19
Τρι, Μαρ
57 New Articles

Λίμνη Σμοκόβου, μια μαγεία δίπλα μας όλες τις εποχές

Βουνό
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η γειτονική μας λίμνη Πλαστήρα απέκτησε πριν από λίγα μόλις χρόνια ανταγωνιστή, άγνωστο βέβαια στους περισσότερους από εμάς. Την λίμνη του Σμοκόβου!!!

Στη χώρα των αρχαίων Δολόπων, η καινούργια λίμνη έχει μπει στον χάρτη και αφήνει όμως πολλές καλές υποσχέσεις για το μέλλον για μια γοητευτική συνύπαρξη μέσα στις ψηλές κορφές. Η λίμνη έχει «ανακατέψει» έναν τόπο όπου από τα αρχαία χρόνια ζούσαν μαζί το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον και η ορμή των άφθαστων στην τέχνη του πολέμου Δολόπων.

smokovolake

Η λίμνη βρίσκεται κοντά στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ανάβρας και Κτιμένης στα όρια του νομού Καρδίτσας με το νομό Φθιώτιδας και το δρόμο Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου. Η παρουσία της αλλάζει ολοκληρωτικά το τοπίο της περιοχής και δημιουργεί νέες προοπτικές αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε με την κάλυψη εκτάσεων του Δημοτικού Διαμερίσματος Κτιμένης του δήμου Ταμασίου και Λουτροπηγής του δήμου Μενελαΐδος. Αποτελεί μέρος του συνόλου των έργων Σμοκόβου στα οποία εκτός από τη δημιουργία της λίμνης περιλαμβάνεται: κατασκευή του φράγματος της λίμνης - Υδροηλεκτρική εκμετάλλευση από την πτώση των υδάτων στην περιοχή του Δ.Δ. Λεονταρίου και - Εγγειοβελτιωτικά έργα σε αγροτική έκταση 252.000 στρεμμάτων. 

assets LARGE t 183762 54346063

Το τεχνητό φράγμα είναι λιθόριπτο και έχει μήκος 460 μ. περίπου και ύψος 104 μ. Φράζει την έξοδο των υδάτων προς τον ποταμό "Ονόχωνο" και βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. Ν.Α. της Καρδίτσας. Η χωρητικότητα της λίμνης ανέρχεται στα 237 εκατ. κ.μ. νερού και η έκταση που καταλαμβάνει σε 9.000 στρέμματα. Υπολογίζεται ότι με τα νερά που θα συγκρατηθούν στον ταμιευτήρα θα αρδευτούν 250.000 στρέμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η έξοδος της σήραγγας μεταφοράς των υδάτων βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. περίπου από το Λεοντάρι και 1.120 μ. από τη λίμνη. Οι δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος που κατασκευάζονται προβλέπεται ότι θα λειτουργήσουν το 2007. Η κατασκευή των έργων άρχισε τη δεκαετία του '80. η πλήρωση του ταμιευτήρα έγινε το 2003.
 Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου περιμετρικά της λίμνης και η σύνδεσή της με τον άξονα Λουτροπηγή - Ρεντίνα - Καρπενήσι, συμβάλλει στη δημιουργία του σημαντικού, από τουριστικής άποψης, οδικού άξονα Τρίκαλα / Πύλη - Μετέωρα,  Αργιθέα - Άρτα, Μουζάκι, Λίμνη Πλαστήρα, Λίμνη Σμοκόβου, Ρεντίνα, Καρπενήσι. Τα απίστευτα φυσικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τις αμέτρητες εναλλαγές του τοπίου και το φυσικό του κάλλος, αποτελούν πλεονέκτημα για την περιοχή. 

maxresdefault 2

Τα λιγοστά μικρά χωριά γύρω από τη λίμνη δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τουριστική υποδομή. Υπάρχουν μερικές ταβέρνες και καθόλου καταλύματα. Γύρω από τη λίμνη όμως συγκλίνουν και αποκλίνουν ακτινωτά διάφορες διαδρομές. Η πρώτη επαφή με τη λίμνη από την πλευρά της Κτιμένης μπορεί να γίνει από το οροπέδιο του Δομοκού, από τη διαδρομή Παναγιά, Μακρυρράχη, Λουτρά Καΐτσας, Κάτω Κτιμένη, Κτιμένη.
Οι άλλες δύο προσβάσεις ανοίγονται από τον κάμπο της Καρδίτσας.

