Syrah ή μαλαγουζιά; Ροδίτη ή sauvignon; Πως θα διαλέξετε; Με τι ταιριάζει κάθε κρασί;

Αλκοολούχα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το κρασί, απαραίτητο συνοδευτικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση και οικογενειακή γιορτή, έχει καταφέρει να περάσει

ανέπαφο μέσα από πολιτιστικά, θρησκευτικά και εμπορικά σύνορα ξεδιπλώνοντας το μεθυστικό άρωμα και την πλούσια γεύση που κρύβει μέσα του.

Το κρασί εμφανίζεται ανά τους αιώνες δεμένο με τον άνθρωπο, και κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλούς πολιτισμούς, αρμονικά συνδεδεμένο με την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση, τον ισορροπημένο τρόπο ζωής και τη μακροζωία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι το κρασί και κυρίως το κόκκινο, έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην υγεία όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο. Βρέθηκε ότι η χρήση αυτή του κρασιού μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20 έως 60%, βελτιώνει την λειτουργία του στομάχου και την πέψη γενικότερα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει την αντίσταση στα κοινά κρυολογήματα και βοηθά στον ύπνο.

krasi 2 575x431

Πώς, όμως, θα επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει;

Syrah: Η ποικιλία Syrah μας έρχεται από τον Ροδανό της Γαλλίας. Δίνει σκούρα κόκκινα κρασιά με μαλακή γεύση, μέτρια οξύτητα. Γενικά στα κρασιά αυτής της ποικιλίας κυριαρχεί το πικάντικο, το πιπεράτο άρωμα.
Merlot: Η ποικιλία Merlot, είναι σχεδόν παγκόσμια, ποικιλία κρασιού, με πυκνό αρωματικό χαρακτήρα και βελούδινη γεύση. Το κρασί που γίνεται με σταφύλια Merlot είναι μέτριας οξύτητας.
Caberbet Sauvignon: Η ποικιλία κρασιού Caberbet Sauvignon είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Δίνει σκούρα κόκκινα ξηρά κρασιά με έντονα όσο και σύνθετα αρώματα. Πρόκειται για κρασιά μέτριας οξύτητας με πυκνό σώμα και ισορροπημένη γεύση.
Ροδίτης: κρασιά από Ροδίτη φτιάχνονται σχεδόν σ” ολόκληρη την Ελλάδα με καλύτερα όμως αποτελέσματα στην ορεινή Πάτρα και τη Μακεδονία. Mας δίνει ελαφριά και ευκολόπιοτα κρασιά που μοσχοβολούν φρέσκα εσπεριδοειδή.
Μαλαγουζιά: Λευκή ποικιλία, μία από τις πιο αρωματικές ποικιλίες των ελληνικών σταφυλιών, καταγόμενη πιθανότατα από την ορεινή Ναυπακτία. Η Μαλαγουζιά δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, αρωματικά.
Sauvignon Blanc: Η Sauvignon Blanc είναι μια γαλλική ποικιλία που η καλλιέργεια της επεκτάθηκε σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα.
Μοσχάτο: μεγάλη και διάσημη οικογένεια σταφυλιών που καλλιεργούνται με ποικίλα ονόματα σ” όλες σχεδόν τις αμπελουργικές χώρες. Μεγάλη και η ποικιλία των κρασιών που μας χαρίζουν, από παλαιωμένα γλυκά έως φρέσκα, φρουτώδη αφρώδη. Όλα τους όμως ξεχωρίζουν για το εντυπωσιακό τους άρωμα.

krasi 1

larissorama 1991