Οι ''Εναλλάξ'' μιλούν για την 12ετή πορεία τους με αφορμή την επετειακή συναυλία

Συνεντεύξεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τους γνώρισα μέσα από το Λαρισόραμα και τις συναυλίες τους είτε κατά μόνας είτε ως support σε συναυλίες μεγάλων επώνυμων καλλιτεχνών.

Πότε πέρασαν τα χρόνια και οι ''Εναλλάξ'' έγιναν 12 ετών, είναι ένα μυστήριο. Γι' αυτά τα 12 χρόνια τους κάνουν και μία επετειακή συναυλία, οπότε ''να η ευκαιρία'' να τα ξαναπούμε, αφού ήδη μας έδωσαν πριν χρόνια μία συνέντευξη.

Να σας τους συστήσουμε πριν αρχίσει η συζήτησή μας. Είναι οι:
Λευτέρης Βουλγαράκης φωνή και ακουστική κιθάρα, Γιάννης Πανταζόπουλος ηλεκτρική κιθάρα, Μιχαήλ Άγγελος τύμπανα, Αριάννα Τροβιά μπάσο. Στην επετειακή συναυλία τους θα συμμετέχουν και πρώην μέλη της μπάντας.

-Αλήθεια πως είναι να γίνεστε 12 ετών; Ποιά είναι η αίσθηση που κυριαρχεί; Υπήρχε στην αρχή έστω μια αίσθηση ότι, θα κάνατε μια πορεία τόσων ετών;
-Είναι θαύμα, το ότι γίναμε και μπάντα στην αρχή. Οι Εναλλάξ ήταν ένα ακουστικό σχήμα τριών ατόμων δύο φωνές και μία κιθάρα. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, τι θα ακολουθούσε. Η αίσθηση που κυριαρχεί, είναι η νοσταλγία για την αρχική μας αθωότητα, αλλά και περηφάνεια για ότι κάναμε ως τώρα. Και βέβαια ανυπομονούμε να ανέβουμε στην σκηνή και να επικοινωνήσουμε με τον δικό μας τραγουδιστικό τρόπο με τον κόσμο, που έχει δείξει ότι, μας αγαπάει, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της επετειακής μας συναυλίας στο Skyland.

13316944 502834793255149 9062691496523196670 o
-Θέλω όμως να πάμε στην αρχή αρχή. Πως ξεκινάει η ιστορία ''Εναλλάξ'';
-Γυρίζουμε πίσω στα τέλη του 2009. Ο Λευτέρης μαζί με τον φοιτητή Μάριο Στάμο και την Σοφία Γκουλιώνη δημιούργησαν τους Εναλλάξ σαν ένα ακουστικό τρίο και τον Απρίλιο του 2010 παίξαμε για πρώτη φορά με αυτό το όνομα στο bar Cloks στην Νεάπολη Λάρισας. Μοναδική και άγρια εμπειρία, όπως σε κάθε αρχή βέβαια. Δεν περιμέναμε εξάλλου πολλά πράγματα, αυτό που αγαπούσαμε κάναμε σε ένα μπαράκι, που μας φιλοξένησε ευγενικότατα.

-Ας κάνουμε μια διαδρομή των μουσικών σας επιλογών. Με ποιά ακούσματα είχατε τα πρώτα μουσικά σκιρτήματα, με τι είδους μουσική ξεκινήσατε και σήμερα τι παίζετε;
-Το καλό ή κακό με εμάς είναι ότι, δεν έχουμε κοινά ακούσματα. Βέβαια υπάρχει η αγάπη για την κλασσική rock σκηνή των ‘70’s και ‘80’s και τα μεγάλα θρυλικά συγκροτήματα εκείνης της εποχής, που έγραψαν ιστορία στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Led Zeppelin, Rolling Stones, Deep Purple κλπ. δεν ξαναβγαίνουν, είναι ανεπανάληπτοι. Κάπως έτσι έγινε η αρχή. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας αγαπάει και επηρεάζεται από διαφορετικό παρακλάδι της rock μουσικής σκηνής. Αυτό είναι, που διαμόρφωσε και τον ήχο μας στην εξέλιξή μας ως μπάντα. Βέβαια και όλα τα πρώην μέλη έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, με τα δικά τους ακούσματα και επιρροές. Σήμερα πια παίζουμε ελληνόφωνη rock μουσική με κάποια pop-alternative στοιχεία. Aυτοί είμαστε οι ‘’Εναλλάξ’’ σήμερα.

-Έχετε κάνει και δισκογραφία. Τι ακριβώς έγινε, πως προέκυψε; Ποιός/ποιοί έγραψαν τα τραγούδια;
-Η αρχή έγινε, όταν γράψαμε το τραγούδι ( Σήκω από τον καναπέ ). Όλοι πιστέψαμε σε αυτό το τραγούδι και δεν πέσαμε έξω. Αφού κυκλοφόρησε και είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, πήραμε ώθηση για την συνέχεια. Τραγούδια είχαμε ήδη γραμμένα. Βγήκαν από το συρτάρι και φτιάξαμε τον δίσκο μας. Εμείς για ένα τραγούδι ξεκινήσαμε, δοκιμάσαμε την τύχη μας στο κοινό και από την επιτυχία αυτού προέκυψε ο δίσκος. Τους στίχους σε όλα μας τα τραγούδια έχει γράψει ο Λευτέρης, ενώ όλοι μαζί δουλέψαμε για την μελοποίηση τους.

13340040 502835226588439 3113421022834660802 o

-Σας άλλαξε η δισκογραφία; Προσέθεσε κάτι, αφαίρεσε κάτι; Τι έμεινε από αυτό ως εμπειρία, αλλά και ως συνέχεια και προοπτική.
Τ-ο studio είναι ένα μεγάλο σχολείο. Εκεί δεν υπάρχουν λάθη, είσαι εσύ και οι γνώσεις σου, η τεχνική σου, η αφοσίωση σε αυτό που γίνεται εκείνες τις στιγμές, η αγάπη για το τραγούδι, η ψυχή σου η ίδια. Οι περισσότεροι είμαστε αυτοδίδακτοι μουσικοί, ευτυχώς όμως για εμάς υπήρχαν άνθρωποι, που μας βοήθησαν πολύ με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στον τομέα της ηχογράφησης. Σίγουρα έχοντας κυκλοφορήσει έναν δίσκο και ένα single, αποκτήσαμε γνώσεις και εμπειρία και αυτά είναι πολύτιμα στοιχεία, αν ξέρεις να τα διαχειριστείς και αν τα επεκτείνεις προς όφελός σου. Η κυκλοφορία του δίσκου δεν μας άλλαξε ιδιαίτερα. Απλά πλέον είχαμε αφήσει και εμείς το δικό μας σημάδι στην ελληνόφωνη rock σκηνή. Το αποτύπωμα που αφήνεις γύρω σου, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, για να παίρνεις θάρρος και ανάσες και να πηγαίνεις παρακάτω, να εξελίσσεσαι. Μέσα από αυτόν τον δίσκο το συγκρότημα έχει μουσική ταυτότητα, που για εμάς είναι πολύ σημαντικό.

-Μουσικά πως εκφράζεσθε στην καθημερινότητα; Οι χώροι είναι ένα θέμα.
-Οι χώροι ήταν πάντα ένα θέμα για τις μπάντες ακόμη και για πρόβες όχι μόνο για live. Αλλά ίσως ήμαστε και οι μουσικοί λίγο γκρινιάριδες με τον καλό τρόπο. Για παράδειγμα, για 10 χρόνια υπήρχε το ‘’Stage’’ και πάλι λέγαμε δεν έχουμε χώρο. Για κάποια χρόνια υπήρχαν 2 και 3 μουσικές σκηνές στην πόλη και πάλι λέγαμε δεν έχουμε χώρο, έτσι λοιπόν κάπου στην μέση είναι η απάντηση

-Πόσες μπάντες υπάρχουν στην Λάρισα; Έχετε επαφές ή και συνεργασία; Σκεφτήκατε μήπως θα μπορούσατε να διοργανώσετε ένα διήμερο σε ένα χώρο με σχήματα της πόλης και αυτό να το επικοινωνήσετε πριν και μετά. Τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν αρκετές επιλογές σχετικά ανέξοδες.
-Οι μπάντες της Λάρισας είναι πολλές, δεν μπορούμε να ξέρουμε πλέον ποιες είναι ενεργές. Είναι και πραγματικά δύσκολο να κρατηθείς ενεργός, αφού βασικά κινούμαστε ερασιτεχνικά για την αγάπη μας με την μουσική και την ανάγκη έκφρασης. Αλλά το καλό με τις μπάντες της Λάρισας, ανεξάρτητα από το μουσικό είδος, είναι πως το 80% έχει δισκογραφία. Είναι μεγάλο θέμα αυτό για επαρχιακή πόλη, κάτι λέει. Συναυλιακά έχουμε διοργανώσει αρκετά φεστιβάλ, που μάλιστα έδωσαν και το βήμα σε πολλές νέες μπάντες. Επίσης για 5 χρόνια διοργανώναμε το ‘’Welcome to the show festival’’ με μπάντες από όλη την Θεσσαλία και όχι μόνο.

12322922 550698858468742 6186227438654279569 o

12322922 550698858468742 6186227438654279569 o

-Πως είναι γενικά τα πράγματα στην Λάρισα για μια τοπική μπάντα;
-Είναι δύσκολα και όμορφα ταυτόχρονα, άλλωστε δυναμώνεις αντιμετωπίζοντας τα δύσκολα, που πάντα θα υπάρχουν, ιδιαίτερα σε μια αρχή. Είναι δύσκολο να αναδειχτείς, όσο καλός και αν είσαι. Ήμαστε 12 χρόνια μπάντα και το όνομα ‘’Εναλλάξ’’ στην πόλη ακούστηκε μετά από 6 χρόνια. Έως τότε μας ήξεραν μόνο κάτι φίλοι στην Νεάπολη, εμείς κι’ εμείς δηλαδή. Στην πορεία βέβαια ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν .

-Το ''Εναλλάξ'' μια χαρά όνομα είναι; Ποιός ο νονός και πως;
-Το όνομα προέκυψε από το πρώτο μας live. Στην αρχή ήμασταν μία κιθάρα δύο φωνές και το ένα μικρόφωνο από την αρχή παρουσίασε προβλήματα. Μετά από λίγο σταμάτησε να δουλεύει και ο ιδιοκτήτης του Clocks ο γνωστός και αγαπημένος μας Jimmys από το Black rose μας είπε ‘’πείτε τα τραγούδια στο ίδιο μικρόφωνο εναλλάξ. Και κάπως κάπως έτσι έμεινε και το όνομά μας .

-Ετοιμάζετε μια συναυλία για τα 12 χρόνια σας μαζί με μια φιλική σας μπάντα. Τι ακριβώς θα ακούσουμε;
-Η συναυλία αυτή είναι μια συναυλία, που άργησε 2 χρόνια λόγω πανδημίας. Είναι μια συναυλία, που χρωστάμε, σε όσους μας αγαπάνε πραγματικά και ίσως λίγο παραπάνω σε αυτούς που πίστεψαν σε εμάς από την αρχή. Στην συναυλία αυτή θα παίξουμε τραγούδια από την δισκογραφία μας, αλλά και διασκευές αγαπημένων τραγουδιών της ελληνικής rock σκηνής. Οι φίλοι μας ‘’Rockόμελω’’ που θα ανοίξουν την συναυλία, θα παίξουν επίσης αγαπημένα τραγούδια ελληνικής rock. Αυτός είναι και ο λόγος, που χαρακτηρίσαμε την συναυλία ως η ‘’Γιορτή της ελληνικής rock’’.

-Εντάξει η συναυλία θα γίνει. Μετά; Υπάρχει ένα πλάνο, ένα σχέδιο για την μπάντα, την μουσική της, την έκφραση, την επικοινωνία σας με τον Λαρισαίο/α;
-Υπάρχουν στο πλάνο καλοκαιρινές εμφανίσεις σε ανοιχτούς χώρους. Eπίσης, μπορεί να είναι νωρίς να μιλάμε για αυτό, αλλά ίσως μπούμε στο στούντιο, για να γράψουμε δεύτερο δίσκο.

-Τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν δυνατότητες επικοινωνίας. Τα χρησιμοποιείτε, επικοινονώντας την μουσική σας, την ταυτότητά σας;
-Πλέον όλες οι μπάντες χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για παρουσίαση υλικού, διαφήμιση, προώθηση. Είναι πιο εύκολο και δωρεάν. Πιο παλιά υπήρχαν περιοδικά, που έκαναν αυτή την δουλειά και το υλικό κασέτες, δίσκοι, μπλουζάκια γύριζαν χέρι με χέρι. Είναι πιο ρομαντικό, αλλά όχι τόσο εύκολο και γρήγορο όσο οι διαδικτυακές πλατφόρμες.

-Παίξατε support σε πολλούς καταξιωμένους πανελλαδικά καλλιτέχνες. Θέλω ονόματα και πως το πετύχατε; Τι σας έμεινε από την επαφή μαζί τους; Από την επαφή με μεγάλο κοινό;
-Είχαμε την χαρά και την τύχη, να παίξουμε με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως Μπάμπης Στόκας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Πάνος Κατσιμίχας, Βασίλης Kαζούλης, Κώστας Παρίσης, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώργος Μαργαρίτης, Πένυ Ραμαντάνη, Πέτρος Θεοτοκάτος και συγκροτήματα θρύλους για την Ελλάδα. Υπόγεια Ρεύματα, Εκείνος και Εκείνος, Μωρά στην Φωτιά, Magic de spell, Απροσάρμοστοι, De facto, Κollectiva, Social waste, Mέμφις. Το πετύχαμε, γιατί πιστέψαμε στο μουσικό υλικό που έχουμε και δεν διστάσαμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο, να πάρουμε την τάδε εταιρία, που διοργάνωνε και να ζητήσουμε να παίξουμε. Μετά βέβαια όποιο συγκρότημα περνούσε από την πόλη μας ζητούσε να παίξουμε μαζί, support εμείς. Μας έμεινε η απλότητα πολλών καλλιτεχνών, που τους θεωρούσαμε απρόσιτους ή φίρμες και ήταν τόσο απλοί και καλοί μαζί μας. Μας έδωσαν συμβουλές και με πολλούς έχουμε κρατήσει επαφή και αυτό είναι δώρο για εμάς, που το κερδίσαμε, το κατακτήσαμε.

-Ποιά συναυλία ως support άφησε τα πιο πολλά χαμόγελα, εμπειρία, εντυπώσεις;
-Ολες άφησαν χαμόγελα και εντυπώσεις, από όλες κάτι πήραμε, αλλά σίγουρα η πρώτη είναι πιο έντονη στην μνήμη. Και η πρώτη ήταν αυτήν με τον Μπάμπη Στόκα και τον Κώστα Παρίση από τα Υπόγεια Ρεύματα στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ. Δεν είναι μικρό πράγμα από την μία ημέρα στην άλλη να παίζεις σε 2.000 άτομα κοινό και την επόμενη να ψάχνει ο κόσμος, ποιοί ήταν αυτοί, που άνοιξαν την συναυλία.

-Σας άλλαξαν αυτές οι συμμετοχές σε συναυλίες επωνύμων;
-Αλλαξαν τον τρόπο που δουλεύουμε σαν μπάντα, τον τρόπο που κάνουμε πρόβες, βλέποντας πως γίνετε η δουλειά από ανθρώπους που έχουν γυρίσει 2 και 3 φορές την χώρα με περιοδείες. Επίσης άλλαξε ο τρόπος που έβλεπε την μπάντα ο κόσμος. Μετά από τόσες συνεργασίες κερδίσαμε νέο κοινό.