Μια άλλη διαδρομή φτάνει από Σοφάδες, Μαυραχάδες, Φίλια, Ανάβρα, φράγμα Σμοκόβου, Σμόκοβο (Λουτροπηγή), Λουτρά Σμοκόβου. Και μια τρίτη από την Καρδίτσα προς Ζαΐμι, Καλλιφώνι, Κέδρο (20 χλμ.από την Καρδίτσα), Θραψίμι, Λουτρά Σμοκόβου, Σμόκοβο. Από το Σμόκοβο ο δρόμος συνεχίζεται μέσα σε καταπράσινο τοπίο για Ρεντίνα και Καρπενήσι.

as

Η πανέμορφη λίμνη Σμοκόβου και η Ρεντίνα

Eνα αξέχαστο οδοιπορικό στην καρδιά των βουνών, σ έναν τόπο τραχύ και συνάμα συναρπαστικό. Οδηγώντας στον καρδιτσιώτικο κάμπο τίποτα δεν σε προϊδεάζει γι αυτό που πρόκειται να συναντήσεις, αν ακολουθήσεις τις ταμπέλες για Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου. Οι γρήγορες ανηφορικές στροφές αφήνουν πίσω την πεδιάδα και αναλαμβάνουν με συνοπτικές διαδικασίες να σε ανεβάσουν ψηλά, εκεί όπου ανάμεσα σε κατάφυτους λόφους, υγρές ρεματιές και συννεφιασμένες ακρώρειες ξεπροβάλλει η γαλάζια πινελιά της νεότευκτης λίμνης Σμοκόβου.

Σμόκοβο: Η «μυστική» λίμνη της Καρδίτσας

Η ευρύτερη περιοχή Σμοκόβου - Ρεντίνας παρότι έχει ήδη να παρουσιάσει μερικά εξαιρετικά καταλύματα, θεωρείται τουριστικά «παρθένος» τόπος και ίσως αυτό να είναι το μυστικό της ταξιδιωτικής σαγήνης της.

Τα Λουτρά Σμοκόβου και η Ρεντίνα προσεγγίζονται μέσω καλού οδικού δικτύου τόσο από την Καρδίτσα όσο και από τη Λαμία. Σε κάθε περίπτωση οι στροφές θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, ωστόσο άλλου είδους προβλήματα δεν ελλοχεύουν ακόμη και αν προηγηθεί χιονόπτωση, αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα επαγρυπνούν για να μην κλείσουν ποτέ οι δρόμοι.

a121e39f639f5564abd14d939cc78407 XL

a121e39f639f5564abd14d939cc78407 XL

Από την Καρδίτσα εύκολα θα πάτε στο χωριό Κέδρος, παλιότερη ονομασία Χαλαμπρέζι (24 χλμ. από την Καρδίτσα), απ όπου ξεκινά η ορεινή διαδρομή. Ο δρόμος με μαεστρία συνοδεύει την πετρώδη κοίτη του ποταμού Ονοχώνου ή Σοφαδίτη με τα παρόχθια πλατανοδάση. Πιθανόν το όμορφο αυτό ποτάμι να οφείλει το όνομά του σ ένα ατυχές περιστατικό που συνέβη στους αρχαίους Μακεδόνες, κατά την εκστρατεία τους εναντίον των Φαρσάλων υπό τον στρατηλάτη Φίλιππο, όπου στην άμμο της κοίτης του ποταμού θάφτηκαν οι «όνοι» -τα υποζύγια δηλαδή- που κουβαλούσαν τις προμήθειες του στρατεύματος.

maxresdefault

Στην είσοδο των Αγράφων, ένα από τα χωριά που ζει έντονα τις αρχαιολογικές και νεότερες παραδόσεις του είναι το Θραψίμι, 10 χιλιόμετρα ύστερα από τον Κέδρο, ψηλά όμως πάνω στο βουνό του Δολοπικού κάστρου του, που έχει υψόμετρο 850 μέτρα. Ασύλληπτη η ομορφιά κι η απεραντοσύνη του θεσσαλικού κάμπου, όπως φαίνεται από τούτο το Κάστρο, κι όπως τον επιτηρούσαν οι προϊστορικοί βιγλάτορες». Από το παρακλάδι του Θραψιμιού συνεχίζουμε τον δρόμο μας, στην άκρη-άκρη το ποτάμι, και φτάνουμε ύστερ΄ από γραφικά γυρίσματα, στα Λουτρά του Σμοκόβου. Εδώ πρωτογνωρίζουμε το δάσος και την κελαριστή ρεματιά, εδώ και τα καινούργια μεγάλα κτίρια των λουτρών, που είναι γεμάτα κόσμο το καλοκαίρι.

THRAPSIMI

Ο ποταμός Ονόχωνος/Σοφαδίτης συνδέει τη λίμνη με τον Πηνειό και αποτελεί ένα βαθύ ίχνος επάνω στον κάμπο, στο τοπίο του και στην ιστορία του. Θρυλείται ότι το αρχαίο όνομά του το πήρε γιατί μέσα στην άμμο του θάφτηκαν τα υποζύγια (οι όνοι) του στρατού των Μακεδόνων υπό τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο, όταν βάδιζαν για τη μάχη των Φαρσάλων.

aΤο Ρεντινιώτικο ποτάμι πιο κάτω ονομάζεται Ονοχώνος

Τώρα ο Σοφαδίτης ξεκινά από τα βουνά της Ρεντίνας, όπου υπάρχουν πέτρινα γεφύρια και νερόμυλοι. Τον σταματά για λίγο το φράγμα Σμοκόβου, αλλά βρίσκει τρόπο να ξεφύγει από τη λίμνη και να συντροφέψει, ακολουθώντας αντίθετη πορεία μέσα στο όμορφο στενό φαράγγι του, τον επισκέπτη που ανεβαίνει από τον Κέδρο για τα Λουτρά Σμοκόβου (13 χλμ.) από τον αυτοκινητόδρομο. Αυτή είναι μια πολύ μελωδική, ειδυλλιακή νότα της διαδρομής.
Από τη λίμνη φροντίζουν να έχει πάντα νερό το ποτάμι· έτσι, καθώς περνά δίπλα από τον Κέδρο, στη ρίζα των βουνών, οι πελαργοί εξακολουθούν να επιστρέφουν στις φωλιές που έχουν στο χωριό. Πιο κάτω, απέναντι από το χωριό Μαυραχάδες, τα πράσινα νερά του ποταμού ταιριάζουν με το καταπράσινο περιβάλλον στις όχθες του από τα γιγάντια πλατάνια, που δημιουργούν σαν αψίδα πάνω από τον ρου του το Πλατανόδασος Ανωγείου, το μεγαλύτερο δάσος του κάμπου.

Από τον Κέδρο, ακολουθώντας το σμοκοβίτικο ποτάμι, ανηφορίζουμε για τα Λουτρά Σμοκόβου (15 χλμ.). Ο δρόμος σε κάποιο σημείο διακλαδώνεται και ανεβαίνει στο Θραψίμι, ένα απίθανο μπαλκόνι στον κάμπο. Είναι απίθανο να ταξιδεύει το βλέμμα πάνω από τη βαθυπράσινη – αυτή την εποχή – θάλασσα του κάμπου. Μέσα στη χαράδρα των Λουτρών κελαηδούν τα νερά και τα αηδόνια. Τα πλατάνια απλώνουν τα σουρεαλιστικά σχήματά τους πάνω από τις κεραμοσκεπές των κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών (νερά θειούχα-αλκαλικά) τα οποία ήταν γνωστά από την Αρχαιότητα.

LOYTRA SMOKOBOY

Εδώ τώρα λειτουργεί ένα σύγχρονο spa, το οποίο μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία με την πισίνα του, το γυμναστήριο, τις σάουνες και το μασάζ. Λειτουργεί και το υδροθεραπευτήριο με ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ.

Από τα Λουτρά ο δρόμος συνεχίζει για Σμόκοβο (Λουτροπηγή, 8 χλμ.) προσφέροντας ωραίες εικόνες της λίμνης, οι οποίες γίνονται ακόμη πιο πανοραμικές και εντυπωσιακές αν ο επισκέπτης ανηφορίζει για τον Αϊ-Λια, όπου υπάρχουν ακόμη τα μέλη μιας παλιάς ακρόπολης, του κάστρου των ντόπιων, και ενός ψηλού οχυρωματικού πύργου. Από το Σμόκοβο ο δρόμος χώνεται ακόμη πιο βαθιά στα Αγραφα για τη Ρεντίνα και μετά για το δάσος Ζαχαράκη, μέχρις ότου φτάνει στο Καρπενήσι.

