να μπορούμε ελεύθερα να τα θαυμάζουμε, να τα εκτιμούμε και να εμπνεόμαστε και πάλι από αυτά.

«Οραματιζόμαστε νέες οπτικές, μέσα από τις οποίες, θα μπορεί κανείς να προσεγγίσει την ελληνική ενδυμασία για να φτάσει στον πυρήνα της, που είναι η ακάματη μετατροπή του εσωτερικού κόσμου του λαού μας σε φως». - Βικτωρία Καρέλια, Συλλέκτρια ελληνικών ενδυμασιών

Τοιχογραφία «Η Λαρισαία», Ιούνιος 2023

Σχεδιασμός - δημιουργία: Κωστής Τσιάχας

Επιμέλεια: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Χορηγός: DIAS Scaffoldings

Υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

AZ6 1383

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr