Η συνέντευξη των "Εναλλάξ" στην Νικολέτα Κουλέτσιου (Photo&Video)

Συνεντεύξεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Οι "Εναλλάξ" δημιουργήθηκαν το 2010 στη Λάρισα από τον Λευτέρη Βουλγαράκη.
Είναι ένα Ροκ συγκρότημα με Ελληνικό στίχο που μετά από ανακατατάξεις στο δυναμικό της μπάντας και την αποχή ενός χρόνου από την μουσική σκηνή ξεκίνησαν πάλι τις εμφανίσεις τους.

Έχουν συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες για τα ελληνικά δρώμενα όπως ο Μπάμπης Στόκας, ο Κώστας Παρίσσης, ο Δημήτρης Πουλικάκος, οι Εκείνος & Εκείνος, τα Υπόγεια ρεύματα και πολλοί άλλοι.

"Σήμερα" κλείνουν 6 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική ροκ μουσική σκηνή γιορτάζοντας αυτή την επέτειο με τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο "ΕΝΑΛΛΑΞ", ο οποίος περιέχει 7 τραγούδια.

Πάμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα..

Ποιο είναι το line up του συγκροτήματος «Εναλλάξ»;
Στην φωνή και στην ακουστική κιθάρα είμαι εγώ ο Λευτέρης Βουλγαράκης, στο ηλεκτρικό μπάσο ο Κώστας Senia, στα τύμπανα ο Μιχαήλ Άγγελος και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Δημήτρης Καρπούζας.

enallax 2

Οι Εναλλάξ ξεκίνησαν;
Το 2010 προς 2011 ήταν η πρώτη εμφάνιση σαν Εναλλάξ,από εμένα τον Λευτέρη και κάποια άλλα παιδιά που είμαστε τότε, ξεκινήσαμε με άλλα πράγματα και τελικά μας βγήκε η μπάντα.

Ποιο είναι το ύφος του γκρουπ;
Λευτέρης: Παίζουμε Ελληνόφωνο ροκ, έχουμε περάσει από πολλά μονοπάτια, ξεκινήσαμε με ροκ δυνατό, μετά προέκυψαν μπαλάντες και το κάθε μέλος που περνούσε από το γκρουπ άφηνε και το στοιχείο του. Τα μέλη που είμαστε τώρα έχουμε βάλει και πιο εναλλακτικά στοιχεία μέσα από ξένες επιρροές που έχουμε, έτσι σήμερα έχουμε υφή από Ξύλινα Σπαθιά, Υπόγεια Ρεύματα και Πυξ Λαξ.

Πως προέκυψε το όνομα "Εναλλάξ";
Λευτέρης: Στην πρώτη εμφάνισή μας ήμασταν ένα όργανο, μια κιθάρα και δύο φωνές και εκεί που πάμε να ξεκινήσουμε να τραγουδάμε σε ένα live, το μικρόφωνο είχε πρόβλημα ,οπότε τραγουδούσαμε εναλλάξ στο μικρόφωνο και από εκεί βγήκε το όνομα μας.

Έχετε κάνει μουσικές σπουδές;
Λευτέρης: Αυτοδίδακτοι είμαστε, μόνο ο Δημήτρης κάνει μαθήματα κιθάρας και ο Άγγελος που ξεκίνησε να παίζει μόνος του τύμπανα και συμπληρώνει με κάποια μαθήματα.

Έξι χρόνια παρουσίας στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή με νέο άλμπουμ. Μιλήστε μας γι'αυτή την επέτειο
Λευτέρης: Έχουμε βγάλει ένα καινούριο άλμπουμ, είναι τραγούδια τα οποία αυτά τα έξι χρόνια μαζεύαμε, τα φτιάξαμε σε μια συλλογή και κάναμε ένα δισκάκι. Βοήθησαν πολλά άτομα για να γίνει αυτό το αποτέλεσμα, γράψαμε τον δίσκο στο studio του Pandora's Box, ο Λουκάς και ο Γιάννης Αυγερινός μας δώσανε τα «φώτα» τους, κάποια τραγούδια όπως και το «Σε ρωτάω» υπάρχουν πριν γίνει η μπάντα από το 2009 και είναι τραγούδια τα οποία είχα γράψει εγώ. Ο καθένας μας έχει βάλει το στοιχείο του. Όμως ζούμε σε μια πόλη η οποία έχει μόνο δύο μουσικές σκηνές, αν χαρακτηρίσουμε τον Μύλο του Παππά μουσική σκηνή και το Stage και είμαστε και εμείς περιορισμένοι σε αυτό, που θα θέλουμε σαν γκρουπ να κάνουμε.

Ποιες συνεργασίες έχουν μουσικά το ύφος των κομματιών σας;
Λευτέρης: Οι συνεργασίες προέκυψαν, αφού είχαν βγει τα τραγούδια όλα, λατρεύω τους Πυξ Λαξ και πολλά τραγούδια μας μπορεί να είναι παρόμοια μουσικά ντυμένα έτσι. Η μπάντα το 2012 διαλύθηκε για πολύ λίγο και με το νέο σχήμα του γκρουπ ο καθένας μας είχε άλλο ύφος. Ο Κώστας άκουγε πιο alternative μουσική την οποία πέρασε μέσα στα τραγούδια μας, οπότε αυτός ο ήχος των Πυξ Λαξ και των Υπόγειων ρευμάτων εντός εισαγωγικών άλλαξε, με το στοιχείο του, το μπάσο.

enallax ekeinosekeinos

                                                                                          Με τους ''Εκείνος & Εκείνος'' στο μπαράκι του Μύλου

Σύστησέ μας τα νέα μέλη
Ο Δημήτρης Καρπούζας ο οποίος είναι δύο μήνες μαζί μας, δούλευε μόνος του πριν, είναι πολύ καλός κιθαρίστας και έδειξε την θέλησή του από την πρώτη στιγμή να μάθει τα τραγούδια μας, ερχόταν στις πρόβες δουλεμένος.
Ο Μιχαήλ Άγγελος είναι ο ντράμερ μας, ο οποίος βοήθησε το συγκρότημα και αυτός, με την θέληση που είχε να μάθει να παίζει πολύ καλά. Είναι της λεπτομέρειας.
Ο Κώστας Senia στο μπάσο είχε εμπειρία σε άλλα συγκροτήματα, ήρθε στην μπάντα και με την θέλησή του και αυτός κατάφερε να μπει στο ύφος του γκρουπ, γιατί ήξερε να παίζει κάποια τραγούδια ελληνικά.
Και εγώ είμαι ο Λευτέρης Βουλγαράκης, ο τραγουδιστής και παίζω ακουστική κιθάρα και συνθέτω σε εισαγωγικά, δηλαδή γράφω την δομή ενός τραγουδιού, το δίνω στα παιδιά και βάζουν τα δικά τους στοιχεία επάνω.

Με ποιους καλλιτέχνες έχετε συνεργαστεί;
Λευτέρης: Με τον Μπάμπη Στόκα,τον Κώστα Παρίσση,τον Δημήτρη Πουλικάκο,τους Εκείνος & εκείνος,τα Υπόγεια ρεύματα, τους Social Waste και με τοπικά σχήματα όπως η ''Εδέμ'' και πάρα πολλά άλλα.

Τελευταία σας συνεργασία;
Λευτέρης: Τελευταία μας συνεργασία ήταν με τα Υπόγεια ρεύματα στην παρουσίαση του δίσκου μας πριν ένα μήνα περίπου, στο Stage.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές, από που εμπνέεστε τους στίχους και σε ποιους απευθύνεστε;
Λευτέρης: Μπορεί να βγω μια βόλτα, να δω πέντε πράγματα γύρω μου και αυτά να γυρίσω να τα κάνω τραγούδι. Εμπνέομαι από την ροή των πραγμάτων γύρω μου γενικότερα, γι' αυτό και τα κομμάτια είναι σε πρώτο πρόσωπο. Αν και τα περισσότερα τραγούδια είναι βιωματικά. Απευθυνόμαστε σε όλο το ηλικιακό κοινό από 17+ και πάνω, στον Μύλο ας πούμε έχουμε παίξει μπαλάντες και σε κοινό 40+.