Η Ρεντίνα ήταν πάντα ισχυρό χωριό των Αγράφων και έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Δείγματα της ευημερίας των περασμένων καιρών είναι το πλήθος των ναών κοσμημένων με σπουδαία έργα τέχνης. Η σμιλεμένη πέτρα μέσα στη θαλερή φύση δημιουργεί τα πιο ωραία τοπία. Από τα ιδιαίτερα αξιοθέατα είναι η Μονή Ρεντίνας – η ίδρυσή της βρίσκεται χαμένη κάπου μέσα στον χρόνο – και τα μουσεία Εθνικής Αντίστασης και Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης.

Η επιστροφή στον κάμπο από το Σμόκοβο μπορεί να γίνει από τον ίδιο δρόμο ή να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ο βατός χωματόδρομος, που φεύγει δεξιά από την άσφαλτο της επιστροφής, περνάει πάνω από το φράγμα (3 χλμ. μετά τη διακλάδωση) και συνεχίζει με αδιάκοπη θέα προς τη λίμνη, ώσπου να συναντήσει τον ασφαλτόδρομο που συνεχίζει ως τη διακλάδωση (5 χλμ. συνολικά από το φράγμα) προς Κτιμένη ευθεία και αριστερά προς Ανάβρα (5 χλμ.), Φίλια (7 χλμ.), Μαυραχάδες (3 χλμ.), Σοφάδες (9 χλμ.), η διαδρομή δηλαδή που ακολουθήσαμε στην αρχή για να κατεβούμε στον κάμπο.

Απ' όπου κι' αν περνά ο Ονόχωνος, από τις πηγές του στα βουνά της Ρεντίνας μέχρι τη συνάντησή του με τον Πηνειό, δίνει ζωή σε φύση και ανθρώπους. Μάλιστα παλιότερα στις όχθες του λειτουργούσαν πολλοί νερόμυλοι και νεροτριβές, μερικοί από τους οποίους διασώζονται ακόμη και σήμερα. Μετά από κάθε στριφογύρισμα του ανηφορικού δρόμου το τοπίο αποκαλύπτει την ορεινή του διάθεση. Το ποτάμι γίνεται πιο γρήγορο και κυλά με ορμή ανάμεσα σε μικρά πλατιά σκαλοπάτια που σχηματίζουν οι πέτρες σε όλο το μήκος του. Μετά από 11 χιλιόμετρα ανάβασης θα φτάσουμε στο χωριό Λουτρά Σμοκόβου, όπου σε υψόμετρο 400 μ., αναβλύζουν οι ομώνυμες ιαματικές πηγές και βρίσκονται οι σύγχρονες εγκαταστάσεις.

menelais

Τα Λουτρά Σμοκόβου απέχουν από το επόμενο χωριό, τη Λουτροπηγή (πριν το 1927 ονομαζόταν Σμόκοβο) 6 χιλιόμετρα, μια διαδρομή καθαρά ορεινή. Σημείο αναφοράς γίνεται η πετρόκτιστη «Βρύση της Καμάρας» του 1820 για την οποία οι ντόπιοι ακόμα καμαρώνουν. Αξίζει ν ανηφορίσετε έως το ύψωμα του Αϊ Λιά -στη ρίζα του οποίου είναι κτισμένο το χωριό-, για ν απολαύσετε την υπέροχη θέα από τη θέση «Κάστρο» όπου διακρίνονται υπολείμματα αρχαίας ακρόπολης, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει πύργος ύψους 3,50 μ.

Η Ρεντίνα, σε ύψος 850 μέτρων θεωρείται το ιστορικό κεφαλοχώρι της περιοχής.

Φτάνοντας στη Λουτροπηγή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι οι ορεινές περιπλανήσεις έφτασαν στο τέλος τους. Το αντίθετο μάλιστα. Η άγρια φύση των Αγράφων μόλις άρχισε να δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της.

Η ομορφότερη διαδρομή κατά γενική ομολογία είναι αυτή που συνδέει τη Λουτροπηγή με τη Ρεντίνα. Ο δρόμος κουλουριάζεται στο πλούσιο ανάγλυφο που δημιουργούν τα γύρω βουνά και καθώς κινείται σε ύψος 1.000-1.200 μέτρων διασχίζοντας πυκνόφυτο δρυοδάσος. Τα καλύτερα σημεία για στάση είναι το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου (αμέσως μετά τη διασταύρωση για Αηδονοχώρι), που φωλιάζει στο δάσος πλάι σε πηγή και ο ναός της Αγ. Τριάδος απ' όπου θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα -και τους δυο μικρούς ναούς θα τους δείτε πάνω στον δρόμο, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Τελικός προορισμός η Ρεντίνα, το παλιό κεφαλοχώρι της Ρούμελης, γνωστό και ως «Βασίλισσα» των Αγράφων.
Τα δάση της Ρεντίνας αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής, καθώς εδώ ζουν οι ελάχιστοι λύκοι που έχουν απομείνει στη Στερεά Ελλάδα.

