Ελληνικές ποικιλίες κρασιών και τα χαρακτηριστικά τους

Αλκοολούχα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η Ελλάδα είναι μια από τις αρχαιότερες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου και μία από τις πρώτες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ευρώπη.

 

Η Ελλάδα ήταν από τους αξιοσημείωτους παραγωγούς κρασιού, με τα πρώτα στοιχεία της παραγωγής να χρονολογούνται πριν από 6.500 χρόνια. Το ελληνικό κρασί είχε υψηλό κύρος στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και κατά τον Μεσαίωνα και αγοράζονταν κρασιά σε πολύ υψηλές τιμές για την εποχή εκείνη, από την Κρήτη, τη Μονεμβασιά και άλλα ελληνικά μέρη.

ellhnik poikil krasion

Αγιωργίτικο
Η περιοχή της Νεμέας είναι ο πιο hot οινικός προορισμός στην Ελλάδα, δεδομένου πως αποτελεί τον μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα στη χώρα μας με 30.000 στρέμματα, που εκτείνονται υψομετρικά από 250 μ. έως 850 μ.

Παράγεται η δημοφιλέστερη ερυθρή ποικιλία κρασιού, το Αγιωργίτικο που μαζί με το Ξινόμαυρο της Βορείου Ελλάδας μας εκπροσωπούν επάξια σε όλο τον οινικό κόσμο.

Πολυδυναμική ποικιλία κρασιού που μπορεί να παράξει από ένα φρέσκο, φρουτώδες, βελούδινο και αρωματικό κρασί έως ένα μεγαλειώδες, πολύπλοκο και στιβαρό κρασί.

Βαθυκόκκινο, φρουτώδες, με βελούδινες ταννίνες είναι από τις πιο αγαπητές ερυθρές ποικιλίες κρασιού και ίσως η πιο φιλική στον αρχάριο οινόφιλο ιδανική στην εισαγωγή του στο κόσμο του κρασιού.

Έχει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα και στη παραγωγή ροζέ κρασιών, που ταιριάζουν με την ελληνική κουζίνα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες δροσερό στους 12ο βαθμούς.

Ξινόμαυρο
Ευδοκιμεί, παράγεται και αποδίδει τα μέγιστα αποτελέσματα στη περιοχή της Νάουσας και του Αμυνταίου, λόγω του οικοσυστήματος που το ευνοεί.

Παγκόσμιας κλάσης κρασιά με έντονο χρώμα, υψηλή οξύτητα, πλούσια αρώματα και τρομερές δυνατότητες παλαίωσης.

Μοσχοφίλερο
Η περιοχή της Αρκαδίας είναι κυρίως η πατρίδα του και ειδικότερα η Μαντινεία.

Παράγει τη δημοφιλέστερη λευκή ελληνική ποικιλία που αναγνωρίζεται και ξεχωρίζει με ευκολία για τα χαρακτηριστικά της.

Φινετσάτο, με λεπτά λεμονανθώδη αρώματα, τραγανή οξύτητα, ιδανικό και δροσιστικό κρασί του καλοκαιριού, που απολαμβάνεται σαν απεριτίφ ή συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά και λαδερά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Ασύρτικο
Μοναδική, κορυφαία ελληνική ποικιλία που παράγει κρασιά με έντονη προσωπικότητα και χαρακτήρα!

Πολυδύναμη ποικιλία που ευδοκιμεί στη Σαντορίνη αλλά με εξαιρετικά αποτελέσματα σε Χαλκιδική, Δράμα αλλά και Πελλοπόνησο.

Υψηλόβαθμα αλκοολικά, στιβαρά, σε τέλεια ισορροπία με την έντονη οξύτητα και την μεταλλικότητα τους, έχουν μοναδικές δυνατότητες παλαίωσης για λευκά, όταν έχουν περάσει από τη διαδικασία του βαρελιού, αναδεικνύοντας έτσι μια πιο λιπαρή και πολύπλοκη εκδοχή του.

Μαλαγουζιά
Η ανερχόμενη και αγαπημένη ελληνική ποικιλία που ευδοκιμεί με άριστα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα.

Ποικιλία με έντονα αρωματικά στοιχεία εξωτικών φρούτων, που σε συνδυασμό με την χαμηλή οξύτητα τη καθιστά ιδιαίτερα αγαπητή.

Βιδιανό
Ένα από τα παλαιότερα κρητικά λευκά σταφύλια, το Βιδιανό είναι ένα ανερχόμενο αστέρι ανάμεσα στις αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού. Ήταν σχεδόν εξαφανισμένο, μέχρι οι Κρητικοί οινοποιοί να κατανοήσουν τις δυνατότητές του και να εργαστούν σκληρά, για να αναβιώσουν τη μεγάλη πολυπλοκότητά του. Παράγει κομψά κρασιά με ποικιλία αρωμάτων λευκών και κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, ενώ παράλληλα παραμένει στιβαρό και γεμάτο. Είναι μια από τις ποικιλίες, που κάνει εντύπωση στον διεθνή κόσμο του κρασιού.

Σαββατιανό
Επίσης γνωστό ως σταφύλι του Σαββάτου, το Σαββατιανό είναι η κύρια λευκή ποικιλία από την περιοχή της Αττικής, με σημαντική αντοχή στη θερμότητα. Υπό ψυχρή ζύμωση μπορεί να προσφέρει γεύσεις από πράσινο μήλο και λάιμ. Αν παλαιώσει μέσα σε δρύινα βαρέλια, χαρακτηρίζεται από μια πιο κρεμώδη υφή στον ουρανίσκο.

mia elliniki maurodafni sta 100 value krasia tou kosmou

Μαυροδάφνη
Η "μαύρη δάφνη" της Ελλάδας είναι μια ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κεφαλονιά. Συνήθως αναμειγνύεται με το σταφύλι της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, για να παράξει ένα επιτραπέζιο κρασί με ξεχωριστή γεύση σταφίδας και σοκολάτας και υψηλές τανίνες. Ορισμένοι παραγωγοί το αναμιγνύουν και με άλλες ποικιλίες, παράγοντας πλούσια και γεμάτα ξηρά κόκκινα κρασιά.

Vinsanto
Αυτό το αποξηραμένο στον ήλιο γλυκό κρασί προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης και αποτελείται από τρεις λευκές ποικιλίες σταφυλιών: Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι. Είναι ένα κρασί με αρώματα σταφίδας, αποξηραμένου βερίκοκου, βατόμουρου και κεράσι μαρασκίνο, το οποίο προσφέρει επίσης εντυπωσιακές αντιθέσεις μεταξύ γλυκών και πικρών γεύσεων, που προκαλούνται από τις αξιοσημείωτες τανίνες του. Το χρώμα του είναι σκούρο μπρούτζινο.

Μοσχάτο Σάμου
Το Μοσχάτο της Σάμου έρχεται σε διαφορετικές μορφές, τόσο ξηρές όσο και γλυκές, πάντα με αρκετές αρωματικές νότες. Από τα πιο δημοφιλή είναι το Vin Doux, με λιγότερη οξύτητα από άλλες ποικιλίες Σαμιώτικων κρασιών. Το Samos Anthemis, ηλικίας πέντε ετών,έρχεται με ένα πορτοκαλί χρώμα και δίνει γεύσεις βουτύρου,καραμέλας και ελαφριά υποψία μελάσας. Τέλος, το Samos Nectar είναι φτιαγμένο από σταφύλια, που έχουν υποστεί ξήρανση στον ήλιο και έχει παραμείνει για 3 χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια. Αυτό το κρασί έχει έντονα αρώματα, πιο σκοτεινό καφέ χρώμα και παρουσιάζει χαμηλότερο επίπεδο αλκοόλ από άλλα επιδόρπια κρασιά.

Η Ρετσίνα μας
Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα και επιμένουν να δοκιμάσουν το είδος αυτό του ελληνικού κρασιού, που παρασκευάζεται με την προσθήκη φυτικής ρητίνης πεύκου. Η ρετσίνα έχει αρώματα από λιναρόσπορο με λεπτό τόνο πεύκου και ένα αλατούχο τελείωμα. Σήμερα, νέοι Έλληνες παραγωγοί πειραματίζονται τόσο με την παράδοση όσο και με την καινοτομία, για να προσφέρουν μια νέα γενιά Ρετσίνας.

retsina

larissorama 1991