Εδώ και χρόνια η πειρατεία έχει σκοτώσει την μουσική, εσείς με ποιο τρόπο προωθείτε τα κομμάτια σας και τι ευκαιρίες σας δίνονται για συναυλίες;
Λευτέρης: Η πειρατεία είναι ο βασικός λόγος που έχουν «πεθάνει» οι δισκογραφικές εταιρίες, οπότε κάθε νέος καλλιτέχνης πρέπει να παιχτεί στο διαδίκτυο. Από εκεί και μετά όταν γράψει και ηχογραφήσει μια δική του δουλειά, όσοι θέλουν να διαφημιστούν τα περνάνε όλοι στο διαδίκτυο. Το You tube είναι πλέον μια τεράστια δισκογραφική εταιρία από μόνη της, στην οποία προωθεί ο κάθε ένας την δουλειά του.
Οι ευκαιρίες για συναυλίες στην πόλη της Λάρισας είναι λιγοστές, ο κάθε ένας μπορεί να στήσει μια συναυλία, όχι δημόσια βέβαια γιατί απαγορεύεται από τον Δήμο Λάρισας. Αυτή είμαι μια δυσκολία, που δεν ξέρουμε αν υπάρχει σε άλλες πόλεις. Στην Λάρισα αν θέλεις να στήσεις μια συναυλία πρέπει να είσαι Σύλλογος. Εμείς σαν ''Εναλλάξ'' να πάρουμε άδεια για να στήσουμε ένα ροκ αφιέρωμα, δεν μπορούμε, μας κόβει ο Δήμος και μετά υπάρχουν μόνο δύο μουσικές σκηνές όπως προείπα και μόνο εκεί μπορούμε να στήσουμε συναυλία. Υπάρχουν και άλλες πτυχές παράλληλα, όπως ασπούμε η ΑΕΠΙ.
Η ΑΕΠΙ είναι μία εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων η οποία σκοτώνει τις συναυλίες, γιατί για να κάνεις μια συναυλία πρέπει να πληρώσεις την ΑΕΠΙ απλά και μόνο για τα πνευματικά σου δικαιώματα. Και πολλοί καλλιτέχνες δεν βγάζουν δίσκο, γιατί πρέπει να πληρώσουν αρκετά χρήματα στην ΑΕΠΙ.

enallax ypogeia reumata

                                                                                                 Με τα Υπόγεια ρεύματα στο Stage Larisa

Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει κάτι που μπορεί να προσφέρει μια δισκογραφική εταιρία σε ένα ροκ συγκρότημα;
Δημήτρης: Το μόνο που μπορεί να προσφέρει μία δισκογραφική εταιρία, έτσι όπως δουλεύουν πλέον, είναι η προώθηση των τραγουδιών, δηλαδή αν ένα συγκρότημα δεν έχει τον χρόνο να προωθήσει την δουλειά του, το κάνει η δισκογραφική εταιρία.

Που μπορεί κάποιος να αγοράσει το δικό σας άλμπουμ;
Άγγελος: Το cd μπορεί κάποιος να το βρει στην σελίδα «Εναλλάξ» στο Facebook με ένα μήνυμα και στις συναυλίες μας, για να έχουμε την ευκαιρία να γνωρίζουμε και σε προσωπικό επίπεδο τους ανθρώπους. Θέλουμε να το δίνουμε εμείς, δεν μας αρέσει η απρόσωπη επαφή.

Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάποιες επιλογές σας; Πιστεύεται ότι, αν σε κάτι από το παρελθόν είχατε αντιδράσει διαφορετικά, θα βρισκόσασταν σαν μπάντα σε άλλο μουσικό επίπεδο αυτή την στιγμή;
Κώστας: Δεν πιστεύω ότι θα βρισκόμασταν σε άλλο μουσικό επίπεδο, απλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας, έχουμε συνεργαστεί με κάποιους ανθρώπους, έχουμε πάρει πολύτιμες εμπειρίες από αυτούς, έχουμε δει και άλλες μπάντες στο παρελθόν όπως οι «Εκτός εαυτού» με τον Χρήστο Παπαχρήστο τραγουδιστή, οι οποίοι ήταν μια πολύ καλή μπάντα και πιστεύω ότι οι Εναλλάξ βαδίζουν στα χνάρια τους. Δεν έχουμε μετανιώσει για κάτι.

Βγάζει κάποιος χρήματα μόνο από την μουσική; Πόσο εφικτό είναι να ζήσει μόνο από αυτό το επάγγελμα;
Λευτέρης: Είναι πολύ δύσκολο, εκτός αν παίζεις σε μουσικά μαγαζιά, όπως είναι τα μπουζούκια, αν και αυτά δουλεύουν πλέον 2-3 φορές την εβδομάδα. Όλοι στο γκρουπ μας κάνουμε και άλλες δουλειές, για να ζήσουμε και κρατάμε την μουσική σαν χόμπι μέχρι στιγμής. Βγαίνουνε κάποια χρήματα και από την μουσική, τα οποία όμως καλύπτουν τις ανάγκες της μπάντας