Οι φυσικές ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χλμ. Ν.Δ. της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων και σε υψόμετρο 400 μ.. Αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών που αναβλύζουν κοντά στην περιοχή ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, η ανάδειξη και η συστηματική εκμετάλλευσή τους ξεκίνησε το 1662 από δυο εύπορους Σμοκοβίτες εμπόρους που διατηρούσαν σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες στις παραδουνάβιες περιοχές. Ο Φράγγος και Μόσχος Στραβοένογλου έστησαν εδώ τους πρώτους μόνιμους λουτήρες.

Με την πάροδο του χρόνου τα Λουτρά έγιναν γνωστά σε όλη την Ελλάδα για τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των θειούχων και αλκαλικών νερών τους. Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων και ο Μαχμούτ Πασάς. Μάλιστα δύο από τις ιαματικές πηγές φέρουν τα όνομά τους. Το 1882 τη διαχείρισή τους αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος. Η διάνοιξη του δρόμου Καρδίτσας - Σμοκόβου γίνεται στις αρχές του 20ού αιώνα οπότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ξενοδοχεία, ενώ το 1923 κτίστηκε το πρωτοποριακό για την εποχή υδροθεραπευτήριο. Το 1943 οι εγκαταστάσεις των Λουτρών φιλοξένησαν τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Αυτό θορύβησε αρκετά του Γερμανούς που σχεδίασαν ολόκληρη επιχείρηση με επιλεγμένους άνδρες των Ες- Ες και ανατίναξαν κάθε υποδομή.

smokobo pagkaki

Ο σημερινός επισκέπτης θα βρει στα Λουτρά Σμοκόβου ένα σύγχρονο κέντρο υδροθεραπείας και ένα άριστα οργανωμένο spa που διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δύο κλασικές και δύο διαθερμικές σάουνες, δύο χαμάμ και δύο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Στο υδροθεραπευτήριο οι επισκέπτες θα βρουν ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15/10 έως 1/6 οι εγκαταστάσεις είναι ανοικτές στο κοινό κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 10 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. (24430 61210 www.loutrasmokovou.gr).
Στο υδροθεραπευτήριο των Λουτρών Σμοκόβου προσφέρονται ατομικοί λουτήρες με υδρομασάζ, διαθερμικές σάουνες και χαμάμ.
Στο υδροθεραπευτήριο των Λουτρών Σμοκόβου προσφέρονται ατομικοί λουτήρες με υδρομασάζ, διαθερμικές σάουνες και χαμάμ.

Η Ρεντίνα

Βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρων και θεωρείται το ιστορικό κεφαλοχώρι της περιοχής. Η ιστορία της Ρεντίνας ξεκινά από την εποχή των Δολόπων, ένα από τα πανάρχαια φύλα που κατοικούσαν στην ευρύτερη ζώνη των Αγράφων. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για το χωριό προέρχονται από επισκοπικό κατάλογο της Μητρόπολης Λαρίσης όπου γινόταν αναφορά στην επισκοπή «Λιτής και Ρενδίνης» και χρονολογούνται το 856 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Λέοντος Σοφού.

RENTINA

Με την πάροδο του χρόνου η Ρεντίνα λόγω της προνομιακής γεωγραφικής θέσης της ανάμεσα στα Αγραφα και στις πεδιάδες Φθιώτιδας και Καρδίτσας, ήκμασε ιδιαίτερα και μετατράπηκε σε οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής, αλλά και σε διοικητικό, καθώς εδώ ήταν ο τόπος συνάντησης της Δημογεροντίας των Αγράφων. Τότε ιδρύεται η φημισμένη στην εποχή της Σχολή Ρεντίνας, όπου οι μαθητές διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά και σύγχρονες επιστήμες, ενώ δημιουργείται και μια εξαιρετικά πλούσια βιβλιοθήκη που δυστυχώς κάηκε από τους Τούρκους. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της κοινότητας στην Επανάσταση του 21. Από εδώ εφορμούσαν οι επαναστάτες που παρενοχλούσαν τα οθωμανικά λεφούσια που στρατοπέδευαν στην πεδιάδα, γεγονός που εξόργισε τον Μαχμούτ Δράμαλη Πασά της Λάρισας και τον Ιούλη του 1821 κατέλαβε και έκαψε τη Ρεντίνα. Ομως η ιστορία κύκλους κάνει.