-Πως ήταν η εμπειρία του River party στο Νεστόριο Καστοριάς και πως προέκυψε η συμμετοχή σας εκεί;
-Ηταν από τις πιο όμορφες εμπειρίες μας, να βρεθούμε στη σκηνή του μεγαλύτερου κα πιο ιστορικού καλοκαιρινού φεστιβάλ της χώρας. Βρεθήκαμε εκεί μέσω ενός διαγωνισμού ψηφοφορίας του κοινού. Ο κόσμος μας ψήφισε, βγήκαμε πρώτοι στην ψηφοφορία του κοινού και γίναμε η πρώτη και μοναδική ως τώρα μπάντα από την Λάρισα, που κατάφερε να παίξει εκεί. Όλο έγινε με την στήριξη του κόσμου και οι όποιες ευχαριστίες δεν φτάνουν, για να ανταποδώσουμε.

-Οι μπάντες είναι ομάδα και στις ομάδες υπάρχουν και θεματάκια, αποχωρήσεις, εντάξεις νέων κλπ. 12 χρόνια είναι πολλά, πως κύλησαν στις μεταξύ σας σχέσεις;
-Τα εμπόδια είναι πολλά, ειδικά όταν ξεκινάς μικρός. Πανελλήνιες, στρατός, σπουδές είναι μερικοί λόγοι, που τα περισσότερα συγκροτήματα δεν κρατάνε πολλά χρόνια. Και σε εμάς υπήρξαν αποχωρίσεις μελών όλα αυτά τα χρόνια,αλλά με τους περισσότερους έχουμε καλές σχέσεις. Άλλωστε κάποιοι από αυτούς θα παίξουν και στην συναυλία.

-Τραγούδια καινούργια δουλεύετε;
-Υπάρχουν τραγούδια που γράψαμε πριν την πανδημία ελπίζουμε να καταφέρουμε να τα ηχογραφήσουμε, όπως προείπα.

-Τώρα πια η δισκογραφία δεν υφίσταται. Δεν εξετάζω αν είναι καλό ή κακό, είναι μια εξέλιξη, εξελίξεις πάντα θα υπάρχουν και θα γεννάται η ανάγκη να τις δούμε και να τις ακολουθήσουμε. Πως θα προωθήσετε μια νέα σας δουλειά;
-Ναι είναι αλήθεια, η δισκογραφία της Ελλάδας έχει πεθάνει από το 2000 περίπου. Πλέον οι καλλιτέχνες κάνουν κόπιες cd και δίσκους πιο πολύ για δική τους ευχαρίστηση, ενώ πλέον το διαδίκτυο έχει πολλές πλατφόρμες, που μπορείς να ανεβάσεις το υλικό σου εκεί και να το ακούσει ο κόσμος δωρεάν ή με μία μικρή συνδρομή.

-Ακούει ο Λαρισαίος/Λαρισαία rock;
-Η Λάρισα από τα ‘80’s ακόμη έχει συνδεθεί με την rock μουσική. Υπάρχει κοινό και μάλιστα δυναμικό, μα πρέπει να το κερδίσεις, γιατί έχουν ακούσει και δει τις πιο υπέροχες μπάντες στα πιο καλά τους χρόνια και τώρα πρέπει να έχεις αυτό το κάτι παραπάνω ή εξαιρετικό, για να κερδίσεις τους Λαρισαίους που ακούν rock.

-Σας ευχαριστώ για την όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση και έυχομαι καλή επιτυχία στην συναυλία σας. Που είναι το Σάββατο 30/4, στο Skyland, Φαρσάλων 24, Λάρισα (πάνω από την διάβαση), τηλ. 694 346 2763.
Στο link αυτό στο ‘’Λαρισόραμα’’ μπορούν όσοι ενδιαφέρονται, να βρουν κάθε πληροφορία, για την επετειακή συναυλία σας.
https://www.larissorama.gr/events-live/21-live/6648-12-xronia-enallaks-live-30-4-mazi-me-rockomelo-sto-skyland.html
-Και εμείς ευχαριστούμε το Λαρισόραμα, για την δυνατότητα που μας δίνετε για επικοινωνία της δουλειάς μας και τοων απόψεών μας. Σας περιμένουμε όλες και όλους στην συναυλία.

* Η σελίδα των "Εναλλάξ" στο Facebook: https://www.facebook.com/enallaxpage/

Κυριάκος Μεσσήνης

14714959 550698951802066 601826463662009940 o

14714959 550698951802066 601826463662009940 o