Το συγκρότημα για εσάς είναι τρόπος έκφρασης και εκτόνωσης ή σημαίνει κάτι περισσότερο;
Λευτέρης: Το σχήμα μας το θεωρώ οικογένεια, μιλάμε κάθε μέρα, έχουμε καθημερινή επαφή, δεν είμαστε μαζί από εμπορικό σκοπό.
Δημήτρης: Για μένα σημαίνει κάτι περισσότερο σίγουρα, βρισκόμαστε σαν μουσικοί αλλά έχουμε δεθεί και σαν ομάδα.
Άγγελος: Για μένα δεν είναι απλά ότι βρισκόμαστε για να "παίξουμε" και να φύγουμε, βρισκόμαστε όλοι μαζί και μαθαίνει ο ένας τον άλλον καλύτερα και κάνουμε και αυτό που αγαπάμε ταυτόχρονα.
Κώστας: Για μένα δεν είναι σαν αυτό που είχα ζήσει σε προηγούμενες μπάντες που απλά πηγαίναμε και παίζαμε, είναι κάτι παραπάνω αυτή την φορά, τους νιώθω και εγώ σαν οικογένεια, προσπαθεί ο καθένας να βοηθάει τον άλλον σε οτιδήποτε χρειαστεί, πέρα από την μουσική και αυτό μας κρατάει, όχι μόνο η μουσική.

Πείτε μου ένα live ορόσημο για την πορεία του γκρουπ που έμεινε χαραγμένο στην μνήμη σας;
Λευτέρης: Ένα μόνο θα πω...Στο Κηποθέατρο με τον Μπάμπη Στόκα ήταν απίστευτη εμπειρία για εμάς, ήταν απίστευτη εμπειρία για ένα Λαρισαϊκό συγκρότημα να βρεθεί σε μεγαλύτερο εξωτερικό συναυλιακό χώρο της πόλης και να παίξει στο Λαρισαϊκό κοινό. Ήταν τρομερή εμπειρία και με έναν τέτοιο καλλιτέχνη όπως ήταν ο Μπάμπης Στόκας. Μας βοήθησε πολύ αυτό, γίναμε και πιο γνωστοί στο κοινό της πόλης, γιατί πολλοί δεν μας γνώριζαν και νόμιζαν ότι είμαστε μπάντα από Αθήνα όταν παίξαμε στο Κηποθέατρο.Πολύ καλή συναυλία την περιμέναμε πως και πως.

enallax babis stokas

                                                                                                                     Με τον Μπάμπη Στόκα

Ποιες είναι οι μελλοντικές κινήσεις και τα σχέδιά σας;
Λευτέρης: Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να προωθήσουμε το cd που έχουμε βγάλει, συναυλίες εκτός πόλης, προς Θεσσαλονίκη. Βόλο και Καρδίτσα έχουμε παίξει στο παρελθόν, θέλουμε να παίξουμε και με άλλες μπάντες που έρχονται στην πόλη μας και με άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Δουλεύουμε νέα τραγούδια, όπου έχουμε βάλει όλοι την δουλειά μας, ο πρώτος δίσκος ήταν όλος «Λευτέρης» ας πούμε, τώρα το νέο υλικό που θα βγει είναι από όλους μας, είναι «Εναλλάξ». Σε λίγους μήνες βγαίνει και μια διασκευή τραγουδιού που κάνουμε εμείς, ίσως κάνουμε και κάποιο video clip. Επιδιώκουμε και εμείς μια αξιοπρεπέστατη συνεργασία με κάποια δισκογραφική εταιρία, αν προκύψει.

Επόμενες προγραμματισμένες συναυλίες;
Λευτέρης: Επερχόμενες εμφανίσεις της μπάντας έχουμε στις 4 Μαρτίου 2017 στο Mosh Pit στην Λάρισα και ένα επετειακό live για τα 6 χρόνια της μπάντας θα γίνει στο Black Rose, με ελεύθερη είσοδο για όλους και θα παίξουμε μόνοι μας, ενώ στο Mosh Pit θα πλαισιωθούμε από δύο συγκροτήματα ακόμη.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στο καινούριο σας άλμπουμ, καλές πωλήσεις, καλές συναυλίες και σαν larissorama ευχόμαστε η μπάντα να δέσει με τόσο ισχυρούς μουσικούς και ανθρώπινους δεσμούς, που να μην χρειαστεί να περάσει ξανά σε κάποιες άλλες αλλαγές.
Λευτέρης: Και εμείς σας ευχαριστούμε,και ευχόμαστε να συνεχίσετε να ενημερώνετε το κόσμο της Λάρισας με το www.larissorama.gr, και τον τόσο χρήσιμο οδηγό διασκέδασης και φαγητού, ο οποίος έλλειπε από την πόλη μας και τον έχουμε ανάγκη!

Η σελίδα των "Εναλλάξ" στο Facebook: https://www.facebook.com/enallaxpage/

enallax kouletsiou nikoleta

enallax banner                                                                                                                             Εναλλάξ 2017®