Η Ρεντίνα έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία ως παραδοσιακός οικισμός. Από τις πολλές εκκλησίες αναφέρουμε εκείνη του Αγίου Γεωργίου στην κεντρική πλατεία (1662) με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του 1719 και το λεπτοδουλεμένο τέμπλο από ξύλο καρυδιάς. Δίπλα στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται το βυζαντινό νεκροταφείο. Ανάμεσα στο χωριό και στη μονή Ρεντίνας κυλά το Ρεντινιώτικο ποτάμι που πιο κάτω ονομάζεται Ονοχώνος και τα νερά του γεμίζουν την τεχνητή λίμνη του Σμοκόβου.

Η Ρεντίνα, καθώς διαθέτει υποδομή για διαμονή και φαγητό, μπορεί να γίνει εξαιρετικό εφαλτήριο για σύντομες εξορμήσεις στα βουνά και στα δάση που αγκαλιάζουν από παντού αυτόν τον ιστορικό τόπο.
Το Ρεντινιώτικο ποτάμι πιο κάτω ονομάζεται Ονοχώνος και τα νερά του γεμίζουν την τεχνητή λίμνη του Σμοκόβου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την πανέμορφη διαδρομή (όλη σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο), η οποία διασχίζοντας πυκνό ελατόδασος συνδέει οδικώς την Καρδίτσα με την Ευρυτανία και τη Ρεντίνα με το άλλο μεγάλο κεφαλοχώρι των Αγράφων, την ιστορική Φουρνά (18 χλμ. επικίνδυνα για πάγο κατά τους χειμερινούς μήνες). Η διαδρομή αυτή έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «Ταρζάν» από την ομώνυμη ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις που γινόταν παλιότερα όταν ο δρόμος ήταν χωμάτινος. Αν πάλι έχετε τετρακίνητο όχημα μπορείτε από τη Μονή Ρεντίνας να συνεχίσετε σε κακό χωματόδρομο για 8 χλμ., να περάσετε τη θέση Φτελιά και να κατηφορίσετε για Ροβολάρι Φθιώτιδας όπου θα πατήσετε πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε για Λαμία. Από τη Ρεντίνα μπορούν να πραγματοποιηθούν και πολλές ευχάριστες πεζοπορικές διαδρομές. Ενδεικτικά προτείνουμε τις Ρεντίνα - Αϊ-Λιάς και Ρεντίνα - εκκλησάκι Αγίου Μάρκου.

a13654071Master

Ονομαστό στην περιοχή των Αγράφων είναι το μοναστήρι της Ρεντίνας (15ου αιώνα) που απέχει από τον οικισμό 7 χιλιόμετρα, (ο δρόμος είναι ασφάλτινος, αλλά με πολλές στροφές). Ο πραγματικός χρόνος ίδρυσης της μονής είναι άγνωστος. Ομως σίγουρα ανακαινίσθηκε το 1579 σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή, ενώ το καθολικό (Αθωνίτικου τύπου) που βλέπουμε σήμερα κτίστηκε το 1640 με δαπάνες της οικογένειας Στραβοένογλου (η ίδια οικογένεια που αξιοποίησε τις ιαματικές πηγές Σμοκόβου). Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ζούσαν εδώ περισσότεροι από 50 μοναχοί. Το μοναστήρι διέθετε τεράστια περιουσία, πλούσια βιβλιοθήκη και σημαντικά κειμήλια, ενώ παράλληλα λειτουργούσε σχολή ανώτερης μόρφωσης.

Τα μετόχια του ήταν πολλά, διάσπαρτα σε όλη σχεδόν τη Θεσσαλία, αλλά και στη Μόσχα της Ρωσίας, γι αυτό ονομαζόταν και Ρωσικό.Εδώ φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Βασιλείου Αγκύρας που είναι ο προστάτης των ποιμένων και πολιούχος της Ρεντίνας. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο και συντηρείται από τρεις μοναχές. Ο επισκέπτης θα δει το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού (1659) και τις θαυμάσιες αγιογραφίες του 17ου αι., ζωγραφισμένες από τον αγιογράφο Ιωάννη τον «ευτελή», αλλά και από έναν ακόμα σπουδαίο αγιογράφο, -Ιωάννη επίσης-, έναν από σημαντικότερους των Αγράφων και του Πηλίου, που υπογράφει τα έργα του ως «χειρ Ιωάννου ζωγράφου». Ο Ιωάννης και οι βοηθοί του ήταν αυτοί που φιλοτέχνησαν επίσης τις εικόνες του τέμπλου στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Ρεντίνα.
Η Ρεντίνα λόγω της προνομιακής γεωγραφικής θέσης, άκμασε ιδιαίτερα και μετατράπηκε σε οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής.

Smokovo

Τα μουσεία της Ρεντίνας
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων: Εγκαινιάστηκε στις 10 Αυγούστου 1990 και φιλοξενείται στο κτίριο του δημοτικού σχολείου (είναι το ίδιο κτίσμα όπου λειτουργούσε η σχολή αξιωματικών). Εδώ εκθέτονται κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την ηρωική αντίσταση. Η όλη παρουσίαση και το στήσιμο του μουσείου είναι υποδειγματική (www.mear.gr).

Εκτός από τις εξαιρετικής τεχνοτροπίας εικόνες (16ος και 17ος αι.) που φυλάσσονται εδώ, ξεχωρίζουν τα βαρύτιμα και καλοδουλεμένα ιερά σκεύη, η μεταλλική Σταυροπηγιακή σφραγίδα της Μονής Ρεντίνας, καθώς και παμπάλαια ιστορικά βιβλία και χειρόγραφα (www.rentina-agrafwn.gr).
Kατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ζούσαν στο μοναστήρι περισσότεροι από 50 μοναχοί.

Το σχήμα της τεχνητής λίμνης είναι ελλειψοειδές και θυμίζει μισοφέγγαρο. Το πιο όμορφο κομμάτι είναι αυτό που απλώνεται κάτω από το χωριό Λουτροπηγή και δεν προσεγγίζεται οδικά. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της μπορείτε να το εξερευνήσετε χρησιμοποιώντας το περιμετρικό ασφάλτινο -σε κάποια σημεία νεόδμητο- οδικό δίκτυο. Από τη Λουτροπηγή λοιπόν αν ενδιαφέρεστε να βρεθείτε στις όχθες και στο φράγμα, δεν θα χρειαστεί να καλύψετε περισσότερα από 5 χιλιόμετρα.

Από το φράγμα προτείνουμε να επιμείνετε στην παρόχθια διαδρομή που διατρέχει το βόρειο τμήμα της λίμνης. Στη συνέχεια θα περάσετε τη νεότευκτη γέφυρα που δρασκελίζει το στενότερο σημείο της λεκάνης και θα καταλήξετε στο ήσυχο χωριό Κάτω Κτιμένη που απολαμβάνει ανεμπόδιστα από θέση «θεωρείο» το θαυμάσιο θέαμα της γαλάζιας ζωγραφιάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 450μ. και πήρε το όνομά του από τον πατέρα του μυθικού αργοναύτη Ευρυμέδοντα, Κτίμενο. Από εδώ ο δρόμος ανηφορίζει για ακόμη 5 χιλιόμετρα έως το απόμερο χωριό Δρανίτσα ή Ανω Κτιμένη που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων. Η αρχαία Κτιμένη ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου των Δολόπων. Μάλιστα σε περιοχή γνωστή σήμερα με το όνομα «Παλαιόκαστρο» έχουν εντοπιστεί υπολείμματα τειχών και στη θέση «Καστρί» τάφοι της Μυκηναϊκής περιόδου (1300 π.Χ.). Λίγο έξω από την Ανω Κτιμένη σε σημείο θέας (800 μ. υψόμετρο) βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου κυκλωμένο από θεόρατες δρυς.
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων.

Διαμονή

Ρεντίνα: «Δολοπία» (24430 71247 www.dolopia.gr), 3 αστέρων, διαθέτει 14 δωμάτια, όλα με εξαιρετική θέα και πλήρως εξοπλισμένα. Λουτρά Σμοκόβου: «Αίγλη» (24430 61211). Επίσης, τα ξενοδοχεία «Τέμπη», «Αγραφα», «Θεσσαλία», «Μετέωρα», «Πίνδος» τα διαχειρίζεται η Δημοτική επιχείρηση Λουτρών Σμοκόβου (24430 61210, www.loutrasmokovou.gr)

Θραψίμι: Στο κοντινό στο Σμόκοβο χωριό λειτουργεί ο ξενώνας «Μενελαϊς» (24430 22332, www.menelais.gr) που διαθέτει 7 νεόκτιστα δίχωρα διαμερίσματα 50-60 τ.μ.

MENELAS

Φαγητό
Οι κάτοικοι της περιοχής του Σμοκόβου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Τα παραγόμενα προϊόντα (κρέας, γάλα, τυρί) θεωρούνται αρίστης ποιότητας.
Στη Ρεντίνα στην ταβέρνα «Το γρέκι του Ραγιά» (24430 71222) θα δοκιμάσετε αγραφιώτικες πίτες και γίδα βραστή από τα χέρια της κυρίας Στέλλας. Στο «ταβερνείο της Βούλας» (24430 71240) ζητήστε κοτόπουλο γεμιστό και αγριογούρουνο στιφάδο, ενώ στην ψησταριά «ο Πλάτανος» (24430 71229) θα δοκιμάσετε ντόπια κρεατικά της ώρας.

Στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης Σμοκόβου από το φράγμα προς το χωριό Κτιμένη, η ταβέρνα «Δροσοσταλιά»(6982522 593) με θέα στη λίμνη σερβίρει χοιρινό κλέφτικο στη λαδόκολλα και κόκορα αλανιάρη με χυλοπίτες. Λίγο πιο κάτω λειτουργεί το «Κτήμα Κουκούλα».

Στο Θραψίμι θα πάτε στην παραδοσιακή ταβέρνα «Στροφιλιά» (24430 25005) όπου αξίζει να δοκιμάσετε κατσικάκι στη γάστρα και σαγανάκι από τυρί κατσικίσιο, ιδίας παραγωγής.

Στη Λουτροπηγή η ομώνυμη ψησταριά είναι ανοικτή τα Σαββατοκύριακα με ντόπια κρέατα. 

Βαθύλακος - Αγραφα: Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράκαμψη θα σας φέρει από τη Λουτροπηγή στο χωριό Βαθύλακος (8 χλμ. και 42 χλμ. από Καρδίτσα) που βρίσκεται σε ύψος 800 μέτρων. Το παλιότερο όνομα του χωριού ήταν Λακρέσι και μετονομάστηκε το 1927. Είναι ένα από τα παλιότερα χωριά των Αγράφων (16ος αιώνας) και φημίζεται για τα αγροτικά του προϊόντα (πατάτες- φασόλια-μέλι) που μπορεί να παράγονται σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Στην κορυφή «Τσουνάκα» που απέχει περίπου 90 λεπτά με τα πόδια, υπάρχει μικρό ορειβατικό καταφύγιο με τα στοιχειώδη. Από τον Βαθύλακο ξεκινά ένα δαιδαλώδες σύστημα δασικών και χωμάτινων δρόμων -ο παράδεισος για τετρακίνητα οχήματα- που θα σας οδηγήσουν στη Φουρνά Ευρυτανίας, αλλά και στη Λίμνη Πλαστήρα. Βέβαια για παρόμοιες αποδράσεις η χρήση GPS και ενός καλού χάρτη κλίμακας 1/50.000 είναι απαραίτητη όπως και η πληροφόρηση για την κατάσταση των δασικών δρόμων.

Master

Θραψίμι: Οδηγώντας από Κέδρο προς Λουτρά Σμοκόβου αξίζει να παρεκκλίνετε λίγο από την αρχική πορεία σας και να επισκεφθείτε το χωριό Θρασίμι που θεωρείται το «μπαλκόνι του Θεσσαλικού κάμπου» (6 χλμ. άσφαλτος με μπόλικες στροφές). Η θέα από τη θέση «Κοτρώνια» προς το σύνολο σχεδόν του Καρδιτσιώτικου κάμπου είναι ασυναγώνιστη. Στο βάθος του ορίζοντα ποζάρει ο μεγαλόπρεπος Ολυμπος, ενώ με διαύγεια στην ατμόσφαιρα διακρίνονται ακόμα και οι βράχοι των Μετεώρων. Στο ύψωμα «Kάστρο» έχουν εντοπισθεί υπολείμματα αρχαίου οικισμού ελληνιστικών χρόνων και κυκλώπειων τειχών.

Special Events